Dijital Pazarlama: Yeni Başlayanlar İçin Rehber (2024)

Dijital Pazarlama
28.08.2024 5 Dakika

Son Güncelleme Tarihi : 11.09.2024

Adsız (33) (1)

İnternetin ulaşılabilir olmasıyla birlikte birçok konu dijitale taşındı. Pazarlama da bunlardan biri. Çoğunlukla e-Ticaret ile ilişkilendirilen dijital pazarlama, aslında geleneksel ticaret yapan fiziki mağaza sahipleri tarafından da yaygın bir şekilde tercih ediliyor. İnsanların internet ortamında uzun zaman geçirmesiyle oluşan pazarda pazarlama yapmak ise satışlara doğrudan etki ediyor. Şimdi, “Dijital pazarlama nedir, nasıl yapılır?” sorusuna kapsamlı bir cevap verelim. 

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama, dijital araçlar ve dijital mecralar kullanılarak yapılan pazarlama faaliyetlerinin tümü için kullanılan bir kavram. Arama motoru, web sitesi, sosyal medya uygulamaları, video içerik siteleri, mobil uygulamalar ve e-Posta gibi kanallar üzerinden yapılan pazarlama çalışmaları, dijital pazarlama olarak adlandırılır. Ayrıca dijital pazarlama sadece reklamları değil, bir markanın internet ortamındaki tüm varlığını kapsar. Örneğin SEO gibi web sitesini geliştiren teknik çalışmalar da dijital pazarlamaya dahildir.

Dijital Pazarlamanın Önemi

Dijital pazarlama yapmak, satışlara doğrudan etki edebilmeyi sağlayan bir seçenektir. Dolayısıyla dijital pazarlamanın önemi tüm sektörler ve tüm iş modelleri için büyüktür. Pazarlamanın internet ortamında yapılıyor olması, hizmetin de internet üzerinden verilmesini gerektirmez. Bu nedenle küçük bir bölgeye hitap eden yerel işletme sahipleri dahi dijital pazarlamadan faydalanabilirler.  

Dijital Pazarlama Yapmanın İşletmelere Sağladığı Avantajlar

Dijital pazarlama, sağladığı avantajlar sebebiyle sıkça tercih edilir. Öyle ki geleneksel pazarlama yöntemlerine alternatif olarak veya birlikte de kullanılır. En temel fayda elbette satışların ve kazancın artmasıdır. Doğru dijital pazarlama stratejileri ile satışları önemli ölçüde artırmak mümkündür. Başlıca dijital pazarlama avantajlarını şöyle sıralayabiliriz: 

  • Çoğu zaman diğer pazarlama yöntemlerine göre daha ekonomiktir.  
  • Hedef kitle belirleme imkânı sayesinde doğru müşterilere erişmek mümkündür.  
  • Dijital reklamlar, fiziki reklamlara göre çok daha fazla kişiye ulaşır. 
  • Daha fazla kişiye ulaşmak marka bilinirliğini de artırır.  
  • Dönüşüm oranı birçok pazarlama yöntemine göre daha yüksektir. 
  • Dijital pazarlama çalışmalarının performansı takip edilebilir ve reklamların ne kadar işe yaradığı ölçülebilir.   
  • Performans takip edilebildiği için daha verimli pazarlama stratejileri oluşturulabilir.   
  • Tüm bu avantajların etkisiyle doğal olarak satışlar ve kazanç artar.

Dijital Pazarlama Kaça Ayrılır?

Dijital pazarlamanın çok yönlü olması da ek bir fayda olarak gösterilebilir. Çeşitli dijital pazarlama türleri mevcuttur ve bu nedenle hemen her sektörden işletmenin bu yöntemle pazarlama yapabilmesi mümkündür. Peki, dijital pazarlama teknikleri nelerdir?  

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)

Arama Motoru Optimizasyonu veya kısaca SEO (Search Engine Optimization); bir markanın, işletmenin, ürünün veya hizmetin daha görünür olmasını sağlayan dijital pazarlama tekniğidir. İşletmeye ait web site veya e-Ticaret sitesi, SEO’ya uyumlu hale getirildiği takdirde arama motorunda daha fazla öne çıkar. Böylece potansiyel müşteriye ulaşma imkânı artar. Arama Motoru Optimizasyonu; bir sitedeki teknik altyapıyı, URL yapısını, görsel içerikleri ve yazılı içerikleri kapsar.  

SEM (Arama Motoru Pazarlaması)

Arama Motoru Pazarlaması veya SEM (Search Engine Marketing), SEO ile benzer amaca hizmet eden bir yöntemdir. Bu yöntemde de web sitesi veya bir ürün, arama motoru sonuçlarında öne çıkarılır. Fakat SEM, daha çok reklam temellidir ve sınırlı sürelidir. Yani 30 günlük bir reklam ödemesiyle ancak 30 günlük görünürlük elde edilir. SEO’da ise görünürlük nispeten daha azdır, fakat daha uzun ömürlüdür. 

SMM (Sosyal Medya Pazarlaması)

Sosyal medya pazarlaması, adından da anlaşılabileceği üzere sosyal ağlar üzerinden yapılan pazarlamadır. Sosyal medya uygulamalarının kullanım oranı ve kullanıcı sayısı oldukça yüksektir. Dolayısıyla Facebook, Instagram, Twitter, YouTube gibi sosyal medya ağlarında reklam vermek çok geniş kitlelere ulaşma konusunda etkilidir.   

İçerik Pazarlama

İçerik pazarlaması, dijital pazarlamanın en temel taşlarından biridir. Çünkü internet ortamında var olabilmek, biraz da içerik üretebilmekle alakalıdır. SEO çalışmalarına da dahil olan içerik pazarlama, genellikle blog sayfaları üzerinden yapılır. Kullanıcı için faydalı içerik oluşturmayı temel alan içerik pazarlamasında üretilen içeriklerden ürün veya hizmetlere yönlendirme yapılır.  

Influencer Marketing

Influencer marketing, sosyal medya fenomenlerini reklam yüzü olarak kullanmayı kapsayan bir yöntemdir. Sosyal medya fenomenleri, kendi içerikleriyle belirli bir takipçi kitlesi oluştururlar. Bu kitledekiler, kendi istekleriyle takip ettikleri fenomenlerin tercihlerine de çoğu zaman güvenirler. Hem yeni bir kitleye hitap edebilmek hem de samimi bir reklam kampanyası oluşturmak adına influencer marketing tercih edilebilir. Bu yöntemde sosyal medya fenomeni, bir ürün veya hizmeti kendi profilinde anlatarak reklam yapar.  

e-Posta Pazarlaması

e-Posta pazarlaması, kullanıcıların e-Posta adreslerine gönderilen pazarlama maillerini içerir. En eski dijital pazarlama kanallarından biri olan e-Posta kutuları, kişi ve kurumların internet üzerinden iletişim kurmasını sağlar. Bir iletişim ortamında reklam göstermek ise her zaman etkili olur. e-Posta pazarlaması, bültene abone olan kullanıcılara gönderilen mailler ile ücretli reklam maillerini kapsar.   

SMS Pazarlaması

SMS pazarlamasının da en eski yöntemlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar SMS ile iletişim kurma alışkanlığı azalmış olsa da telefon kullanan insan sayısının çok yüksek olması, bu pazarlama yönteminin günümüzde de etkili olmasını sağlar. SMS pazarlaması, iletişim izni veren kullanıcıların telefon numaralarına, çoğunlukla tıklanabilir bağlantılar içeren mesajlar gönderme yoluyla yapılır.  

Affiliate Marketing (Satış Ortaklığı)

Affiliate marketing, aslında birçok farklı pazarlama yöntemini içerisinde barındıran bir çatı yöntemdir. Satış ortaklığı olarak da bilinen bu yöntemde üretici veya satıcı olmayan bir kişi veya kurum, pazarladığı ürünlerin satışları üzerinden komisyon alır. Böylece asıl satıcı ile pazarlamayı yapan taraf arasında bir satış ortaklığı kurulmuş olur.  

Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır?

Dijital pazarlama yapmak oldukça kapsamlı bir iştir. Öyle ki bu hizmeti veren profesyonel kişi ve kurumlar da vardır. Önce sistemin zeminini oluşturmanız, ardından planlama yapmanız, strateji belirlemeniz ve ardından pazarlama yapmaya başlamanız gerekir. Dijital pazarlama yaparken izlemeniz gereken adımlardan bazıları şöyledir: 

  • Pazarlama hedeflerinizi belirleyerek stratejilerinizi oluşturun. 
  • Hedef kitlenizi dikkatli bir şekilde belirleyin.  
  • Dijital pazarlama çalışmaları için özel ve mümkün olduğunca esnek bir bütçe ayırın. 
  • Web sitenizi veya e-Ticaret sitenizi SEO ile uyumlu hale getirin.  
  • Sitenizde mutlaka faydalı, gerçek ve ilgi çekici içeriklere yer verin. 
  • Sitenizin mobil cihazlara uyumlu olduğundan emin olun.  
  • Dijital pazarlama trendlerini çok yakından takip edin ve trendlere uyum sağlamaya çalışın.  
  • İçerik üretmeden ve reklam çalışması yapmadan önce anahtar kelime (keyword) araştırması yapın. 
  • İçeriklerinizi ve reklamlarınızı, araştırma sonucunda bulduğunuz anahtar kelimeleri içerecek şekilde planlayın.  
  • Daha doğru ve verimli bir çalışma yürütebilmek için dijital pazarlama ajanslarıyla iletişime geçin veya bir dijital pazarlama uzmanı işe alın.  
  • Yaptığınız tüm dijital pazarlama çalışmalarının performansını izleyip dönüşüm oranını ölçün.  
  • Stratejilerinizi, ölçümlerinizin sonuçlarına göre sık sık güncelleyin. 
  • Mümkün olduğunca fazla kanal kullanın, fakat hedef kitlenizi içermeyen kanallarda pazarlama çalışması yapmayın.  
  • Ücretli reklamlar vermeyi ihmal etmeyin.  
  • Mutlaka dijital pazarlama araçlarından da faydalanın.  

Dijital Pazarlama Yapmak İçin Kullanılan Araçlar Nelerdir?

İnternet ortamında pazarlama çalışmaları yaparken kullanabileceğiniz dijital pazarlama araçları, size çalışmalarınızı daha planlı bir şekilde yürütme fırsatı verir. Ayrıca bu araçlar üzerinden reklamlarınıza dair ölçümler de yapabilirsiniz. Hem ücretli hem de ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz, farklı amaçlara hizmet eden pazarlama araçları mevcuttur.  

En İyi Ücretsiz Dijital Pazarlama Araçları 

Ücretsiz dijital pazarlama araçlarını Google’a ait Analytics, Search Console, Ads, İşletme Profili ve Tag Manager ile birlikte Microsoft Clarity ve Buffer şeklinde sıralayabiliriz.  

Google Analytics

Google Analytics, bir web sitesinin ziyaretçileri hakkında detaylı bilgilerin takip edilebildiği araçtır. Sitenin kaç kişi tarafından ne kadar süre ile ziyaret edildiği buradan görülebilir. Ayrıca demografik bilgileri de gösteren Analytics sayesinde hedef kitle planlaması da kolayca yapılabilir.  

Google Search Console

Google Search Console, web sitesi veya e-Ticaret sitesinin arama bazlı performansını izlemeyi sağlayan bir araçtır. Siteye ait sayfaların arama sonuçlarında hangi sırada yer aldığını görmek Search Console ile mümkündür. Sitedeki bağlantılar ve ziyaretçi trafiği de bu araç üzerinden görülebilir.  

Google Ads

Google Ads, bir dijital reklam uygulamasıdır. Google arama motoru sonuç sayfasında (SERP) ve Google’daki diğer tüm sitelerde reklam verebilmek için Ads uygulaması kullanılır. Uygulama içerisinden ücretli reklamlar planlanabilir ve reklamların performansı izlenebilir.  

Google İşletme Profili

Google İşletme Profili, işletmelerin internet ortamında doğru ve güncel bilgiler ile görüntülenmesini sağlar. İşletmeler, kendilerine ait adres, konum, telefon numarası, çalışma saatleri, web sitesi gibi çeşitli bilgileri bu profile ekler. Satılan ürün, hizmet veya doğrudan işletme ile ilgili arama yapıldığında kullanıcıya arama sonuçlarına ek olarak bir de işletme profili gösterilir.  

Google Tag Manager 

Google Tag Manager, diğer araçlara göre biraz daha teknik bir araçtır. Genellikle web geliştiriciler tarafından kullanılan Tag Manager, web sitelerine pazarlama ve analitik amacıyla kod parçacıkları eklemeyi sağlayan bir uygulamadır.  

Microsoft Clarity

Microsoft Clarity, bir web sitesine veya e-Ticaret sitesine giren kullanıcıların davranışları hakkında bilgi toplayan araçtır. Kullanıcıların hangi sayfada ne kadar zaman geçirdiği, hangi bağlantılara tıkladığı, hangi sayfadan hangi sayfaya geçiş yaptığı gibi davranışlar bu araç içinde toplanır. Clarity uygulamasından alınan veriler sayesinde kullanıcı deneyimi iyileştirilebilir, içerikler optimize edilebilir ve dönüşüm oranları artırılabilir.  

Buffer

Buffer, bir sosyal medya yönetim aracıdır. Sosyal medyada paylaşılacak içeriklerin ve yayımlanacak reklamların yönetimi bu uygulama üzerinden yapılabilir. İçeriklerin planlanabildiği bu uygulama, detaylı analizler de sunar. Böylece sosyal medya pazarlaması için çok daha verimli bir strateji belirlemek mümkün olur.

En İyi Ücretli Dijital Pazarlama Araçları  

Ücretli dijital pazarlama araçları genellikle daha fazla özellik sunar. Bu uygulamalardan bazılarını Ahrefs, Semrush, Screaming Frog, Similarweb, Hotjar, HubSpot ve Mailchimp şeklinde sıralayabiliriz.  

Ahrefs

Ahrefs, SEO çalışmalarında sıkça kullanılan bir araçtır. Backlink yönetimi, link analizi, rakip analizi, anahtar kelime analizi ve site taraması gibi özellikler içerir.  

Semrush

Semrush, SEO uyumlu içerikler oluşturmaya yardımcı olan bir araçtır. İçerik konusu ve temel anahtar kelime üzerinden bir içerikte kullanılması gereken tüm yardımcı anahtar kelimeleri çıkarır. Ayrıca içeriğin uzunluğu, başlık yapısı, görsel kullanımı ve bağlantılar konusunda da fikirler verir.  

Screaming Frog 

Screaming Frog, SEO çalışmalarında kullanılan bir tarama (crawling) aracıdır. Bu araç, bir web sitesinin SEO açısından performansını, arama motorlarını simüle ederek ölçer. Bunun sonucunda ise analiz raporları ve geliştirme önerileri sunar.  

Similarweb 

Similarweb, pazar araştırması ve rakip analizi konusunda fayda sağlayan bir dijital pazarlama aracıdır. Yüzlerce sektör ve rakip firmayı veritabanında barındıran Similarweb, kullanıcılara detaylı ve işlenebilir veriler sunar.  

Hotjar

Hotjar, kullanıcıların web sitesindeki gezinme hareketlerinden yola çıkarak davranış analizi yapabilen bir araçtır. Ziyaretçi trafiği ile birlikte ziyaretçilerin sitedeki hangi sayfa ve içeriklerle daha fazla zaman geçirdiğini ölçer. İçerik optimizasyonu ve kullanıcı deneyimini iyileştirme konusunda öneriler yapar.  

HubSpot 

HubSpot, diğer araçlara göre çok daha kapsamlı özellikler sunan geniş çaplı bir araçtır. Pazarlama, satış, müşteri ilişkileri yönetimi ve hizmet yönetimi gibi farklı araçları da bünyesinde barındıran HubSpot, üçüncü taraf uygulamalarına da entegre olarak geniş bir dijital pazarlama otomasyonu oluşturmaya imkân verir.  

Mailchimp 

Mailchimp, e-Posta pazarlamalarını daha verimli hale getiren bir araçtır. Bu araç üzerinden pazarlamaya ve marka kimliğine uygun e-Posta tasarımları yapmak mümkündür. Ayrıca pazarlama amacıyla gönderilen e-Postalara ait detaylı istatistiklere de Mailchimp içerisinden ulaşılabilir.  

Dijital Pazarlamanın Geleceği

Dijital pazarlama günümüzde oldukça etkin bir şekilde kullanılıyor. Dolayısıyla yakın gelecekte de pazarlamanın en güçlü yöntemlerinden biri olarak kullanımına devam edilmesi muhtemel. Bununla birlikte e-Ticaretteki yükseliş, sosyal medya ve internet kullanıcılarındaki artış, internete ve mobil cihazlara erişimin kolaylaşması gibi konular da dijital pazarlamanın gelecekte daha etkili olabilmesine zemin hazırlıyor. 

Bunlara ek olarak dijital pazarlamanın geleceği, geliştirilen yeni teknolojiler ve yapay zekâ araçları ile de şekillenebilir. Yapay zekânın getirdiği kolaylıklar, dijital pazarlama çalışmalarını daha etkili bir şekilde geliştirmeye yardımcı olabilir. Son yıllarda kullanımı artan yapay zekâ destekli sesli asistanlar üzerinden de yeni bir dijital pazarlama yöntemi geliştirilebilir.  

Daha önce denemelerinin yapıldığı ve çeşitli örneklerinin de görülebildiği sanal gerçeklik, erişimin kolaylaşabileceği yakın gelecekte dijital pazarlamanın etkili kanallarından biri olabilir. Sanal gerçeklik sayesinde kullanıcılar, bilgisayar veya telefon ekranındaki bir ürünü üç boyutlu olarak deneyimleyebiliyorlar. Örneğin bir tüketici, satın almak istediği ayakkabının ayağında nasıl durduğunu telefonunun kamerasından görebiliyor. Bu sistemin gelişmesi ve yaygınlaşması, dijital pazarlamanın geleceğinde yer almasını sağlayabilir. 

Dijital Pazarlama ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Dijital pazarlama oldukça kapsamlı bir konudur. Dolayısıyla bu konuda aklınıza takılabilecek çok fazla soru olabilir. Bu doğrultuda en sık sorulan sorulara cevap verelim.  

Dijital Pazarlama ile Geleneksel Pazarlama Arasındaki Fark Nedir?

Dijital pazarlama ile geleneksel pazarlama arasındaki temel fark, pazarlamanın yapıldığı kanal ve reklamın formatıdır. Örneğin dijital pazarlamada Instagram’da reklam verilirken geleneksel pazarlamada billboardlar kullanılır. Pazarlama e-Postalarını ise el broşürleri ile karşılaştırabiliriz.  

Kimler Dijital Pazarlama Yapmalı?

İnternet kullanımının ve internette geçirilen zamanın çok yüksek oranlarda olduğunu dikkate aldığımızda marka bilinirliğini ve satışlarını artırmak isteyen tüm işletme ve e-Ticaret sitesi sahiplerinin dijital pazarlama yapması gerektiğini söyleyebiliriz.  

Dijital Pazarlama Çalışmaları Maliyetli mi?

Dijital pazarlama çalışmaları, pazarlama tercihlerine bağlı olarak değişmekle birlikte çoğu zaman geleneksel pazarlama çalışmaları ile benzer maliyetler doğurur. Fakat fiziki bir reklam materyalinin üretimine ihtiyaç duyulmaması, dijital pazarlamanın maliyetini düşürür. Buna ek olarak dijital reklamların dönüşüm oranı daha yüksek olduğu için birim fiyat noktasında dijital pazarlama daha kârlı kabul edilebilir. 

Paylaş

GM EFI EFIN 24 00054 272X200
QNB eFinans’a 1 Günde Geçin 14 Gün Ücretsiz Deneyin

Hızlı, kolay ve güvenli e-Faturayı deneyimleyin

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Sizi Arayalım

QNB eFinans ürün ve hizmetleri ile ilgili her türlü talebiniz için bilgilerinizi bırakın biz sizi arayalım.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK” veya “Kanun”) hükümleri gereği, veri sorumlusu sıfatını haiz eFinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. (“QNB eFinans” veya “Şirket”) tarafından Müşteri Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Aydınlatma Metni ile bilgilendirildim. Şirketiniz ile paylaştığım tarafıma ait kimlik (ad-soyad, T.C. Kimlik numarası), iletişim (cep telefonu numarası, e-posta adresi) ve pazarlama verilerinin; Şirketiniz tarafından sunulan hizmetlere yönelik tanıtım, pazarlama, promosyon ve kampanya faaliyetlerinin planlanması/icrası olmak üzere sunulan hizmetlerden tarafımın faydalandırılması için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin yürütülmesi, işlem bilgileri, işlem hacmi, işlem adetleri vb. gibi bilgilerin QNB eFinans tarafından pazarlama, hizmetlerin geliştirilmesi, müşterilerin ihtiyaçlarına odaklı hizmetlerin sunulması, hizmetlerin kalitesinin artırılması gibi amaçlarla kullanılması ve hizmet satışı, çapraz satış, ek kontör alınması aktivitelerinin yerine getirilmesi amacıyla işlenmesine ve ana hissedarınız ve QNB Finansbank grup şirketlerine aktarılmasına ve bu çerçevede QNB eFinans ile paylaşmış olduğum iletişim adreslerime QNB eFinans tarafından ticari elektronik ileti (SMS, telefon araması, e-posta) gönderilmesine; 

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!