İskonto Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Girişimcilik
29.08.2024 5 Dakika

Son Güncelleme Tarihi : 11.09.2024

Adsız (43) (1)

İndirim yapmak hemen her sektörde uygulanan bir satış ve pazarlama yöntemidir. Fakat bu indirimlere sadece satışta değil, işin muhasebe tarafında da dikkat etmeniz gerekir. Muhasebede iskonto olarak adlandırılan bu indirimleri doğru bir şekilde hesaplamalı ve faturalandırmalısınız. Peki tam olarak iskonto nedir ve iskonto nasıl hesaplanır?

İskonto Nedir?

İskonto, bir ürün veya hizmete ait satış fiyatının daha düşük bir seviyeye indirilmesini sağlayan uygulamadır. “İndirim” kelimesi ile eş anlamlı olup daha çok muhasebe, finans, maliye, vergi gibi teknik alanlarda kullanılan bir kavramdır. En kısa şekilde de “indirim” olarak tanımlanabilir. İskontodan söz edebilmek için ürün veya hizmetin, asıl fiyatının altında bir fiyattan satılması gerekir.  

Satışları artırmaya yönelik bir uygulama olan iskonto veya indirim, genellikle sınırlı süreler için geçerlidir. İskonto miktarı ise kimi zaman sabit bir tutar olurken kimi zaman da yüzdelik oranlar şeklindedir. Daha çok özel günlerde karşılaşılan kampanyalar kapsamında sık sık iskonto yapıldığı görülebilir. 

İskonto Faturası Nedir?

İskonto faturası, bir ürün veya hizmetin satışında yapılan indirimin yansıtıldığı faturadır. Normal faturada ürünün satış anındaki fiyatı doğrudan faturaya yazılır. İskonto faturasında ise ürünün asıl fiyatı yazarken bir de iskonto kalemi eklenir. Bu kalemde iskonto oranı ve tutarı yer alır. Böylece toplam fiyat, asıl fiyattan daha düşük olur. Fatura ile ilgili vergiler de iskontolu tutar üzerinden hesaplanır.  

İskonto Neden Yapılır?

İskonto, işletmelerin satışlarını artırmak için yaptıkları bir işlemdir. Hemen her sektörde satışların çoğu indirimli ürünler üzerinden yapılır. Bunun temel sebebi, aynı ürünün bir başka satıcıda daha pahalı olmasıdır. İskonto ile ürünün fiyatı piyasanın altına indirilir ve bu sayede daha fazla müşteri çekmek mümkün olur. Dolayısıyla iskonto yapmak, satışları artırmak için oldukça etkili bir yöntemdir.  

İskontonun satışları artırma etkisi sadece indirimli ürünler üzerinde değildir. Tüketici bir mağazaya girdiğinde indirimli ürünlerin yanında diğer ihtiyaçlarını da karşılamak ister. Söz konusu ihtiyaçlar indirimli olmasa bile tüm alışverişi aynı mağazada yapmak, tüketici için pratik olur. Bu nedenle iskonto, mağazada bulunan tüm ürün kalemlerinde satış artırıcı etki taşır.  

Faaliyet gösterilen sektörde öne çıkmak ve pazarda rekabet avantajı elde etmek için de iskonto yapılabilir. Standart fiyatlarla satış yapmak yerine dönemsel olarak değişen ve güncellenen kampanyalar ile satış yapmak, işletmelere ve e-Ticaret sitelerine önemli bir rekabet avantajı kazandırır.  

İskontonun müşteri memnuniyetini artırma ve müşteri sadakati sağlama gibi etkileri de vardır. Örneğin erken veya peşin ödeme iskontosu ile müşteri bazlı avantajlar sağlayarak memnuniyeti artırabilirsiniz. Sürekli alışveriş yapan sadık müşterilere de ekstra iskonto yapabilir ve böylece müşterileri tekrarlayan satın almalar yapmaları için teşvik edebilirsiniz.  

İskonto Türleri Nelerdir?

Uygulama esasları değişiklik gösteren çeşitli iskonto türleri vardır. Temelde tüm iskonto türleri belirli bir fiyat düşüşünü kapsar. Ama iskonto türleri arasında indirimin hangi koşullarda uygulanacağıyla ilgili farklar vardır. Şimdi, yaygın bir şekilde uygulanan bazı iskonto türlerine yakından bakalım.

Ticari İskontolar

Ticari iskontolar, ürün veya hizmet için belirlenen liste fiyatı üzerinden yapılan standart iskontolardır. Satışı artırmaya yönelik kampanyalar dahilindeki indirimlerin tamamı ticari iskonto olarak kabul edilebilir. 

Sezon Sonu İskontosu

Mevsim iskontosu olarak da bilinen sezon sonu iskontosu, belirli bir dönemin sona ermesi sebebiyle yapılan indirimleri kapsar. Kış aylarının son dönemlerinde kışlık ürünlerde indirim yapmak, bu iskonto türünün en yaygın örneklerindendir. Temel amaç ise mevcut sezona ait ürünlerin elde kalmasını önlemektir.  

Promosyon İskontosu 

Promosyon iskontosu, genellikle belirli koşulların karşılanması şartıyla uygulanır. Örneğin 5.000 TL’lik alışveriş yapana 250 TL’lik indirim yapmak, promosyon iskontosu olarak kabul edilebilir.  

Sadakat İskontosu

Sadakat iskontosu, işletmelerin düzenli müşterilerine uyguladıkları indirimleri kapsar. Bu yöntemle yeni müşterilerin düzenli müşterilere dönüşme oranını artırmak amaçlanır. En yaygın örneği ise marketlerdeki sadakat kartlarıdır. Sadece ilgili marketin kartına sahip müşterilere uygulanan indirimler sadakat iskontosudur.  

Erken Ödeme İskontosu

Erken ödeme iskontosu, vadeli ödemelerde uygulanan bir indirim yöntemidir. Bir müşterinin, vade tarihinden önce ödeme yapmasını teşvik etmek ve tahsilatı daha erken yapabilmek adına bu yöntem kullanılabilir. Böylece müşteri, ödemesi gereken tutarın altında bir ödeme yaparken işletme de uzun vadeleri beklemeden tahsilat yapmış olur. Bu konudaki en yaygın örnek ise erken ödenen trafik cezalarına uygulanan %25’lik indirimdir.  

Peşin Ödeme İskontosu

Peşin ödeme iskontosu, taksitli alışverişi tercih etmeyen müşterilere sunulur. Taksitli satışlarda işletmeler, gelecekteki fiyat dalgalanmaları ve tahsilatın parça parça yapılmasından doğan riskleri minimize etmek için fiyatı yükseltirler. Yani ürünün taksitli fiyatı, peşin fiyatından daha yüksek olur. Bu durumda peşin ödeme yapan müşterilere iskonto yapılmış olur.  

Grup İskontosu 

Grup iskontosu, satılan ürün adedini artırmaya yönelik bir uygulamadır. Tekil satışlar yerine çoklu satışlar yapmak isteyen işletmeler, grup halinde gelen müşterilere özel indirimler tanımlarlar. Ayrıca bu yöntem sadece müşteri grubuna değil, ürün grubuna da uygulanabilir. Aynı üründen çok sayıda satın alınması halinde ayrıca bir indirim tanımlayarak grup iskontosu yapılabilir.  

İskonto Hesaplama Nasıl Yapılır?

İskonto hesaplama işlemi, iskontonun hangi yöntemle uygulanacağına göre değişir. Sabit tutarlı iskontolarda indirim tutarı toplam tutardan düşülür. Yüzdelik oran üzerinden indirim yapılacağında ise önce iskonto oranı üzerinden indirim tutarı belirlenir, ardından bu tutar satış fiyatından düşülür. İskonto oranına göre yapılan hesaplamada kullanılan temel formül “Satış Fiyatı - (Satış Fiyatı x İskonto Oranı)” şeklindedir. 

Şimdi, bu formülü bir iskonto hesaplama örneği üzerinde uygulayalım.  

İskonto Hesaplama Örneği

Satış fiyatı 650 TL olan bir ürüne %25’lik bir iskonto uyguladığımızı varsayalım. Buna göre hesaplama şöyle olur: 

  • Satış Fiyatı - (Satış Fiyatı x İskonto Oranı) = 650 - (650 x %25) 
  • Satış fiyatı: 650 TL 
  • İskonto tutarı: 650 x 0,25 = 162,5 TL 
  • İskonto sonrası satış fiyatı: 650 - 162,5 = 487,5 TL 

Hesaplamaya göre liste fiyatı 650 TL olan bir ürüne %25 iskonto uygulandığında indirim tutarı 162,5 TL, son satış tutarı ise 487,5 TL olur.  

Bu üründe yüzdelik oran yerine “500 TL ve üzerine 50 TL indirim” gibi bir kampanya yapıldığını düşündüğümüzde ise hesaplama şöyle olurdu: 

  • Satış Fiyatı - İskonto Tutarı = 650 - 50 
  • Satış fiyatı: 650 TL 
  • İskonto tutarı: 50 TL 
  • İskonto sonrası satış fiyatı: 650 - 50 = 600 TL 

İskonto ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İskonto hakkındaki temel bilgilerin yanında bazı detayların da bilinmesi gerekiyor. Şimdi, bu detaylarla ilgili sıkça sorulan sorulara cevap verelim.  

Kimler İskonto Yapabilir?

Satışlarını artırmak, stoklarını azaltmak, müşteri çekmek, müşteri memnuniyetini artırmak ve rekabet avantajı sağlamak isteyen her mağaza ve e-Ticaret sitesi iskonto yapabilir.  

İskonto Vergiden Düşülebilir mi?

İskonto tutarı olduğu gibi vergiden düşülemez, fakat vergi matrahını faturanın toplam tutarı oluşturduğu için iskontolu satışlarda ödenecek vergi tutarı da düşük olur.  

İskonto KDV’ye Dahil Edilebilir mi? 

KDV, müşteriden tahsil edilen tutar üzerinden hesaplanır. Bu durumda yasal mevzuatlara uygun bir şekilde yapılan ve faturaya yansıtılan iskonto tutarı, KDV matrahından da düşülür.  

İskontolu İade Faturası Nasıl Kesilir? 

İskontolu iade faturası, satış öncesi yapılan iskontonun da dahil edilebildiği bir faturadır. Faturada iskonto tutarı belirtilebilir; fakat asıl iade tutarı, müşteriden tahsil edilen tutarla aynı olmalıdır. 

Paylaş

GM EFI EFIN 24 00054 272X200
QNB eFinans’a 1 Günde Geçin 14 Gün Ücretsiz Deneyin

Hızlı, kolay ve güvenli e-Faturayı deneyimleyin

14 Gün Ücretsiz Deneyin

İlginizi Çekebilir

Girişimcilik

Tüzel Kişi Nedir? (Gerçek Kişi ile Farkları)

Hukuk alanında tüzel ve gerçek olmak üzere iki farklı kişi tanımı yer alır. Özellikle ortaklı bir ticari kuruluş sahibi olma planı kuran girişimciler tarafından “tüzel kişi nedir?” sorusu sıklıkla gündeme gelir. Hukuki olarak bir ticari ya da sosyal kuruluşun hak ve sorumlulukları tüzel ve gerçek kişi ile birbirinden ayrılır. Bu kavramlar resmi evraklarda sıklıkla karşınıza çıkabilir. “Gerçek ve tüzel kişi ne demek?” diye merak edenlerdenseniz, yazının devamını okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

17.10.2024 5 Dakika
2 34 Tuzel Kisi Nedir 200X200
Girişimcilik

Ön Muhasebe Nedir? Neden Önemlidir?

Şirketinizin finansal durumunu takip etmek ve kontrol altında tutabilmek adına mali kayıtlara her zaman ihtiyacınız olur. Bununla birlikte vergilendirme gibi yasal süreçler için de mali kayıt tutmanız yani muhasebe yapmanız gerekir. Her ne kadar muhasebeciler muhasebe hizmeti veriyor olsa da şirket içi gelir gider kayıtları için bir ön muhasebe hizmetine ihtiyacınız vardır. Peki, tam olarak ön muhasebe nedir ve genel muhasebe ile farkları nelerdir?

03.09.2024 5 Dakika
Adsız (52) (1)
Girişimcilik

Anonim Şirket Nedir?

‘’Nasıl yeni bir şirket kurabilirim? Var olan şirketimi nasıl büyütebilirim?’’ gibi soruları merak ediyorsanız bu içerik tam size göre! Anonim Şirket Nedir? Anonim Şirket Özellikler Nelerdir? Anonim Şirket Nasıl Kurulur?” gibi soruları sizin için detaylı açıkladık.

14.10.2024 5 Dakika
1 1 Anonim Sirket Nedir 200X200 (1)
Girişimcilik

C2C İş Modeli Nedir, Örnekleri Nelerdir?

E-ticaret dünyası, birçok farklı iş modelini hayatımıza kazandırdı. Aslında geleneksel ticarette de uzun yıllardır var olan bu iş modelleri, e-ticaret ile herkesin ulaşabileceği ve faydalanabileceği hale geldi. Öyle ki sadece e-ticaret şirketlerinin değil, bireysel tüketicilerin de ticaret yapabildiği C2C iş modeli, son yıllarda artan mobil uygulamalar ile daha yaygın bir şekilde işlemeye başladı. Peki; tam olarak C2C iş modeli nedir, örnekleri nelerdir ve kimler için uygundur?

17.10.2024 5 Dakika
1 3 C2c Is Modeli 200X200 (1)

Sizi Arayalım

QNB eFinans ürün ve hizmetleri ile ilgili her türlü talebiniz için bilgilerinizi bırakın biz sizi arayalım.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK” veya “Kanun”) hükümleri gereği, veri sorumlusu sıfatını haiz eFinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. (“QNB eFinans” veya “Şirket”) tarafından Müşteri Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Aydınlatma Metni ile bilgilendirildim. Şirketiniz ile paylaştığım tarafıma ait kimlik (ad-soyad, T.C. Kimlik numarası), iletişim (cep telefonu numarası, e-posta adresi) ve pazarlama verilerinin; Şirketiniz tarafından sunulan hizmetlere yönelik tanıtım, pazarlama, promosyon ve kampanya faaliyetlerinin planlanması/icrası olmak üzere sunulan hizmetlerden tarafımın faydalandırılması için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin yürütülmesi, işlem bilgileri, işlem hacmi, işlem adetleri vb. gibi bilgilerin QNB eFinans tarafından pazarlama, hizmetlerin geliştirilmesi, müşterilerin ihtiyaçlarına odaklı hizmetlerin sunulması, hizmetlerin kalitesinin artırılması gibi amaçlarla kullanılması ve hizmet satışı, çapraz satış, ek kontör alınması aktivitelerinin yerine getirilmesi amacıyla işlenmesine ve ana hissedarınız ve QNB Finansbank grup şirketlerine aktarılmasına ve bu çerçevede QNB eFinans ile paylaşmış olduğum iletişim adreslerime QNB eFinans tarafından ticari elektronik ileti (SMS, telefon araması, e-posta) gönderilmesine; 

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!