Girişimcilik

Tüzel Kişi Nedir? (Gerçek Kişi ile Farkları)

Hukuk alanında tüzel ve gerçek olmak üzere iki farklı kişi tanımı yer alır. Özellikle ortaklı bir ticari kuruluş sahibi olma planı kuran girişimciler tarafından “tüzel kişi nedir?” sorusu sıklıkla gündeme gelir. Hukuki olarak bir ticari ya da sosyal kuruluşun hak ve sorumlulukları tüzel ve gerçek kişi ile birbirinden ayrılır. Bu kavramlar resmi evraklarda sıklıkla karşınıza çıkabilir. “Gerçek ve tüzel kişi ne demek?” diye merak edenlerdenseniz, yazının devamını okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

17.10.2024 5 Dakika
2 34 Tuzel Kisi Nedir 200X200
Girişimcilik

İskonto Nedir? Nasıl Hesaplanır?

İndirim yapmak hemen her sektörde uygulanan bir satış ve pazarlama yöntemidir. Fakat bu indirimlere sadece satışta değil, işin muhasebe tarafında da dikkat etmeniz gerekir. Muhasebede iskonto olarak adlandırılan bu indirimleri doğru bir şekilde hesaplamalı ve faturalandırmalısınız. Peki tam olarak iskonto nedir ve iskonto nasıl hesaplanır?

29.08.2024 5 Dakika
Adsız (47) (1)
Girişimcilik

Ön Muhasebe Nedir? Neden Önemlidir?

Şirketinizin finansal durumunu takip etmek ve kontrol altında tutabilmek adına mali kayıtlara her zaman ihtiyacınız olur. Bununla birlikte vergilendirme gibi yasal süreçler için de mali kayıt tutmanız yani muhasebe yapmanız gerekir. Her ne kadar muhasebeciler muhasebe hizmeti veriyor olsa da şirket içi gelir gider kayıtları için bir ön muhasebe hizmetine ihtiyacınız vardır. Peki, tam olarak ön muhasebe nedir ve genel muhasebe ile farkları nelerdir?

03.09.2024 5 Dakika
Adsız (52) (1)
Girişimcilik

Anonim Şirket Nedir?

‘’Nasıl yeni bir şirket kurabilirim? Var olan şirketimi nasıl büyütebilirim?’’ gibi soruları merak ediyorsanız bu içerik tam size göre! Anonim Şirket Nedir? Anonim Şirket Özellikler Nelerdir? Anonim Şirket Nasıl Kurulur?” gibi soruları sizin için detaylı açıkladık.

14.10.2024 5 Dakika
1 1 Anonim Sirket Nedir 200X200 (1)
Girişimcilik

C2C İş Modeli Nedir, Örnekleri Nelerdir?

E-ticaret dünyası, birçok farklı iş modelini hayatımıza kazandırdı. Aslında geleneksel ticarette de uzun yıllardır var olan bu iş modelleri, e-ticaret ile herkesin ulaşabileceği ve faydalanabileceği hale geldi. Öyle ki sadece e-ticaret şirketlerinin değil, bireysel tüketicilerin de ticaret yapabildiği C2C iş modeli, son yıllarda artan mobil uygulamalar ile daha yaygın bir şekilde işlemeye başladı. Peki; tam olarak C2C iş modeli nedir, örnekleri nelerdir ve kimler için uygundur?

17.10.2024 5 Dakika
1 3 C2c Is Modeli 200X200 (1)
Girişimcilik

İş Yeri Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?

İlk defa iş yeri açıyorsanız, sigortalı işçi çalıştırma ve vergi ödemelerinin nasıl olduğuna dair konular ile ilk defa karşılaşıyor olabilirsiniz. Öncelikle eğer fiziki bir işletmenin aksine e-Ticaret faaliyetleri yürütmek istiyorum diyorsanız vergi ödemeleriniz için dijital ortamda faturalandırma işlemlerini bilmeniz gerekir. Bu bilgiye ulaşmak içinse yeni başlayanlar için e-Fatura nedir blog’umuzdan e-Faturaya dair tüm detayları öğrenebilirsiniz. Ayrıca elektronik ortamda yapılan ticari faaliyetlerinizin alıcıya fatura edilmesinin bir diğer yöntemi olan QNB eFinans ile e-Arşiv Fatura nasıl kesilir sorusunun cevabına da bloğumuzdan ulaşabilirsiniz.

İş yeri tescili başvurusu kulağa karmaşık bir süreç gibi gelebilir. İş yeri tescil işlemlerinin neler olduğuna, nasıl yapıldığına ve SGK iş yeri tescili başvurusuna dair bütün adımları sizin için yazımızda derledik. Merak ettiğiniz soruların cevaplarını detaylarda inceleyebilirsiniz

15.10.2024 5 Dakika
2 21 Is Yeri Tescili Nedir 200X200
Girişimcilik

Mutabakat Nedir? Nasıl Yapılır?

Muhasebe işlemlerinde en temel prensiplerden biri, borç ve alacak kalemlerinin arasındaki dengedir. Bu denge, borçlu ve alacaklıların arasındaki ticari faaliyetlere bağlıdır. Söz konusu işlemlerdeki borç - alacak durumu doğrulamak için ise mutabakat işlemi yapmak gerekir. Peki, mutabakat nedir, nasıl yapılır ve mutabakat türleri nelerdir?

15.10.2024 5 Dakika
2 27 Mutabakat Nedir 200X200
Girişimcilik

NACE Kodu Nedir? Ne İşe Yarar?

İş kurma sürecinde firmaların, bulundukları sektörde faaliyetlerini profesyonel bir biçimde sürdürebilmesi için bazı yasal düzenlemelere uyum sağlaması gerekmektedir. Bu yasal düzenlemelerden biri de NACE kodu uygulamasıdır.

Bu içeriğimizde “NACE Kodu Nedir? Ne İşe Yarar?” gibi soruları detaylı bir şekilde inceledik.

15.10.2024 5 Dakika
2 28 Nace Kodu Nedir Ne Ise Yarar 200X200
Girişimcilik

Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur?

Özellikle girişimciler tarafından sıklıkla tercih edilen şahıs şirketi, bireysel olarak kurabileceğiniz şirket türüdür. Genellikle tek kişi olarak kurulsa da az ortaklı olarak da faaliyet gösterebilir. Şahıs şirketlerinde, tüm ortakların onayı olmadan ortaklık paylarının satılması ya da devredilmesi mümkün değildir.

16.10.2024 5 Dakika
2 31 Sahis Sirketi Nedir Nasil Kurulur 200X200
Girişimcilik

İş Akışı Nedir?

QNB eFinans’ın kullanıcılarına sunduğu bir diğer avantajlı ürün “İş Akışı’dır.” İş Akışı’nın kullanıcılara sağladığı temel fayda; gelen e-Faturaların, belirlenen kurallara göre otomatik olarak şirket birimlerinin onayına sunulmasıdır. Bu sayede firmaya gelen e-Faturalar, Onay Mekanizması dahilinde faturayla ilgisi olan tüm birimlerin onayından geçerek en son birimin onayının alınıp, uygulama yanıtının gönderilmesi sağlanır.

17.10.2024 5 Dakika
2 18 Is Akisi Nedir 200X200
Girişimcilik

İmza Sirküleri Nedir?

İmza sirküsü kuruluşları temsil eden yetkili kişilerin kimlik bilgilerinin ve açık adreslerinin net bir şekilde belirtildiği bir belgedir. Şirket veya kurumların datalarını güvence altına almaları için ise son derece önemlidir. Peki, resmi işlemler esnasında sıkça karşımıza çıkan “İmza Sirküsü Nedir?”
Tüm detaylarıyla birlikte inceleyelim.

17.10.2024 5 Dakika
1 17 Imza Sirkuleri Nedir 200X200
Girişimcilik

Gelir Tablosu Nedir?

Şirketlerin, girişimlerin, küçük işlemlerin kazanç ve masraflarını net olarak görebilmesi adına gelir tablosu hazırlamayı bilmeleri gerekmektedir. Hem kişisel muhasebe hesaplamaları hem de şirket hesaplamalarını düzenleyebilmek için gelir tablosuna aşina olmak önem arz etmektedir. Gelir tablosu karmaşık bir yapıda görünse de gelir ve gider hesaplama süreçlerini oldukça hızlandırmaktadır.

17.10.2024 5 Dakika
1 15 Gelir Tablosu Nedir 200X200

E-Dönüşüm

Özel Entegratör Nedir? Ne İşe Yarar?

Özel entegratör kullanmak, e-Belge uygulamalarına geçtiğinizde Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) size sunduğu üç alternatiften biri. Diğer alternatiflerinizden biri GİB Portal’ı kullanmak, diğeri ise işletmenizde kendinize özel bir yazılım geliştirmek. GİB Portal’ın sınırlı özellikler sunması ve özel bir yazılım geliştirmenin yüksek maliyetlerinden dolayı ise özel entegratörler daha sık tercih ediliyor. Peki, bu özel entegratörler nasıl çalışıyor ve neler sunuyor?

27.08.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (55) (1)
Teknoloji

API (Uygulama Programlama Arayüzü) Nedir? Ne İşe Yarar?

Dijital sistemlerde son kullanıcı çok sayıda işlemi tek bir uygulama içerisinden yapabilir. Ancak kullanıcı tek uygulama kullansa da arka planda birden fazla uygulama birbirine bağlanarak çalışır. Bu imkânı yaratan ise API sistemidir. Peki, tam olarak API nedir ve ne için kullanılır?

27.08.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (30) (1)
Teknoloji

SaaS (Hizmet Olarak Yazılım) Nedir?

Yazılım çözümleri, işletmelerin birçok ihtiyacını kısa yoldan çözmesini sağlar. Uzun süren karmaşık işlemleri kolaylaştıran yazılımlar, iş süreçlerini de hızlandırır. Söz konusu yazılımlar, çalışma prensiplerine göre gruplara ayrılır. En yaygın olan gruplardan biri ise kısaca SaaS olarak adlandırılır. Peki, SaaS nedir, nasıl çalışır ve SaaS çözümü örnekleri nelerdir? 

26.08.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (65) (1)
Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama: Yeni Başlayanlar İçin Rehber (2024)

İnternetin ulaşılabilir olmasıyla birlikte birçok konu dijitale taşındı. Pazarlama da bunlardan biri. Çoğunlukla e-Ticaret ile ilişkilendirilen dijital pazarlama, aslında geleneksel ticaret yapan fiziki mağaza sahipleri tarafından da yaygın bir şekilde tercih ediliyor. İnsanların internet ortamında uzun zaman geçirmesiyle oluşan pazarda pazarlama yapmak ise satışlara doğrudan etki ediyor. Şimdi, “Dijital pazarlama nedir, nasıl yapılır?” sorusuna kapsamlı bir cevap verelim.

28.08.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (35) (1)
E-Ticaret

Güven Damgası Nedir? Nasıl Alınır?

Ticaret Bakanlığı, daha güvenli bir e-Ticaret deneyimi için birçok uygulama geliştiriyor. Güven damgası da bu uygulamalardan biri. Belirli standartları karşılayan e-Ticaret sitelerine eklenen bu etiket, TOBB güven damgası olarak da biliniyor. Bu uygulama sayesinde tüketiciler, e-Ticaret sitelerini diğerlerinden ayırarak güvenli seçeneklere yöneliyor. Dolayısıyla bir alışveriş siteniz varsa bu etiketi almanız oldukça önemli. Peki, güven damgası nasıl alınır ve sistem nasıl çalışır?

03.09.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (40) (1) (1)
E-Ticaret

Pazar Yeri Entegrasyonu Nedir? Ne İşe Yarar?

Pazar yerleri, e-Ticaret sektörünün en hareketli alanlarının başında gelir. Büyük şirketlerden butik işletmelere kadar birçok firma, kendi e-Ticaret sitesinin yanında sanal pazar yerlerinde de satış yapar. Birden fazla pazar yerinde satış yapmak ise işleri takip etmeyi zorlaştırırken bu noktada pazar yeri entegrasyonu çözümleri devreye girer. Aynı anda farklı pazar yerlerinde satış yapıyorsanız pazar yeri entegrasyonlarından faydalanabilirsiniz. Peki, bu sistem tam olarak nasıl çalışır ve pazar yeri entegrasyonu nasıl yapılır? 

03.09.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (60) (1)
Girişimcilik

Tüzel Kişi Nedir? (Gerçek Kişi ile Farkları)

Hukuk alanında tüzel ve gerçek olmak üzere iki farklı kişi tanımı yer alır. Özellikle ortaklı bir ticari kuruluş sahibi olma planı kuran girişimciler tarafından “tüzel kişi nedir?” sorusu sıklıkla gündeme gelir. Hukuki olarak bir ticari ya da sosyal kuruluşun hak ve sorumlulukları tüzel ve gerçek kişi ile birbirinden ayrılır. Bu kavramlar resmi evraklarda sıklıkla karşınıza çıkabilir. “Gerçek ve tüzel kişi ne demek?” diye merak edenlerdenseniz, yazının devamını okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

17.10.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (38)
Girişimcilik

İskonto Nedir? Nasıl Hesaplanır?

İndirim yapmak hemen her sektörde uygulanan bir satış ve pazarlama yöntemidir. Fakat bu indirimlere sadece satışta değil, işin muhasebe tarafında da dikkat etmeniz gerekir. Muhasebede iskonto olarak adlandırılan bu indirimleri doğru bir şekilde hesaplamalı ve faturalandırmalısınız. Peki tam olarak iskonto nedir ve iskonto nasıl hesaplanır?

29.08.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (45) (1)
Girişimcilik

Ön Muhasebe Nedir? Neden Önemlidir?

Şirketinizin finansal durumunu takip etmek ve kontrol altında tutabilmek adına mali kayıtlara her zaman ihtiyacınız olur. Bununla birlikte vergilendirme gibi yasal süreçler için de mali kayıt tutmanız yani muhasebe yapmanız gerekir. Her ne kadar muhasebeciler muhasebe hizmeti veriyor olsa da şirket içi gelir gider kayıtları için bir ön muhasebe hizmetine ihtiyacınız vardır. Peki, tam olarak ön muhasebe nedir ve genel muhasebe ile farkları nelerdir?

03.09.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (50) (1)
Vergi

Kümülatif Vergi Matrahı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Uygulamada olan vergi türlerinden en yaygın olanlarından biri, daha geniş bir kitleyi ilgilendirmesinden dolayı gelir vergisidir. Temel olarak kişi ve kurumların gelirlerini esas alan gelir vergisi, çeşitli kalemler dikkate alınarak hesaplanır. Gelir vergisi hesaplamasında dikkate alınan kalemlerden biri ise kümülatif vergi matrahı olarak bilinir. Peki, kümülatif vergi nedir ve matrah hesabı nasıl yapılır?

29.08.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (16) (1)
Vergi

Kurumlar Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Türkiye’de hem bireylerin hem de işletmelerin belirli vergi yükümlülükleri vardır. Şirketleri incelediğimizde karşımıza geçici vergi, gelir vergisi ve kurumlar vergisi gibi kalemler çıkar. En kapsamlı vergilerden biri olan kurumlar vergisi ise şirketlerin en önemli yasal sorumlulukları arasındadır. Peki, kurumlar vergisi nedir ve kurumlar vergisi mükellefi olan kuruluşlar hangileridir?

26.08.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (25) (1)
Vergi

Vergi Borcu Yapılandırma: Tüm Detaylar (2024)

Vergi borcu yapılandırması, ülkemizde zaman zaman uygulanan bir yöntemdir. Özellikle yüksek miktarda vergi borcu olan kişi ve kurumların yakından takip ettiği bu uygulama her zaman yürürlükte değildir. Ayrıca yapılandırma ve vergi affı için çeşitli şartlar da vardır. Peki; vergi borcu yapılandırma nedir, nasıl yapılır ve vergi borcu affından nasıl faydalanılır? 

03.09.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (70) (1)

Sizi Arayalım

QNB eFinans ürün ve hizmetleri ile ilgili her türlü talebiniz için bilgilerinizi bırakın biz sizi arayalım.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK” veya “Kanun”) hükümleri gereği, veri sorumlusu sıfatını haiz eFinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. (“QNB eFinans” veya “Şirket”) tarafından Müşteri Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Aydınlatma Metni ile bilgilendirildim. Şirketiniz ile paylaştığım tarafıma ait kimlik (ad-soyad, T.C. Kimlik numarası), iletişim (cep telefonu numarası, e-posta adresi) ve pazarlama verilerinin; Şirketiniz tarafından sunulan hizmetlere yönelik tanıtım, pazarlama, promosyon ve kampanya faaliyetlerinin planlanması/icrası olmak üzere sunulan hizmetlerden tarafımın faydalandırılması için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin yürütülmesi, işlem bilgileri, işlem hacmi, işlem adetleri vb. gibi bilgilerin QNB eFinans tarafından pazarlama, hizmetlerin geliştirilmesi, müşterilerin ihtiyaçlarına odaklı hizmetlerin sunulması, hizmetlerin kalitesinin artırılması gibi amaçlarla kullanılması ve hizmet satışı, çapraz satış, ek kontör alınması aktivitelerinin yerine getirilmesi amacıyla işlenmesine ve ana hissedarınız ve QNB Finansbank grup şirketlerine aktarılmasına ve bu çerçevede QNB eFinans ile paylaşmış olduğum iletişim adreslerime QNB eFinans tarafından ticari elektronik ileti (SMS, telefon araması, e-posta) gönderilmesine; 

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!