SaaS (Hizmet Olarak Yazılım) Nedir?

Teknoloji
26.08.2024 5 Dakika

Son Güncelleme Tarihi : 11.09.2024

Adsız (63) (1)

Yazılım çözümleri, işletmelerin birçok ihtiyacını kısa yoldan çözmesini sağlar. Uzun süren karmaşık işlemleri kolaylaştıran yazılımlar, iş süreçlerini de hızlandırır. Söz konusu yazılımlar, çalışma prensiplerine göre gruplara ayrılır. En yaygın olan gruplardan biri ise kısaca SaaS olarak adlandırılır. Peki, SaaS nedir, nasıl çalışır ve SaaS çözümü örnekleri nelerdir? 

SaaS Nedir?

SaaS, bir yazılımın herhangi bir ek programa ihtiyaç duyulmadan kullanılmasını sağlayan ve bulut sistemler üzerinden sunulmasını kapsayan bir çözümdür. Yani SaaS türündeki bir yazılımı kullanmak için internet bağlantınızın olması yeterlidir. Çünkü bu yazılımlara tarayıcılar üzerinden erişebilmek mümkündür.  

SaaS’ın açılımı “software as a service” şeklindedir ve Türkçesi “hizmet olarak yazılım”dır. Yazılımın hizmet olarak sunulması da çalışma prensibini açıklar. Bu yazılımlar, aslında şirketlere kiralanır. Aylık abonelik veya kullandıkça öde gibi yöntemlerle şirketinizde SaaS çözümlerini kullanabilirsiniz.

SaaS’ın Tarihi

SaaS’ın tarihi, internet tarihine paralel olarak gelişti. İnternetin pek çok ihtiyacı karşılayabilecek altyapıyı sağlamasıyla bu altyapıya uygun yazılım çözümleri de ortaya çıktı. SaaS’tan önce ilk olarak ASP (uygulama yazılımı hizmet sağlayıcısı) kullanılmaya başlandı. ASP çözümleri bazı ihtiyaçlara cevap verse de sınırlı özellikler sunuyordu ve her sektöre veya her işletmeye uyumlu değildi.  

1990’lı yılların sonlarına doğru ortaya çıkan ilk SaaS projeleri, ASP’nin birçok eksiğini kapattı. ASP çözümlerinin her kullanıcının bilgisayarına ayrıca kurulması gerekirken SaaS, aynı sistem üzerinden çok sayıda kullanıcıya hizmet verebiliyordu. Bu da hem erişimi hem de kullanımı kolaylaştırınca SaaS çözümleri, 2000’li yıllarda hızlı bir şekilde yaygınlaştı.

SaaS Nasıl Çalışır?

SaaS çözümleri, bulut sistemi ile çalışır ve şirketler, bu yazılımlara bulut teslim modeliyle erişirler. Bulut teslim modeli ise yazılıma bir tarayıcıdan ulaşabilmeyi ve ekstra bir uygulama kurmaya gerek olmadığını ifade eder. SaaS firmaları, verileri kendi sunucusunda veya anlaşma yaptıkları üçüncü taraf bulut sistemlerinde saklarlar. Bu da kullanıcıların, verilere internet üzerinden erişebilmesini sağlar. Kullanıcıların ayrıca veri depolamasına gerek kalmaz.  

Kullanıcı olarak bir SaaS hizmeti aldığınızda tek yapmanız gereken, yazılıma ait bağlantıya tarayıcı üzerinden girerek yazılımı kullanmaktır. Bunun dışındaki tüm gereksinimler, SaaS çözümünü sunan firma tarafından karşılanır. Hizmet sağlayıcı sizin için tüm altyapı bakımlarını, güncelleştirmeleri ve geliştirmeleri yapmayı üstlenir.  

Ayrıca SaaS’ları tek bir çözüm içerecek şekilde veya birden çok hizmete tek bir sistemden erişebileceğiniz şekilde de kullanabilirsiniz. Ödeme sistemi ise genellikle aylık veya yıllık abonelik şeklinde çalışır. Bununla birlikte aldığınız hizmetin ölçeğine ve ihtiyacınıza göre farklı paketler de sunulabilir. 

SaaS’ın Avantajları Nelerdir?

İş süreçlerini kolaylaştırma noktasında SaaS’ın önemi oldukça büyüktür. Çünkü bu çözümler, sundukları avantajlarla ciddi oranda zaman ve maliyet tasarrufu sağlarlar. SaaS’ın avantajları ise şöyledir: 

  • Uygulama yükleme ve kurulum yapma gibi karmaşık süreçler yoktur. 
  • Ek donanımlar ve yazılımlar gerektirmez. 
  • Program lisanslama maliyeti yoktur. 
  • Yazılımın güncellenmesi ve geliştirilmesi sürecinde ek maliyetlerle karşılaşılmaz. 
  • Hatalı işlem riski en aza iner.  
  • Kullanıma hazırdır ve abone olunduğu an kullanılmaya başlanabilir.  
  • Sürekli güncellendiği için zaman içerisinde verimliliği düşmez. 
  • Raporlama sistemleri ile veri takibi yapmak kolaydır.  
  • Bulutta depolandığı için verilerin kaybolma riski yok denecek kadar azdır.  
  • Tüm bu avantajlara bağlı olarak işletme maliyetlerini düşürür ve iş görevlerinin tamamlanma süresini kısaltır.  

Saas’ın Özellikleri Nelerdir?

SaaS özellikleri, hizmet alınan yazılım firmasına göre ve yazılımın türüne göre değişkenlik gösterir. Her firma aynı özellikleri sunmayabilir. Bu noktada ihtiyacınız olan özellikleri ve hizmetleri sunan yazılım firmaları ile çalışabilirsiniz. SaaS çözümlerinin genel özelliklerini ise şöyle sıralayabiliriz: 

  • Sistemi işletmeye ve iş ihtiyaçlarına göre kişiselleştirme 
  • İsteğe bağlı veya otomatik güncelleştirme 
  • İş süreçleri için departmanlar arası bağlantı kurma 
  • İş süreçlerini departmanlara ve diğer işlere göre optimize etme 
  • Tüm verilere gerçek zamanlı erişme ve anlık veri güncelleme 
  • Veri depolamak için bulut sunucuları kullanma 
  • Verileri uygulama içinden ilgili kişilere gönderme 
  • Veri analizi ve durum takibi için detaylı raporlama 
  • Mobilden ve internet olan her yerden erişim 
  • Diğer iş programlarıyla entegre çalışma 

En Yaygın SaaS Uygulamaları Nelerdir?

Hizmet olarak yazılımlar, oldukça geniş bir hizmet ağı sunar. Birçok farklı işletme ihtiyacı için farklı SaaS çözümleri mevcuttur. Şimdi, en yaygın SaaS türlerine yakından bakalım.  

CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) 

En yaygın SaaS uygulamalarından biri, kısaca CRM olarak bilinen müşteri ilişkileri yönetimidir. CRM, odağında müşteri olan reklam, pazarlama, satış, dağıtım, satış sonrası destek ve müşteri hizmetleri gibi birçok stratejinin ortak bir şekilde yönetilmesini sağlar. En yaygın örnekleri arasında Microsoft Dynamics 365 ve Oracle vardır.  

ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması)

Kurumsal kaynak planlaması, yani ERP de bir SaaS uygulamasıdır. ERP, iş gücü ve ürün/hizmet üretimi için gereken tüm süreçlerin tek bir yazılım üzerinden planlanıp yönetilmesini sağlar. Müşteri ilişkilerinden muhasebe ve finansa kadar tüm süreçler ERP ile yönetilebilir. Dia ve SAP S/4HANA Cloud, yaygın olarak kullanılan ERP’ler arasındadır.  

e-Posta Pazarlaması Yazılımları

e-Posta pazarlaması, mevcut ve potansiyel müşterilere e-Posta üzerinden reklam ve tanıtım mailleri göndermeyi kapsayan bir pazarlama stratejisidir. Bu süreci otomatikleştirmek için ise SaaS yazılımları kullanılır. E-posta pazarlaması yazılımları, müşterileri demografik özelliklerine ve alışveriş alışkanlıklarına göre gruplayıp otomatik e-Posta göndermeyi sağlar. Örnek olarak Mailchimp ve ActiveCampaign isimli sistemleri gösterebiliriz.  

Muhasebe Yazılımları

Muhasebe yazılımları; gelir, gider, varlık, borç ve diğer genel muhasebe işlemlerinin dijital ortamda yürütülmesini sağlar. Elektronik satış ve belgeleme süreçleri ile optimize çalışabildiği için muhasebe süreçlerini de kolaylaştırır. Akınsoft, Luka ve ETA, muhasebe yazılımı örnekleridir.  

İnsan Kaynakları Yazılımları 

Bir başka SaaS örneği de insan kaynakları yazılımlarıdır. İK yazılımları, insan kaynaklarına dair tüm süreçleri, hedefleri, görevleri ve stratejileri planlayıp yönetmeyi sağlar. İnsan kaynakları yazılımlarına Kolay İK ve HRPlan’ı örnek olarak gösterebiliriz.  

Bulut Depolama Yazılımları

SaaS iş modelleri arasında bulut depolama yazılımlarını da gösterebiliriz. Aslında bulut depolama sistemi, SaaS’ların temelinde de yer alan bir çözüm. Bu çözüm sayesinde kullanıcılar fotoğraf, video, ses, belge ve benzeri tüm verilerini online bir ortamda depolayabilir. Google Drive, Microsoft OneDrive ve iCloud gibi uygulamalar bulut depolama yazılımlarına örnektir.  

e-Ticaret Yazılımları

e-Ticaret yazılımları, işletmelerin internet üzerinden ürün satabilmesini, yani e-Ticaret yapmasını sağlayan temel altyapı çözümüdür. Fiziki bir mağazayı bulut ortamına taşıyan ve bulutta yönetmeyi sağlayan bu yazılımlar da SaaS olarak kabul edilir. Türkiye’de hizmet veren İkas, İdeaSoft ve Ticimax gibi firmaların sunduğu çözümler, e-Ticaret SaaS’larına örnek olarak gösterilebilir.  

Eğitim Yazılımları 

Eğitim yazılımları; uzaktan eğitimden online sınava kadar birçok sistem barındıran yazılımlardır. LTA ve Enocta gibi eğitim yazılımları bu SaaS’lara örnektir.  

En İyi SaaS Örnekleri

Hizmet olarak yazılım çözümleri, ülkemizde ve dünyada yaygın bir şekilde kullanılıyor. Sadece kurumsal olarak değil, bireysel olarak da birçok SaaS hayatımıza girmiş durumda. SaaS örneği olarak gösterebileceğimiz başlıca sistemler ise şöyledir: 

Google Drive

Google Drive, en çok kullanılan bulut depolama SaaS’larından biridir. Aslında Google, SaaS ürünleri sunan devasa bir platformdur. Drive dışında Gmail, Dokümanlar, Meet, Keep, Takvim ve diğer Google uygulamalarının neredeyse tamamını başarılı birer SaaS örneği olarak gösterebiliriz. Çünkü Google, bu hizmetlerini bulut tabanlı bir sistem üzerinden sunar. Örneğin Dokümanlar üzerinden oluşturduğunuz bir belgeye uygulama kullanmadan, her yerden erişebilirsiniz ve bu dosyayı bilgisayarınızda depolamanıza gerek yoktur.  

Microsoft Teams 

Özellikle iş toplantılarının vazgeçilmezlerinden olan Microsoft Teams, iletişim kurmayı sağlayan bir SaaS örneğidir. Yazılı, sesli ve görüntülü iletişimi bulut sunucu üzerinden kurmaya imkân veren Teams, genellikle şirketlerde kullanılır fakat bireysel kullanıma da açıktır. Bununla birlikte Microsoft da tıpkı Google gibi onlarca farklı SaaS uygulaması sunar. Ayrıca Microsoft'un ERP ve CRM gibi SaaS çözümleri içeren Dynamics 365 isimli bir hizmeti de vardır.  

Canva

Son dönemlerin en popüler uygulamalarından biri olan Canva da oldukça başarılı bir SaaS örneğidir. Hem bireyler hem de şirketler için tasarım çözümleri sunan Canva, kullanıcılara bulut üzerinden tasarım yapma imkânı veriyor. Canva ile web sitesi, sosyal medya, reklam ve diğer tüm ihtiyaçlar için görsel veya video olarak bulut üzerinden tasarım yapabilirsiniz.  

Sonuç: SaaS’ın Geleceği

SaaS, özellikle kurumsal ihtiyaçlar için gerekli olan yazılımlara çok kolay bir şekilde erişilebilmesine imkân sağlıyor. Sadece internet bağlantısı ve internete bağlanabilen bir cihaz olması, SaaS’ları kullanmak için yeterli. Ayrıca çok fazla fiziki donanım gerektirmemesi ve özellikle depolama alanı konusunda avantaj sağlaması, hizmet olarak yazılım çözümlerinin yaygınlaşmasındaki en önemli sebepler.  

Bu detaylar dikkate alındığında, SaaS’ın geleceğinin de güçlü olacağı sonucuna varabiliriz. Özellikle son yıllarda çok güçlü hale gelen yapay zekanın yanı sıra makine öğrenimi, chatbot, blok zincir ve IoT gibi teknolojiler tarafından desteklenmesi, yeni SaaS trendleri oluşmasını da sağlıyor. Bu durum da hizmet olarak yazılım çözümlerinin gelecekte daha da verimli olabileceği fikrini ortaya çıkarıyor.  

Yeni nesil teknolojilerle desteklenen QNB eFinans sistemleri sayesinde siz de e-Fatura ve diğer e-Belge işlemlerini bulut üzerinden yönetebilirsiniz. İnternetin olduğu her yerden erişebileceğiniz QNB eFinans Portal sayesinde zamana ve mekana bağımlı kalmadan e-Faturalarınızı takip etmek için hemen iletişim bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım

 

Paylaş

GM EFI EFIN 24 00054 272X200
QNB eFinans’a 1 Günde Geçin 14 Gün Ücretsiz Deneyin

Hızlı, kolay ve güvenli e-Faturayı deneyimleyin

14 Gün Ücretsiz Deneyin

İlginizi Çekebilir

Teknoloji

API (Uygulama Programlama Arayüzü) Nedir? Ne İşe Yarar?

Dijital sistemlerde son kullanıcı çok sayıda işlemi tek bir uygulama içerisinden yapabilir. Ancak kullanıcı tek uygulama kullansa da arka planda birden fazla uygulama birbirine bağlanarak çalışır. Bu imkânı yaratan ise API sistemidir. Peki, tam olarak API nedir ve ne için kullanılır?

27.08.2024 5 Dakika
Adsız (32) (1)
Teknoloji

Dijital Ürün Nedir? (8 Dijital Ürün Fikri)

Dijital dünyadaki büyüme, kullanıcılar için yeni ihtiyaçlar doğururken bu ihtiyaçlara cevap verebilecek yenilikçi ürünlerin ortaya çıkmasını da sağladı. Örneğin e-ticaret siteleri, birçok ürünü internet üzerinden sipariş etmemize imkân verirken bazı platformlar, ihtiyaçların doğrudan dijital olarak karşılanmasını sağlıyor. Bu noktada da karşımıza dijital ürünler çıkıyor.
Dijital ürünler farklı sektörlerdeki çeşitli gereksinimlere cevap verebiliyor. Bu tür ürünleri satmak ise e-ticaretin son yıllardaki değişmeyen trendlerinden biri. Peki, dijital ürün nedir, nasıl üretilir ve nasıl satılır?

16.10.2024 5 Dakika
1 7 Dijital Urun Nedir 200X200 (1)
Teknoloji

Sanal POS Nedir?

Sanal POS, fiziki POS cihazlarının yerine kullanılabilen internet tabanlı ödeme sistemine verilen isimdir. Günlük yaşantımızda alışverişlerimizde kullandığımız fiziki POS cihazları ile aynı mantığa sahiptir. Sanal pos ve fiziki pos arasındaki en büyük fark, karta temas etmeden yalnızca doğru kart bilgileri ile ödeme işleminin yapılabilmesidir.

17.10.2024 5 Dakika
2 32 Sanal Pos Nedir 200X200
Teknoloji

Dijital Cüzdan Nedir?

Teknolojik inovasyon ve dijital çözümler çağında, finansal yönetime modern bir yaklaşım olarak ortaya çıkan dijital cüzdan, kendi alanında bir devrim olarak nitelendirilmektedir. Kullanıcıların güvenli bir şekilde işlem yapmalarını, fonları yönetmelerini ve finansal faaliyetlerini çevrim içi olarak kolaylaştırmalarını sağlar. Dijital cüzdan nedir sorusu, ödeme bilgilerini saklamaya yarayan sanal bir kasa olarak da cevaplanabilir ama dijital ekonominin hayat kolaylaştıran detaylarını görebilmek için konuya daha yakından bakmak gerekir.

22.10.2024 5 Dakika
1 5 Dijital Cuzdan Nedir 200X200 (1)

Sizi Arayalım

QNB eFinans ürün ve hizmetleri ile ilgili her türlü talebiniz için bilgilerinizi bırakın biz sizi arayalım.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK” veya “Kanun”) hükümleri gereği, veri sorumlusu sıfatını haiz eFinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. (“QNB eFinans” veya “Şirket”) tarafından Müşteri Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Aydınlatma Metni ile bilgilendirildim. Şirketiniz ile paylaştığım tarafıma ait kimlik (ad-soyad, T.C. Kimlik numarası), iletişim (cep telefonu numarası, e-posta adresi) ve pazarlama verilerinin; Şirketiniz tarafından sunulan hizmetlere yönelik tanıtım, pazarlama, promosyon ve kampanya faaliyetlerinin planlanması/icrası olmak üzere sunulan hizmetlerden tarafımın faydalandırılması için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin yürütülmesi, işlem bilgileri, işlem hacmi, işlem adetleri vb. gibi bilgilerin QNB eFinans tarafından pazarlama, hizmetlerin geliştirilmesi, müşterilerin ihtiyaçlarına odaklı hizmetlerin sunulması, hizmetlerin kalitesinin artırılması gibi amaçlarla kullanılması ve hizmet satışı, çapraz satış, ek kontör alınması aktivitelerinin yerine getirilmesi amacıyla işlenmesine ve ana hissedarınız ve QNB Finansbank grup şirketlerine aktarılmasına ve bu çerçevede QNB eFinans ile paylaşmış olduğum iletişim adreslerime QNB eFinans tarafından ticari elektronik ileti (SMS, telefon araması, e-posta) gönderilmesine; 

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!