e-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

E-Ticaret
17.10.2024 5 Dakika

Son Güncelleme Tarihi : 06.11.2024

Adsız 1 (7)

İnternetin hayatımıza girmesi ile beraber e-Ticaret kavramı, ticareti önemli ölçüde etkilemiştir. e-Ticaret uygulamalarındaki artış ise bu süreci hızlandırmıştır. e-Ticaretin birçok tanımı bulunmaktadır. Bazı görüşlerde e-Ticaret, her türlü malın ve hizmetin ilgili teknolojileri kullanarak satılması veya satın alınmasıdır. Bir diğer görüşe göre ise e-Ticaret, ödeme işlemlerinin internet aracılığıyla yapıldığı ticari faaliyetler olarak ifade edilir.

E-Ticaret Nedir?

e-Ticaret tanımı, internet ticaretinin yanı sıra teknolojik altyapı ile yapılan alışverişleri de kapsamaktadır.

Türkiye Elektronik Ticaret Kurulu elektronik ticareti, hizmet ve malların; reklam, üretim, sigorta, satış, ödeme ve dağıtım işlemlerinin bilgisayar ağları aracılığıyla yapılması şeklinde tanımlamaktadır.

e-Ticaret ve e-Fatura

Fatura süreçleri artık e-Ticaret firmaları için bir zorunluluk haline gelmiştir. Online satışların ardından faturaların yazdırılması ve gönderilmesi diğer işletmelere göre daha sistematik bir şekilde işlemesi önem arz etmektedir. Alınan siparişe göre müşteri bilgilerinin girilmesi, fatura şablonu oluşturulması ve ihtiyaç duyulan diğer bilgilerin faturaya yazdırılması gerekir.

Tüm bu işlemlerin ardından hazırlanan faturanın pakete eklenerek kargoya verilmesi; doğru adrese ulaştırılması ve bazı istisnalarda faturanın farklı bir adrese gönderilmesi gerekebilir.

Faturanın doğru adrese ulaşmaması da gerçekleşebilir. Böyle durumlarda tüm süreç başa döner ve faturanın tekrar hazırlanıp kargo ile gönderilmesi gerekir. Tüm bu işlemler; operasyonel sorunlara, zaman ve maliyet kaybına yol açmaktadır.

e-Fatura ise zaman, maliyet kayıplarında ve operasyonel süreçleri tekrara düşüren bu tür durumlarda nihai bir çözümdür. e-Ticaret işletmelerinin fatura süreçlerini kolaylaştıran e-Fatura sistemi, faturaların elektronik ortamdan müşteriye gönderilmesine imkan tanır.

e-Faturaya Geçiş Detayları

GİB’in yayınladığı tebliğe göre;

  • 2018, 2019 ve 2020 hesap dönemleri için 5 milyon TL,
  • 2021 için 4 milyon TL,
  • 2022 ve sonrası hesap dönemleri için 3 milyon TL

üzeri satış gelirine sahip olan mükelleflerin e-Fatura programına geçişleri zorunlu kılındı. Kendi e-Ticaret mağazaları dahil tüm kanallarda ürün ya da hizmet satışı yapan işletmelerin

  • 2020 ve 2021 için 1 milyon TL,
  • 2022 ve sonrası için 500 bin TL

üzeri satış geliri elde edenler uygulama kapsamına dahil edildi.

e-Ticaretin Günümüzdeki Önemi

Ticari alanlarda yaşanan dijitalleşme serüveni, tahmin edildiğinden daha hızlı bir gelişim göstermektedir. Mal ve hizmet üretiminden, ödeme kanallarına kadar uzanan dijital dünya hayatımızın her alanında bize eşlik etmektedir. Günümüzde dijital teknolojileri kullanmadan ticaret yapmak ise neredeyse imkansız hale gelmiştir.

Dijital dünya ile yaygınlaşan ve internetin en büyük getirilerinden olan, geniş kitleler tarafından benimsenen e-Ticaret kavramı ise ticaretin ve hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yerini almıştır.

Günümüzde birçok pazarlama çalışması e-Ticaret üzerinden sağlanmaktadır. Tekstilden, kozmetiğe, gıdaya ve hatta teknolojiye kadar neredeyse tüm ihtiyaçlarımız dijital pazarlardan karşılanmaktadır. Dijital pazarlamaya dahil olan hizmet sektörü de e-Ticaretten payını almakta ve kuruluşlarını daha geniş kitlelere tanıtabilmektedir.

e-Ticaret sadece üretici ve tüketici arasında bir köprü görevi görmekle kalmaz. Aynı zamanda tüketicileri de birbiri arasında alışverişe dahil ederek devasa sanal pazarlar oluşturmaktadır.

e-Ticaret Nasıl Yapılır?

Başarılı bir e-Ticaret işletmesi kurmak için bir yol haritası belirlemeniz oldukça önemlidir. Hazırladığınız plan sizi adım adım başarıya taşıyacaktır.

Sizler için hazırladığımız e-Ticaret sitesi kurma rehberine aşağıdaki maddelerden ulaşabilirsiniz.

İş Fikrinizi Bulun

Her ticari iş modelinde olduğu gibi e-Ticaret yaparken de uygulamanız gereken ilk adım, iş fikri bulmaktır. Bulacağınız iş fikrinin rakiplerinden ayrıştıran bir özelliği olması son derece önemlidir.

İş Modelinize Karar Verin

İş fikrinizi belirledikten sonra, hangi pazara ve kitleye hitap edeceğinizi belirlemelisiniz. İşletmelere özel ürün/hizmet satmak isteyen markaların, B2B model kullanması gerekirken direkt olarak kullanıcılara hitap etmek isteyen markalar, B2C iş modelini uygulamalıdır.

Hedef Kitlenizi Tanıyın

Seçmiş olduğunuz iş modelinin ardından, hedef kitlenizi belirlemeniz gerekir. Belirlediğiniz hedef kitlesinin demografik yapısına göre pazarlama faaliyetleri yürütmeniz oldukça kritiktir.

Marka Adı ve Logo Çalışmalarını Planlayın

Marka ismi ve logo işletmenin görünen yüzüdür. Bu sebeple sektöre uygun, akılda kalıcı ve dikkat çeken bir isim + logo işletmenizi birkaç adım ileriye taşıyacaktır.

Domain Alın

Güvenilir bir firmadan domain kaydı yapın ve hosting satın almanız son derece önemlidir. Domaininiz e-Ticaret sitenizin ev sahibidir. Siteniz için bir sunucu alanı kiralar. İşlevsel bir siteye sahip olmak için domain almanız gerekir.

Şirketinizi Kurun

Markanızın birçok prosedürü tamamlandıktan sonra, işletmenizi resmiyete dökmeniz gerekmektedir. e-Ticaret yapabilmeniz için bir şirkete sahip olmanız bir hayli önem arz eder. Şirket kurmadan satış yapmak mümkün olsa da yeterli resmiyeti sağlamayacaktır.

Şirket kurarken adımlarınızı daha güvenilir atabilmeniz için profesyonel bir muhasebe desteği almanız gerekebilir. Özellikle resmi süreçlerin dahi dijitalleştiği günümüzde, fatura işlemlerinin de elektronik ortamda gerçekleşmesi işletmelerin süreçlerini pratik hale getirmektedir. Bunun için e-Fatura entegrasyonu sağlamanız gerekmektedir.

Başlangıçta kurabileceğiniz üç şirket türü bulunur:

  • Şahıs şirketi
  • Anonim şirket
  • Limited şirket

İlk etapta kuracağınız şirketin şahıs şirketi olması iş akışınızı hızlandırabilir.

e-Ticaret Altyapısı Seçin

Profesyonel bir e-Ticaret sitesi kurmayı planlıyorsanız altyapı seçimine dikkat etmeniz son derece önemlidir.

e-Ticaret altyapıları, online mağazanızı profesyonel kılan araçlarla donatarak müşterilerinize iyi bir alışveriş deneyimi sunmanızı sağlayan altyapılardır.Doğru bir e-Ticaret altyapısı ihtiyacınız olan birçok hizmeti sunabilir satışlarınızı artırabilir ve daha fazla organik trafik çekmenizi sağlayabilir.

Ürünlerinizi Tedarik Edin

Satmaya karar verdiğiniz ürünlerinizi güvenilir bir tedarikçiden almanız, müşteri memnuniyetinde çok büyük bir ölçüde etki yaratacaktır. Güvenilir ve kaliteli ürünler işletmenizi daima ileriye taşıyacaktır.

Satış Yapmaya Başlayın

Tüm aşamaların ardından satış yapmaya hazırsınız. e-Ticaret altyapınız, ürünleriniz, şirketiniz ve diğer adımları başarıyla uyguladığınız takdirde e-Ticarette başarı yakalamanız kaçınılmazdır.

e-Ticaret Türleri Nelerdir?

e-Ticaret şirketleri; ürünlerine, hizmetlerine ve organizasyonuna bağlı olarak, birkaç farklı işletme modeli ile çalışmayı tercih edebilir. Popüler iş modellerinden birkaçı aşağıdaki gibi listelenebilir:

B2B İş Modeli

B2B iş modeli, iki veya daha fazla işletmenin arasındaki ticaretin yürütülmesini sağlar. Bu tür ticaretin kanalları genellikle geleneksel toptancıları, perakendecilerle ve üreticileri içerir.

B2C İş Modeli

İşletmeden Tüketiciye iş modeli (B2C), e-Ticaretin dijital yollarla nihai tüketiciye mal ve/veya hizmet satışı ile ilgilenir. İş dünyası için son derece önemli olan bu model, tüketicinin sipariş vermeden önce teklif ettiği alımları detaylı incelenmesine olanak sağlar. Bu tür siparişlerin verilmesinden sonra, siparişi alan işletme bunu uygun bir zaman diliminde tüketiciye teslim eder.

C2B İş Model

C2B modeli, B2C modelinin tam tersidir. B2C bir işletme tarafından tüketiciye hizmet verirken, C2B modeli son tüketicilere ürün veya hizmetlerini şirketlere satma fırsatı sunar. Yöntem, doğası gereği tipik olarak logo tasarımı, telifsiz fotoğrafların/medya/tasarım öğelerinin satışı vb. içeren kitle kaynaklı projelerde popülerdir.

C2C İş Modeli

C2C iş modeli, bir tüketici tarafından dijital ortam aracılığıyla diğer tüketicilere kullanılmış mal ve/veya hizmet satmak için kullanılır. Buradaki işlemler, üçüncü bir tarafça sağlanan bir platform üzerinden takip edilmektedir.

e-Ticaret Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Günümüzün en popüler iş modellerinden biri haline gelen e-Ticaret, işletmelere birçok avantaj sağlar. Bahsi geçen bu avantajlar aşağıdaki gibi listelenebilir.

  • 7 gün 24 saat çalışan bir mağazaya sahip olmak
  • Operasyon süreçlerinin kolaylığı
  • Dünya pazarlarına erişim kolaylığı
  • Dijital dünyada şirket bilinirliği
  • Hedef pazar genişliği
  • İşletme maliyetlerinin daha az olması
  • Az maliyetle etkili reklam çalışmaları
  • Pazarlama bütçelerinin daha etkin kullanımı
  • Ürün yelpazesinin genişliği
  • Müşteriler ile interaktif iletişim kurabilme imkanı
  • Kişiselleştirilmiş ürün sunma
  • Birçok farklı kanalda pazarlama seçeneği
  • Ürün, fiyat, açıklama gibi birçok bilginin hızla güncellenebilmesi

e-Ticaret Yapmanın Dezavantajları Nelerdir?

E-Ticaret sitelerinin avantajları kadar dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajlar aşağıdaki gibi listelenebilir.

  • Yüz yüze satış yöntemlerinin kullanılamaması
  • Müşterilerin ürüne temas etme veya deneme imkanı olmaması
  • Güvenlik ve gizlilik kaygısı
  • Rakiplerin hedef pazardaki yoğunluğu
  • Bazı faydaların ölçülmesine yönelik kıstasların tanımlanmamış olması
  • Evrensel olarak kabul edilen; kalite veya güvenilirlik standartlarının bulunmaması

e-Ticarete Yeni Başlayacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

E-Ticaret sektörü ülkemizde her geçen gün hızla büyümeye devam ediyor. Gelişen teknoloji internet kullanıcılarının sayısının artmasına yol açarken birçok girişimci hedef kitlesini geniş tutabilmek için e-Ticarete adım atıyor. Bu sayede e-Ticaret yapan işletmelerin sayısı her geçen gün artış gösteriyor.

E-Ticarete giriş yapmayı düşünüyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar aşağıdaki gibi listelenebilir.

Ürünlerinizin Kalitesine Önem Verin

Müşteri memnuniyetinin başında kullanıcılarınıza sunduğunuz ürünlerin kalitesi gelir. Kaliteli bir ürün ile karşı karşıya kalan kullanıcılarınızın, işletmenizi çevresine tavsiye edebilir. Yapmış olduğu olumlu yorumlarla diğer potansiyel müşterilerinizin sitenizden alışveriş yapmasını sağlayabilir ve sürekli müşteri haline gelebilir. Sürdürülebilirlik ve marka algısı açısından son derece önemli bir kriterdir. Kalite bakımından yetersiz bulunan ürünler, kullanıcılar tarafından iade edilir. İade edilen ürün veya hizmetler işletmelere; maddi, operasyonel ve süreç açısından olası kayıplar yaratır.

Ürünlerinizi Zamanında Teslim Edin

Kullanıcılar satın aldıkları ürünler için uzun süreler beklemekten hoşlanmaz. Bu sebeple teslimat süreleri, kullanıcıların devamlı müşteri olabilmesi ve hizmetin olumlu değerlendirilebilmesi için oldukça önemlidir. Zamanında teslim edilmeyen bir ürün kusursuz olsa da müşteri tarafında olumsuz bir algı yaratabilir ve işletmeye karşı bir önyargı kazandırabilir.

Müşteri Geri Bildirimlerine Önem Verin

Müşterilerden almış olduğunuz yapıcı eleştiriler hizmet kalitenizi artırmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca aldığınız tüm geri bildirimlerin müşteri talebi olduğunu da es geçmemek son derece kritiktir böylelikle hedef kitlenizin nasıl bir hizmet aldığını anlayabilir ve stratejilerinizi bu doğrultuda iyileştirebilirsiniz.

Dijital Pazarlama Kanallarına Önem Verin

Dijital pazarlama faaliyetleri e-Ticarette başarı elde edebilmek için üzerine düşülmesi gereken en önemli detaylardandır. İşletmenizin marka bilinirliğinin artması ve potansiyel müşteri sayınızın artış göstermesi için sosyal medya başta olmak üzere dijital pazarlama kanallarını aktif olarak kullanmanız gerekir.

QNB eFinans ile e-Fatura İşlemleri

Özellikle e-Ticarete yeni başlayan işletmeler için e-Fatura düzenleme, fatura kesme, arşivleme ve ibraz etme süreçleri karmaşık görülebilir. Ancak QNB eFinans;

  • Kolay fatura kesebilmenize;
  • 7/24 Müşteri Hizmet Merkezimiz ile tüm sorularınıza cevap bulabilmenize,
  • e-Faturalarınızı e-Ticaret ile entegre edebilmenize,
  • Kontörlerinizi süresiz kullanabilmenize,
  • Bulut altyapıdan faydalanarak işlemlerinizi erişebilir hale getirmenize,
  • e-Fatura şablonları tasarlayabilmenize,
  • Çeşitli kullanıcı rolleri tanımlayabilmenize;
  • İş akışı oluşturarak faturalarınızın dağılımını takip etmenize,

ve daha birçok avantajdan yararlanabilmenize olanak tanır. Bu sayede tüm faturalama süreçlerinizi hızlı, kolay ve profesyonel bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Detaylı bilgi için www.qnbefinans.com ziyaret etmeyi unutmayın!

Paylaş

GM EFI EFIN 24 00054 272X200
QNB eFinans’a 1 Günde Geçin 14 Gün Ücretsiz Deneyin

Hızlı, kolay ve güvenli e-Faturayı deneyimleyin

14 Gün Ücretsiz Deneyin

İlginizi Çekebilir

E-Ticaret

Güven Damgası Nedir? Nasıl Alınır?

Ticaret Bakanlığı, daha güvenli bir e-Ticaret deneyimi için birçok uygulama geliştiriyor. Güven damgası da bu uygulamalardan biri. Belirli standartları karşılayan e-Ticaret sitelerine eklenen bu etiket, TOBB güven damgası olarak da biliniyor. Bu uygulama sayesinde tüketiciler, e-Ticaret sitelerini diğerlerinden ayırarak güvenli seçeneklere yöneliyor. Dolayısıyla bir alışveriş siteniz varsa bu etiketi almanız oldukça önemli. Peki, güven damgası nasıl alınır ve sistem nasıl çalışır?

03.09.2024 5 Dakika
Adsız (42) (1)
E-Ticaret

Pazar Yeri Entegrasyonu Nedir? Ne İşe Yarar?

Pazar yerleri, e-Ticaret sektörünün en hareketli alanlarının başında gelir. Büyük şirketlerden butik işletmelere kadar birçok firma, kendi e-Ticaret sitesinin yanında sanal pazar yerlerinde de satış yapar. Birden fazla pazar yerinde satış yapmak ise işleri takip etmeyi zorlaştırırken bu noktada pazar yeri entegrasyonu çözümleri devreye girer. Aynı anda farklı pazar yerlerinde satış yapıyorsanız pazar yeri entegrasyonlarından faydalanabilirsiniz. Peki, bu sistem tam olarak nasıl çalışır ve pazar yeri entegrasyonu nasıl yapılır? 

03.09.2024 5 Dakika
Adsız (62) (1)
E-Ticaret

Proforma Fatura Nedir? Nasıl Düzenlenir?

Alıcı ve satıcılar arasında düzenlenen proforma fatura, ticari hayatın merak edilen konularından bir tanesi. Büyük veya küçük ölçekli tüm işletmelerin kullanabileceği bu evrak, bir nevi işlerin düzenli ve disiplinli ilerlemesi için gerçekleştirilir. Resmi bir hukuki dayanağı olmadığı için iş dünyasında sıkça kafa karıştıran proforma faturayı tüm detaylarıyla sizler için derledik.

16.10.2024 5 Dakika
2 30 Proforma Fatura Nedir Nasil Duzenlenir 200X200
E-Ticaret

İade Faturası Nedir? Nasıl Kesilir?

Ticari faaliyetler sadece alım ve satımla sınırlı değildir. Alım ve satım dışında en çok gerçekleşen işlemlerden biri de iadedir. Tüketiciler, satın aldıkları ürünleri iade etme hakkına sahiptirler. Bu durumun gerçekleştiği durumlarda ise iade işlemleri sorumluluğu satıcının üzerindedir. Satıcı, iade işlemlerini yapmalı ve iade faturası kesmelidir. Peki, iade faturası nedir, fatura kesme işlemleri nasıl yapılır ve iade faturası kesme süresi ne kadardır?

17.10.2024 5 Dakika
1 16 Iade Faturasi Nedir 200X200

Sizi Arayalım

QNB eFinans ürün ve hizmetleri ile ilgili her türlü talebiniz için bilgilerinizi bırakın biz sizi arayalım.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK” veya “Kanun”) hükümleri gereği, veri sorumlusu sıfatını haiz eFinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. (“QNB eFinans” veya “Şirket”) tarafından Müşteri Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Aydınlatma Metni ile bilgilendirildim. Şirketiniz ile paylaştığım tarafıma ait kimlik (ad-soyad, T.C. Kimlik numarası), iletişim (cep telefonu numarası, e-posta adresi) ve pazarlama verilerinin; Şirketiniz tarafından sunulan hizmetlere yönelik tanıtım, pazarlama, promosyon ve kampanya faaliyetlerinin planlanması/icrası olmak üzere sunulan hizmetlerden tarafımın faydalandırılması için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin yürütülmesi, işlem bilgileri, işlem hacmi, işlem adetleri vb. gibi bilgilerin QNB eFinans tarafından pazarlama, hizmetlerin geliştirilmesi, müşterilerin ihtiyaçlarına odaklı hizmetlerin sunulması, hizmetlerin kalitesinin artırılması gibi amaçlarla kullanılması ve hizmet satışı, çapraz satış, ek kontör alınması aktivitelerinin yerine getirilmesi amacıyla işlenmesine ve ana hissedarınız ve QNB Finansbank grup şirketlerine aktarılmasına ve bu çerçevede QNB eFinans ile paylaşmış olduğum iletişim adreslerime QNB eFinans tarafından ticari elektronik ileti (SMS, telefon araması, e-posta) gönderilmesine; 

Tebrikler!

Talebiniz tarafımıza ulaştı. En kısa sürede geri dönüş yapacağız.