Müşterilerinize e-Fatura kesin, iş ortaklarınızdan e-Fatura alın ve tüm süreci her an her yerden yönetin.
Ticaret Bakanlığı, daha güvenli bir e-Ticaret deneyimi için birçok uygulama geliştiriyor. Güven damgası da bu uygulamalardan biri. Belirli standartları karşılayan e-Ticaret sitelerine eklenen bu etiket, TOBB güven damgası olarak da biliniyor. Bu uygulama sayesinde tüketiciler, e-Ticaret sitelerini diğerlerinden ayırarak güvenli seçeneklere yöneliyor. Dolayısıyla bir alışveriş siteniz varsa bu etiketi almanız oldukça önemli. Peki, güven damgası nasıl alınır ve sistem nasıl çalışır?
Güven Damgası Nedir?
Güven damgası, TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) tarafından belirlenen asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarını sağlayan e-Ticaret sitelerine verilen dijital bir etikettir. Bir çeşit güven belgesi olarak da kabul edilen bu etiket, Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ ile 2017 yılında yürürlüğe girdi.
Tebliğ kapsamındaki şartları yerine getiren e-Ticaret firmaları, sitelerine güven damgası logosu yani TR GO logosu ekleme hakkı kazanır. Bu logo, içerisinde “TR GO” yazan ve sağ üst köşesinde yıldız bulunan bir daire şeklindedir. Tüketiciler, güvenlik standartlarını karşılayan e-Ticaret sitelerini bu logoya bakarak tespit edebilirler.
Hem e-Ticaret sitelerini hem de sanal pazar yeri gibi e-Ticarete aracılık yapan siteleri kapsayan güven damgası uygulaması, daha çok teknik standartları kapsıyor. Yani TOBB, güven damgası verdiği sitelerin sattığı ürünlerle ilgili nitelik, kalite, dayanıklılık, uygun fiyat, hızlı teslimat gibi konularda garanti vermiyor. Sadece bu e-Ticaret sitelerinin teknik altyapı bakımından güvenilir olduğunu göstermek amacıyla güven damgası tahsis ediyor.
Güven Damgasının Önemi
Güven damgası sistemi sayesinde tüketiciler, internetten alışveriş yaparken olası güvenlik risklerini en aza indirebiliyorlar. Dolayısıyla güven damgası almak bir e-Ticaret firması için büyük önem taşıyor. Bu damgaya sahip olmak zorunlu değildir. Yani isteğe bağlı bir şekilde güven damgası alabilirsiniz. Fakat TR GO logosu hem tüketiciler hem de Ticaret Bakanlığı tarafından ciddiye alındığı için bu logoya sahip olmanız markanıza değer katar. Güven damgası alarak e-Ticaret sitenizin güvenilir ve tüm yasal düzenlemelere uyumlu olduğunu gösterebilirsiniz.
Güven Damgası Almanın Avantajlar Nelerdir?
TOBB güven damgası alarak çeşitli avantajlar elde edebilirsiniz. e-Ticarette güven damgasının avantajlarından bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- TR GO ile daha güvenli görünen siteler tüketiciler tarafından daha fazla tercih edilir.
- Tercih edilme sıklığı sayesinde satışlarda artış görülebilir.
- Güven damgası standartlarını karşılamak için yapılan teknik geliştirmeler, e-Ticaret sitesinin daha hızlı ve daha doğru çalışmasını sağlar.
- Sitenin hızlı ve verimli çalışması, müşteri memnuniyetinin artmasına yardımcı olur.
- Özellikle yeni açılan ve marka bilinirliği olmayan e-Ticaret siteleri, TR GO logosu ile daha görünür hale gelerek büyüme konusunda avantaj elde eder.
- Güven damgası alan firmalar, Avrupa Çok-Kanallı ve Çevrimiçi Ticaret Derneği’ne ait olan ve uluslararası pazarlara açılmayı kolaylaştıran EMOTA logosunu e-Ticaret sitelerine eklemeye de hak kazanırlar.
Güven Damgası Almak için Nasıl ve Nereye Başvuru Yapılır?
Güven damgası başvurusu, Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine yapılır. Tek yetkili güven damgası sağlayıcısı TOBB’dur. Başvurular ise online kabul edilir.
Online güven damgası başvurusunu, kurumun resmi web sitesindeki “Güven Damgası Başvuru” sayfasından yapabilirsiniz. Önceden hesap oluşturduysanız doğrudan giriş yapabilir veya “Hesap Oluştur” butonu ile e-Ticaret sitenize ait bir hesap açabilirsiniz. Hesap oluşturma aşamasında forma yazmanız gereken bilgiler şu şekildedir:
- E-ticaret sitesinin adresi
- Yetkilinin adı soyadı
- Yetkilinin görevi
- Vergi numarası
- Cep telefonu numarası
- E-posta adresi
- Şifre ve şifre tekrarı
- Form kutucuğunun yanındaki güvenlik kodu
Tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra üyelik formunun sonundaki “Cep Telefonuma Doğrulama Kodu Gönder” butonuna basın. Ardından üyelik formuna yazdığınız telefon numarasına gelen doğrulama kodunu ekrandaki ilgili kısma girerek hesap oluşturma işlemini tamamlayabilirsiniz.
Hesap oluşturduktan sonra sisteme girerek TR GO başvurusu yapabilirsiniz. Fakat başvurunuzun olumlu sonuçlanması için bazı şartları karşılamanız ve çeşitli belgeleri ibraz etmeniz gerekiyor. Peki, güven damgası almak için şartlar ve gerekli belgeler nelerdir?
Güven Damgası Başvurusu İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Başvurunuzun onaylanması için karşılamanız gereken güven damgası başvuru şartları şöyledir:
- Sitenizde yasal düzenlemelere uygun ödeme sistemleri kullanmalısınız.
- Online ticarette her aşamayı mevzuata uygun bir şekilde yürütmelisiniz.
- Şirketinize ait adres ve iletişim gibi temel bilgileri sitenize eklemelisiniz.
- Firma sahibi olma konusundaki tüm yasal düzenlemelere uyum sağlamalı, mevzuatlarda belirtilen suçlardan hüküm giymemiş olmalısınız.
- Ürün ve hizmetlerinizle ilgili bütün bilgileri detaylı bir şekilde sitenize eklemeli ve müşterilerinizi bilgilendirmelisiniz.
- Teslimat ve kargo konusunda müşterilerinize net ve şeffaf bilgiler vermelisiniz.
- Hem telefon hem de internet tabanlı bir sistem üzerinden müşteri hizmetleri desteği veriyor olmalısınız.
- Sitenizde çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratacak içerikler bulundurmamalısınız.
- e-Ticaret siteniz için EV SLL ve benzeri güvenlik sertifikalarını almalısınız.
- TOBB tarafından yetkilendirilen firmalardan birine başvurarak sızma testi yaptırmalısınız.
- Gerekli evrakları doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlamalısınız.
Güven Damgası Nasıl Alınır?
Güven damgası alabilmek için e-Ticaret sitenizin güvenilir olduğunu kanıtlamalısınız. Bunun için de yapmanız gereken en önemli işlem sızma testi. Sızma testini, yetkili güvenlik testi firmalarından birinde yaptırmanız gerekiyor. Ayrıca bu testi, başvurudan en fazla 3 ay önce yaptırmış olmalısınız. Başvuru sonucunu da teslim edilecek belgelerin arasına eklemelisiniz.
Güven Damgası Almak İçin Gerekli Olan Evraklar
- Sızma testi (güvenlik testi) sonucu
- EV SSL güvenlik sertifikası
- Vergi levhası
- Adli sicil belgesi
- İmza sirküleri
- Güven damgası ücretinin ödendiğine dair dekont (Açıklamada “TOBB Güven Damgası” ve başvuru numarası yazmalı.)
- Üyelik sözleşmesi (Başvuru sisteminden indirilecek.)
- Yetki metni (Başvuru sisteminden indirilecek.)
- Yazılı beyan (Başvuru sisteminden indirilecek.)
Bu belgelerin dijital versiyonlarını başvuru sistemine yüklemelisiniz. Ayrıca güvenlik testi sonucu, yazılı beyan, yetki metni, üyelik sözleşmesi ve EV SSL sertifikasının kâğıt versiyonlarını posta/kargo yoluyla TOBB’a göndermeniz gerekiyor.
Güven Damgası ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Güven damgası başvuru süreci ile ilgili detaylı bilgileri verdiğimize göre konu hakkındaki sık sorulan sorulara geçebiliriz.
Herkes Güven Damgası Alabilir mi?
Güven damgasını, başvuru şartlarını karşılayan ve gerekli belgeleri teslim eden tüm e-Ticaret siteleri alabilir.
Güven Damgası Başvuru Sonucu Kaç Günde Açıklanır?
Güven damgası başvuru sonucu, tüm belgeler teslim edildikten sonra 30 gün içinde açıklanır.
Güven Damgası Ücreti Ne Kadar?
Güven damgası ücreti, e-Ticaret sitesinin yıllık işlem hacmine göre değişir. Ücret tarifesi şöyledir:
- Düşük işlem hacmi (0 - 20.000 işlem): 3.000 TL + KDV
- Orta işlem hacmi (20.000 – 1 milyon işlem): 5.000 TL + KDV
- Yüksek işlem hacmi (1 milyondan fazla işlem): 15.000 TL + KDV
Güven Damgası Almak Zorunlu mu?
Güven damgası almak zorunlu değildir, e-Ticaret firmaları isteğe bağlı olarak başvuru yapıp TR GO logosu alabilirler.
Güven Damgası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Güven damgası sorgulama işlemi “Güven Damgası Olan E-Ticaret Siteleri” sayfasından yapılır.
Güven Damgası Nasıl İptal Edilir?
Güven damgasını iptal etmek için TOBB’a başvuru yapılmalıdır. Ayrıca e-Ticaret sitesinin faaliyetlerini durdurması da güven damgası iptali gerektirir. Bununla birlikte asgari güvenlik standartlarını sağlayamayan ve tebliğe aykırı durumlara sahip olan e-Ticaret sitelerinin güven damgaları askıya alınır veya doğrudan iptal edilir. İptal sebebine bağlı olarak e-Ticaret sitesinin tekrar başvuru yapması 1 yıl, 3 yıl veya süresiz olarak engellenebilir.