Müşterilerinize e-Fatura kesin, iş ortaklarınızdan e-Fatura alın ve tüm süreci her an her yerden yönetin.
Dijital dünyadaki büyüme, kullanıcılar için yeni ihtiyaçlar doğururken bu ihtiyaçlara cevap verebilecek yenilikçi ürünlerin ortaya çıkmasını da sağladı. Örneğin e-ticaret siteleri, birçok ürünü internet üzerinden sipariş etmemize imkân verirken bazı platformlar, ihtiyaçların doğrudan dijital olarak karşılanmasını sağlıyor. Bu noktada da karşımıza dijital ürünler çıkıyor.
Dijital ürünler farklı sektörlerdeki çeşitli gereksinimlere cevap verebiliyor. Bu tür ürünleri satmak ise e-ticaretin son yıllardaki değişmeyen trendlerinden biri. Peki, dijital ürün nedir, nasıl üretilir ve nasıl satılır?
Dijital Ürün Nedir?
Dijital ürün; fiziksel bir varlığı olmayan, elektronik ortamda üretilen, satılan ve çoğunlukla bu şekilde kullanılan ürünleri tanımlayan genel addır. Ses dosyası, resim dosyası, video ve çeşitli dijital dosya formatlarında satılan bu ürünler için fiziki bir depoya veya kargolama sürecine gerek yoktur. Sadece elektronik ortamda var olan dijital ürünler, genellikle bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi cihazlar üzerinde kullanılır.
Dijital Ürün Satmanın Avantajları Nelerdir?
Dijital ürün satmak, birçok avantaja sahip olan bir ticaret yöntemidir. Günümüz teknolojisinin verdiği imkânlar sayesinde dijital ürün satmanın avantajlarına sahip olabilmek mümkündür. Söz konusu avantajlardan bazıları ise şöyledir:
- Satılabilecek ürün çeşidi boldur.
- Stok tutmak gibi bir operasyona gerek yoktur.
- Tek bir ürün defalarca satılabilir.
- Ürünleri saklamak için fiziki bir depoya ihtiyaç yoktur; bilgisayar hafızası, harici disk veya bulut depolama alanlarında saklanabilir.
- Hitap edilebilecek müşteri kitlesinin büyük çoğunluğu dijital varlıklara aşinadır ve online alışveriş alışkanlığına sahiptir.
- Kullanışlı ve efektif dijital ürün pazarlama kanalları mevcuttur, dijital ürünleri pazarlamak kolaydır.
- Üretim, stok, depolama, kargolama gibi lojistik süreçler bulunmadığı için maliyet düşüktür.
- Düşük maliyet sebebiyle kâr marjı oldukça yüksektir.
Dijital Ürün Satmanın Dezavantajları Nelerdir?
E-ticaretin her alanında olduğu gibi dijital ürün tarafında da avantajlarla birlikte dezavantajlar da vardır. Bu noktada avantajlar ile dezavantajları doğru bir şekilde karşılaştırıp değerlendirebilmek önemlidir. Dijital ürün satmanın dezavantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Ürün ve platform çeşitliliği sebebiyle rekabet oldukça yüksektir.
- Dijital ürün pazarı kalabalıktır ve bu zenginliğin içerisinde görünürlük elde etmenin zorlukları vardır.
- Bir ürünü yıllarca satışta tutmak zordur ve sürekli güncel bir ürün sunmak gerekir.
- Bazı ürünlerde korsanlık riski yüksektir ve ürünler kopyalanarak başkaları tarafından satılabilir.
- Uzun vadeli kullanılabilirliği olan dijital ürünler için sürekli destek sunmak gerekebilir.
- Teknik ve yazılımsal sorunlarla karşılaşma ihtimali vardır.
Dijital Ürünler Nelerdir?
Dijital ürün satmak istiyorsanız, önünüzde çok sayıda alternatif vardır. Kullanılabilecek dijital araçların çok olması ve hemen her ürün özelinde farklı platformların bulunması, dijital ürünlerin çeşitlenmesinin temelini oluşturan detaydır. İşte, en popüler dijital ürünlerden bazıları:
Online Kurslar
Online kurslar, en yaygın dijital ürünlerden biridir. Çünkü kullanıcı için pratik ve ekonomiktir, bu yüzden de sıkça tercih edilir. Çevrim içi eğitim satışında süreç, videolar ile ilerler. Bir konuda uzmanlığı bulunan kişiler, bu uzmanlıkları üzerinden eğitim videoları hazırlarlar. Online kurs satılabilen platformlara yüklenen bu videolar kullanıcıların erişimine açılır ve ücretini ödeyen herkes, ilgili eğitim videosuna ulaşabilir.
Online kurslar, sadece önceden kaydedilmiş videolar üzerinden verilmez. Aynı zamanda canlı çevrim içi eğitimler de dijital ürün olarak kabul edilebilir. Canlı eğitimlerde uzman ile öğrenci aynı anda platformda buluşur ve görüntülü görüşme şeklinde kurs süreci tamamlanır.
Dijital Olarak Oluşturulan Müzikler
Dijital müzikler, başta sosyal medya ve sinema olmak üzere birçok alanda karşımıza çıkabilir. Buna film ve dizilerde kullanılan ses efektleri gibi örnekler verebiliriz. Burada önemli olan, söz konusu müziğin dijital ortamda hazırlanmasıdır. Normal şartlarda dinlediğimiz şarkılar da bir çeşit dijital ürün olarak sunulsa da bu müzikler, fiziksel enstrümanlarla hazırlanarak dijital ortama kaydedilir. Ayrıca icrası da fiziksel olarak sahneye çıkmakla mümkündür.
Dijital müzik olarak kabul edilen dijital medya ürünleri, tamamen bilgisayar ortamında hazırlanıyor. Çeşitli programlar, yazılımlar ve platformlar kullanılarak müzik altyapıları oluşturuluyor. Bu şekilde oluşturulan müzikler ise dijital ürün olarak satışa sunuluyor.
Çeşitli Araçlarla Oluşturulan Görseller
Görsel olarak hazırlanan dijital sanat ve tasarım ürünleri de bu alanda sıkça tercih ediliyor. Görsel tasarım, internet dünyası için önemli bir dal. Bu nedenle çeşitli araçlarla oluşturulan görsellere dijitalde iş yapan hemen herkes ihtiyaç duyar. Örneğin sosyal medya yönetiminde sık sık görsel içerikler gerekir ve bu içerikler, görsel tasarım olarak dijital ürün şeklinde üretilir.
Dijital ürün olarak sunulabilen görseller, çeşitli tasarım programlarıyla hazırlanır. Burada tasarımcı, sıfırdan bir çizim veya kolaj ile görsel hazırlayabilir. Yani görseller sanatsal nitelik de taşıyabilir. Bunun yanında web siteleri, reklam ajansları ve firmaların sosyal medyaları için hazırlanan görseller de dijital ürün kategorisindedir.
Şablonlar
Şablonlar, dijital ürün pazarının temel ürünleri arasında gösterilebilir. Çünkü şablonlar birçok amaca hizmet edebilir ve yeni dijital ürünlerin üretilmesini sağlayabilir. Bu konuda grafik ve tasarım şablonlarını örnek olarak gösterebiliriz. Grafik ve tasarım işleri için hazır şablonların bulunması, bu tasarımların çok kısa sürede ve kolay bir şekilde yapılmasını sağlar.
Dijital ürün olarak video şablonu, web sitesi şablonu, örnek CV dosyaları, logo tasarım materyalleri, sunum düzen şablonları, planlayıcı, ajanda veya basit bir takvim şablonu da hazırlanıp satışa sunulabilir.
E-Kitaplar
E-kitaplar, sadece dijital ürünler arasında değil yayıncılık sektöründe de popülariteye sahip olan bir üründür. Öyle ki e-kitap okuyucu adında bir cihaz bile vardır. Aynı şekilde e-kitap okuma uygulamaları ve platformları da yaygın bir şekilde kullanılıyor. Peki, e-kitap nedir?
E-kitap, bir kitabın basılı haliyle birlikte veya tek başına yayımlanan, çoğunlukla PDF formatında olan dijital üründür. İçeriğe bağlı olarak yazılı veya görsel olabilir. Ayrıca e-kitaplar için herhangi bir tür sınırlaması da yoktur. Edebiyat eserleri, teorik kitaplar, ders kitapları, rehber kitaplar ve mesleki eğitim kitapları da dijital ürün olarak satılabilir.
Podcast
Podcast, sesli bir dijital üründür. Sesli dijital içerik üretirken videoların kullanılmadığı bu üründe, bir veya birkaç kişi arasındaki konuşma, ses dosyası olarak yayımlanır. Podcast yayıncılığı ise son yılların revaçta olan mesleklerinden biri. Yeni nesil radyoculuk gibi tanımlanabilen podcast içerikleri ücretli olarak satışa sunulabilirken ücretsiz versiyonlarında da reklamlar üzerinden para kazanılabilir.
NFT
Dijital ürün dünyasının en çok kafa karıştıran ürünü hiç şüphesiz NFT’dir. Non Fungible Tokens kelimelerinin baş harfinden oluşan NFT, kendisine Türkçede “Nitelikli Fikrî Tapu” şeklinde karşılık buluyor. Blockchain (blok zincir) teknolojisi üzerine kaydedilen bu dijital varlıklar, birer dijital ürün olarak alınıp satılabiliyor.
NFT sistemindeki asıl olay, üretilen bir dijital varlığın orijinal ve tekil olduğunu göstermesi. Örneğin ünlü bir ressamın tablosu, birçok kopya ile çeşitli mekanlarda sergilenebilir fakat orijinal resme sadece bir kişi sahiptir. NFT ise dijitaldeki bir tablonun sahipliğini kanıtlayan teknolojidir.
Dijital Danışmanlık Hizmetleri
Çevrim içi danışmanlık hizmetleri de dijital ürün olarak kabul edilebilir. Çünkü bu hizmeti veren kişiler, fiziksel bir ürün sunmazlar. Hizmeti de online kanallarla verdikleri için, bu tür danışmanlık hizmetleri dijital üründür.
Dijital danışmanlık hizmetlerinin kapsamını hemen her konu oluşturabilir. Elektronik ticaretten hukuka, muhasebeden pazarlamaya kadar birçok alanda ve konuda dijital danışmanlık verilebilir.
Dijital Ürün Nasıl Oluşturulur?
Dijital ürün oluşturma sürecinde izlemeniz gereken birçok adım var. Atacağınız bu adımlarda önemli detaylara dikkat ettiğiniz takdirde dijital ürününüzü oluşturup satışa sunabilirsiniz. Dijital ürün üretmek için atmanız gereken temel adımlar şu şekildedir:
1. Yetenekleriniz ve dijital araç kullanma kapasiteniz doğrultusunda ne tür bir dijital ürün oluşturacağınıza karar verin.
2. Hedef kitlenizi belirleyin ve onların ihtiyaçları doğrultusunda özgün, dikkat çekici fikirler bulun.
3. Pazar araştırması ve rekabet analizi yapın.
4. Finansal yapınızı oluşturup satış ve pazarlama stratejilerinizi hazırlayın.
5. Tasarım aşamasında profesyonel araçlar kullandığınızdan emin olun.
6. Uzman olmadığınız konular için mutlaka profesyonellerden destek alın.
7. Oluşturduğunuz dijital ürünü çeşitli testlere tabi tutarak olumsuz yönlerini gidererek geliştirin.
8. Dijital ürün geliştirme sürecinde mutlaka kullanıcı deneyimini de dikkate alın.
9. Dijital ürününüzü satacağınız platformu seçip gerekli işlemleri tamamlayın.
10. Dijital ürünü piyasaya sürün ve ürünün türüne bağlı olarak satış sonrası destek vermeyi ihmal etmeyin.
Dijital Olarak Üretilen Eserler Nasıl Korunur?
Dijital olarak ürün sunduğunuzda, bu ürünlerinizin korsanlarının üretilme ihtimali de vardır. Bu noktada dijital ürün tescilleme yoluna gidip telif haklarınızı koruyabilirsiniz. Öncelikle marka tescili işlemini mutlaka yaptırın ve markanızı tescil ettirin. Tescilli bir marka olduktan sonra telif haklarınızı daha kolay koruyabilirsiniz.
Ülkemizde dijital ürünler, yürürlükte olan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunur. Telif hakkı sahipliğini daha kolay ispatlamak için ise Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne başvurarak telif hakkı tescili yaptırabilirsiniz.
Sonuç: Dijital Ürünün Geleceği
Dijital ürün satışı, henüz çok köklü bir geçmişe sahip değil. Fakat buna rağmen hızlı bir yükselişe geçen sektörde, doğru dijital pazarlama stratejileri uygulayan girişimcilerin başarılı olduğunu söylemek de mümkün. Ülkemizde dijitalleşme sürecinin hâlâ devam ediyor olması da dijital ürünlere ihtiyaç duyulabileceğinin göstergelerinden biri.
Dijital ürünlerin gelecekte de revaçta olabileceğini, dijital pazarlamanın gücüne bakarak söyleyebiliriz. Günümüzde fiziksel mağaza işleten girişimciler dahi dijital reklamlarla pazarlama yapmayı tercih ediyor. Bunun sebebi, dijital dünyada geniş bir müşteri kitlesi olması ve daha fazla insana kolayca ulaşabilmek. İşte bu noktada, dijital içerik ürünlerinin kullanım alanının geniş olduğunu görebiliriz.
Çevrim içi eğitimler, online danışmanlık hizmetleri, e-kitaplar, NFT’ler, dijital müzikler ve görseller, son yılların en yaygın dijital ürünleri. Trend ürünlerin değişme ihtimali elbette yüksek fakat yine de dijital ürünlerin güçlü bir geleceği olabilir.
Dijital Ürün ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Dijital ürünler hakkında detaylı bilgileri paylaştığımıza göre “Dijital ürün satmak kârlı mı, herkes dijital ürün satabilir mi, dijital ürün satmak için şirket gerekli mi?” gibi sıkça sorulan sorulara cevap verelim.
Dijital Ürün Satmak Kârlı mı?
Dijital ürün satmak, düşük maliyetler dolayısıyla oldukça kârlı bir seçenektir. Fakat her ticari işte olduğu gibi bu işte de herhangi bir kâr garantisi yoktur. Kâr oranı ise satacağınız ürünün türünden hedef kitlenize kadar birçok farklı etkene göre değişir.
Herkes Dijital Ürün Satabilir mi?
Dijital dünyaya hakim olan herkes dijital ürün satabilir. Bu noktada, söz konusu dijital ürünlerin üretimini yapabilecek yetkinlikte olmak önemlidir. Dijital bir ürün üretemeyen girişimcilerin bu tarz ürünler satarak kazanç sağlaması söz konusu değildir.
Dijital Ürün Satmak için Şirket Kurmak Gerekir mi?
Türkiye’deki yasal mevzuatlar gereği ticari bir faaliyette bulunmak için şirket kurmak zorunludur. Dijital ürün satışları için de bu durum geçerlidir. Ayrıca dijital hizmet vergisi ödeyebilmek ve müşterilere fatura kesebilmek için de şirket kurmak gerekir.
Dijital ürün satışlarınıza ait fatura işlerini dijitale taşıyabilir, bu konudaki operasyonel işlerden ve ekstra maliyetlerden de kurtulabilirsiniz. Online ortamda satış yaptığınızda kesmeniz gereken e-faturalar için uzun uzun zaman ayırmanız gerekmez. QNB eFinans e-Fatura ile tüm e-Fatura süreçleriniz dijitalleşir ve fatura kesme, gönderme, alma, saklama, ibraz etme gibi işlemler de dijital ekranda kalır.
QNB eFinans, e-Fatura ve diğer e-Dönüşüm ürünleri ile size 7/24 destek verirken siz de işinize odaklanabilir ve markanızı büyütmeye devam edebilirsiniz. QNB eFinans’ın ayrıcalıkları hakkında bilgi almak ve bu ayrıcalıklarından faydalanmak için hemen iletişime geçin.