Vergi Borcu Yapılandırma: Tüm Detaylar (2024)

Vergi
03.09.2024 5 Dakika

Son Güncelleme Tarihi : 11.09.2024

Adsız (68) (1)

Vergi borcu yapılandırması, ülkemizde zaman zaman uygulanan bir yöntemdir. Özellikle yüksek miktarda vergi borcu olan kişi ve kurumların yakından takip ettiği bu uygulama her zaman yürürlükte değildir. Ayrıca yapılandırma ve vergi affı için çeşitli şartlar da vardır. Peki; vergi borcu yapılandırma nedir, nasıl yapılır ve vergi borcu affından nasıl faydalanılır? 

Vergi Borcu Nedir?

Vergi borcu, bazı istisnalar dışındaki tüm kişi ve kurumların kamusal hizmetler için devlete yapmakla yükümlü oldukları ödemeleri ifade eder. Ülkemizde bazıları kişileri, bazıları da kurumları ilgilendiren çeşitli vergi kalemleri vardır. Vergi borcu; kazançlardan (gelir vergisi vb.), harcamalardan (özel tüketim vergisi vb.) ve kamu hizmetlerinin kullanılmasından (çevre temizlik vergisi vb.) doğabilir. Türkiye’de yürürlükte olan ve vergi borcunu doğuran bazı vergi kalemlerini gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, ÖTV ve MTV şeklinde sıralayabiliriz.  

Vergi Borcu Yapılandırma Nedir?

Vergi borcu yapılandırma, zamanında ödenmeyen ve gecikmeye girdiği için faiz işletilen vergi borçlarının daha kolay ödenebilmesini sağlamak amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Her zaman geçerliliği yoktur ve geçici kanunlarla dönemsel olarak uygulanır. Vergi borcu affı olarak da bilinen bu uygulama, genellikle yasal süreler içinde ödeyemediğiniz vergi borçlarının faizlerinin silinmesini sağlar. Böylece sadece anaparayı yani asıl vergi tutarını ödeyerek gecikmiş vergi borcunuzu kapatabilirsiniz. Ayrıca faizsiz peşin ödemenin yanında düşük faiz oranları ile taksitli ödeme yapma imkânınız da bulunur.  

Vergi Borcunu Yapılandırmanın Önemi Nedir?

Vergi borcu yapılandırmanın önemi oldukça büyüktür, çünkü bu imkâna her zaman sahip olamazsınız. Her yıl yürürlüğe giren bir kanun olmamakla birlikte bazen uzun yıllar boyunca yeni bir yapılandırma kanunu çıkmaz. Bu nedenle gecikmiş ve birikmiş vergi borcunuz varsa yapılandırma dönemlerini kaçırmamalı ve borcunuzu yapılandırmalısınız. Örneğin en son çıkan 7440 sayılı yapılandırma düzenlemesinin başvuru süresi sona erdi ve sadece ilgili tarihler arasında başvuru yapanlar yapılandırmadan faydalanabildi.

Vergi borcu yapılandırmasının bir diğer önemi, borcun büyümesine neden olan faizlerin silinecek olmasıdır. Yapılandırma düzenlemelerinde vergi borcunuz tamamen silinmez, fakat faizler silindiği için ödeyeceğiniz miktar önemli ölçüde düşer. Buna ek olarak yürürlüğe giren kanunda taksit uygulamasının da olması, borcunuzu küçük parçalar halinde kolayca ödemenizi sağlar.  

Hangi Vergi Borçları Yapılandırılabilir?

Yapılandırma kanunları, genellikle bireysel ve kurumsal tüm vergi borçlarını kapsar. Tabii bu noktada belirleyici olan, yürürlüğe giren kanunun maddeleridir. Örneğin 2024 vergi borcu yapılandırmasıyla ilgili bir mevzuat yayımlanırsa sadece mevzuat kapsamındaki borçlar yapılandırılabilir. Ek bir düzenlemenin olmadığı ve geçmişteki yapılandırma kanunlarına benzer bir mevzuatın yürürlüğe girdiği senaryoda ise yapılandırabileceğiniz başlıca vergiler şöyle olacaktır: 

  • Kurumlar vergisi 
  • Gelir vergisi 
  • Katma değer vergisi (KDV) 
  • Özel tüketim vergisi (ÖTV) 
  • Çevre temizlik vergisi 
  • Emlak vergisi 
  • Motorlu taşıtlar vergisi (MTV) 
  • Banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) 
  • Özel iletişim vergisi 
  • İlan ve reklam vergisi 

Bu vergilere ek olarak vergi kalemi olmayan, fakat devlet kurumlarına ödenmesi gereken bazı borçlar da yapılandırma kanununa dahil edilir. Bu borçlara şu örnekleri verebiliriz: 

  • Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçları 
  • Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçları 

Yapılandırma kanunu kapsamına alınabilen diğer borç kalemleri ise idari cezalardır. Faizleri silinebilecek cezalardan bazıları şöyledir: 

  • Köprü ve otoyollardan kaçak geçiş cezaları 
  • Tebliğ edilmiş trafik cezaları 
  • Dava süreci devam eden veya henüz kesinleşmemiş idari para cezaları 
  • Radyo ve Televizyon Üst Kurumu (RTÜK) tarafından kesilen cezalar 
  • Gümrük cezaları 
  • Askerlik cezaları 
  • Nüfus cezaları 

Kimler Vergi Borcunu Yapılandırabilir?

Vergi borcu affı ve yapılandırma kanunlarından genellikle tüm kişi ve kurumlar faydalanabilir. Yani vergi borcu olan hemen herkes bu kanunlar kapsamında borcunu yapılandırabilir. Fakat yapılandırma mevzuatları dönemsel olarak hazırlandığı için gelecekteki bir mevzuatın ek maddeler içermesi durumunda bazı kişi ve kurumlar yapılandırma hakkının dışında tutulabilir.  

Vergi Borcu Nasıl ve Nereden Yapılandırılır?

Vergi borcu yapılandırma işlemi, günümüzde oldukça basit hale gelmiş durumdadır. Gelir İdaresi Başkanlığının online hizmet vermesinden dolayı yapılandırma işlemini internet üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Bu işlem için Dijital Vergi Dairesi’ni veya e-Devlet vergi borcu yapılandırma sayfalarını kullanabilirsiniz. Online başvurularda vergi borcu bilgileriniz sistemden alınacağı için ek bir belgeye ihtiyacınız olmaz.  

Dilerseniz yapılandırma başvurunuzu vergi dairesi veznelerinden de yapabilirsiniz. Veznelerden yapacağınız yapılandırma başvurularında T.C. kimlik kartınızı veya vergi kimlik kartınızı göstermeniz çoğu zaman yeterlidir. Fakat bazı durumlarda vergi dairesi sizden ek belge ve bilgi talep edebilir.  

Vergi Borcu Yapılandırma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Vergi borcunuzu yapılandırma sürecinde size rehber olması adına konu ile ilgili sıkça sorulan sorulara da cevaplar verelim.  

İnternet Vergi Dairesi Üzerinden Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Dijital Vergi Dairesi veya bilinen eski adıyla İnternet Vergi Dairesi üzerinden vergi borcu sorgulama işlemi için sisteme giriş yapmanız yeterli. Dijital Vergi Dairesi’ne e-Devlet şifrenizle veya oluşturacağınız ayrı bir üyelikle giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptığınızda ana sayfanın üst kısmında vadesi geçmiş borçlarınızı, vadesi gelmemiş borçlarınızı ve toplam vergi borcunuzu görebilirsiniz.  

Vergi Borcu Yapılandırma e-Devlet Üzerinden Yapılabilir mi?

Vergi borcu yapılandırma başvurusu yapmak için e-Devlet üzerindeki hizmet sayfalarından da faydalanabilirsiniz. e-Devletten vergi borcu yapılandırmak için “Kurumlar” menüsü altından Gelir İdaresi Başkanlığı hizmet sayfasına giriş yapabilirsiniz.  

Yapılandırılan Vergi Borcu Taksit ile Ödenebilir mi? 

Yapılandırma düzenlemeleri genellikle taksit seçeneklerini de içerir. Bu süreçte faizin tamamen silinmesi için peşin ödeme yapmanız gerekir. Taksitli ödemeyi seçtiğiniz takdirde ana vergi borcunuza, vade süresine bağlı olarak taksit faizi eklenir.  

Vergi Borcu Yapılandırma Kaç Taksit Halinde Ödenebilir?

Yürürlüğe giren kanunun taksitlendirme seçeneğini de içermesi halinde vergilerin kaç taksitte ödeneceği de açıklanır. Genellikle kişi ve kurumlara 3, 6, 9, 12 ve 24 ay gibi taksit seçenekleri sunulur.  

2024 Vergi Borcu Yapılandırma Başvurusu için Son Gün Ne Zaman?

2024 vergi borcu yapılandırma başvurusu ile ilgili yürürlükte olan bir kanun yoktur. Bir kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte son başvuru tarihi de ilan edilecektir.  

Vergi Borcu Yapılandırma Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Vergi borcu yapılandırma başvuru sonucu için uzun bir süreç yürütülmez. Kanun kapsamına alınan kişi ve kurumların yine kanun kapsamındaki vergiler için yaptıkları yapılandırma başvuruları doğrudan kabul edilir. Hem online hem de fiziki başvurular genellikle birkaç dakika içinde sonuçlanır. 

Paylaş

GM EFI EFIN 24 00054 272X200
QNB eFinans’a 1 Günde Geçin 14 Gün Ücretsiz Deneyin

Hızlı, kolay ve güvenli e-Faturayı deneyimleyin

14 Gün Ücretsiz Deneyin

İlginizi Çekebilir

Vergi

Kümülatif Vergi Matrahı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Uygulamada olan vergi türlerinden en yaygın olanlarından biri, daha geniş bir kitleyi ilgilendirmesinden dolayı gelir vergisidir. Temel olarak kişi ve kurumların gelirlerini esas alan gelir vergisi, çeşitli kalemler dikkate alınarak hesaplanır. Gelir vergisi hesaplamasında dikkate alınan kalemlerden biri ise kümülatif vergi matrahı olarak bilinir. Peki, kümülatif vergi nedir ve matrah hesabı nasıl yapılır?

29.08.2024 5 Dakika
Adsız (18) (1)
Vergi

Kurumlar Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Türkiye’de hem bireylerin hem de işletmelerin belirli vergi yükümlülükleri vardır. Şirketleri incelediğimizde karşımıza geçici vergi, gelir vergisi ve kurumlar vergisi gibi kalemler çıkar. En kapsamlı vergilerden biri olan kurumlar vergisi ise şirketlerin en önemli yasal sorumlulukları arasındadır. Peki, kurumlar vergisi nedir ve kurumlar vergisi mükellefi olan kuruluşlar hangileridir?

26.08.2024 5 Dakika
Adsız (27) (1)
Vergi

Damga Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Günlük yaşamımızda sıkça duyduğumuz vergi türlerinden biri olan Damga Vergisi, kişi ve kurumlar arasında yapılan anlaşmalar sonrasında ödenir.Peki “Damga Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?” gelin birlikte inceleyelim.

04.10.2023 5 Dakika
1 4 Damga Vergisi Nedir Nasil Hesaplanir 200X200 (1)
Vergi

KDV (Katma Değer Vergisi) Nedir?

Türkiye’de uygulanan vergi mevzuatları gereği en yaygın vergi türlerinin başında Katma Değer Vergisi, halka arasındaki kısaltılmış ismiyle KDV gelmektedir.

Katma Değer Vergisi ya da kısaltılmış ismi ile KDV, mal ve hizmetlerin satışı esnasında kanuni yüklenicisinin yani verginin yükünün taşıyıcısının alıcılar olduğu dolaylı bir vergi türüdür. KDV Kanunu’nun 8. Maddesine göre, KDV’nin mükellefi satıcılardır. KDV’yi yüklenmek nihai tüketicinin sorumluluğunda iken, verginin satış esnasında tahsili ve Maliye’ye iletilmesinin yükümlülüğü satıcıdadır. Zaman zaman KDV oranlarında düzenlemeler yapılabilir. 7 Temmuz 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan mevcut düzenlemeye göre mal ve hizmetlerden alınan KDV oranı %20’dir. Ancak KDV oranları bakımından istisnai durumlar da söz konusu olabilir.

15.10.2024 5 Dakika
2 23 Kdv Katma Deger Vergisi Nedir 200X200

Sizi Arayalım

QNB eFinans ürün ve hizmetleri ile ilgili her türlü talebiniz için bilgilerinizi bırakın biz sizi arayalım.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK” veya “Kanun”) hükümleri gereği, veri sorumlusu sıfatını haiz eFinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. (“QNB eFinans” veya “Şirket”) tarafından Müşteri Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Aydınlatma Metni ile bilgilendirildim. Şirketiniz ile paylaştığım tarafıma ait kimlik (ad-soyad, T.C. Kimlik numarası), iletişim (cep telefonu numarası, e-posta adresi) ve pazarlama verilerinin; Şirketiniz tarafından sunulan hizmetlere yönelik tanıtım, pazarlama, promosyon ve kampanya faaliyetlerinin planlanması/icrası olmak üzere sunulan hizmetlerden tarafımın faydalandırılması için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin yürütülmesi, işlem bilgileri, işlem hacmi, işlem adetleri vb. gibi bilgilerin QNB eFinans tarafından pazarlama, hizmetlerin geliştirilmesi, müşterilerin ihtiyaçlarına odaklı hizmetlerin sunulması, hizmetlerin kalitesinin artırılması gibi amaçlarla kullanılması ve hizmet satışı, çapraz satış, ek kontör alınması aktivitelerinin yerine getirilmesi amacıyla işlenmesine ve ana hissedarınız ve QNB Finansbank grup şirketlerine aktarılmasına ve bu çerçevede QNB eFinans ile paylaşmış olduğum iletişim adreslerime QNB eFinans tarafından ticari elektronik ileti (SMS, telefon araması, e-posta) gönderilmesine; 

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!