Kümülatif Vergi Matrahı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Vergi
29.08.2024 5 Dakika

Son Güncelleme Tarihi : 11.09.2024

Adsız (14) (1)

Uygulamada olan vergi türlerinden en yaygın olanlarından biri, daha geniş bir kitleyi ilgilendirmesinden dolayı gelir vergisidir. Temel olarak kişi ve kurumların gelirlerini esas alan gelir vergisi, çeşitli kalemler dikkate alınarak hesaplanır. Gelir vergisi hesaplamasında dikkate alınan kalemlerden biri ise kümülatif vergi matrahı olarak bilinir. Peki, kümülatif vergi nedir ve matrah hesabı nasıl yapılır? 

Kümülatif Vergi Nedir?

Kümülatif vergi, belirli bir dönem içerisinde periyodik olarak eklenen tutarlar doğrultusunda biriken vergiyi ifade eder. Biriken vergi anlamına gelen bu ifade için çalışanlara ödenen aylık ücretleri örnek olarak gösterebiliriz. Ücretler aylık ödenir ​​ve bu ücretlere dair vergiler, ilgili devlet kurumuna muhtasar beyanname ile aylık olarak yatırılır. Dolayısıyla her ay ödenen ücretlerle birlikte yıl boyunca vergi birikir. Takvim yılı tamamlandığında ise kümülatif vergi ortaya çıkar.  

Kümülatif Vergi Matrahı Nedir?

Kümülatif vergi matrahı, çalışanlar için işveren tarafından ilgili devlet kurumuna ödenecek olan gelir vergisinin hesaplamasında esas olarak alınacak tutardır. Bu sebeple kümülatif gelir vergisi matrahı olarak da adlandırılan bu kalem, çalışanın brüt maaşından bazı kalemlerin çıkarılmasıyla elde edilen tutarı gösterir. Kümülatif vergi matrahı miktarı ise her zaman aynı ve sabit değildir, farklı tutarda maaş alan her bir çalışan için ayrı ayrı hesaplanır.

Kümülatif Vergi Matrahının Önemi

Kümülatif vergi matrahı, çalışanları adına gelir vergisi ödemekle yükümlü olan işverenler için oldukça önemlidir. Gelir vergisi, çalışana ödenen maaşın miktarı ile ilgili olarak hesaplanır. Bu hesaplamanın doğru bir şekilde yapılabilmesi için ise kümülatif gelir vergisi matrahının çıkartılması gerekir.  

Bununla birlikte kümülatif matrah, ülkemizde uygulanan gelir vergisi sistemi açısından da önem taşıyan bir kalemdir. Çünkü Türkiye’de, artan oranlı bir gelir vergisi sistemi vardır. Yani maaş geliri elde edenler, yıllık toplam gelirlerinin dahil olduğu vergi diliminin oranına göre vergilendirilirler. Bu da ücretli çalışanların her biri için farklı miktarda ücret ödenmesini gerektirebilir. Çalışanın hangi vergi dilimine girdiğini ve hangi oran ile vergilendirileceğini tespit edebilmek için kümülatif vergi matrahına başvurulur.  

Vergi muafiyeti ve vergi indirimi uygulamaları için de kümülatif vergi matrahının önemi büyüktür. Örneğin maaş geliri asgari ücret seviyesi ve altında olanlar için vergi muafiyeti söz konusudur. Bununla birlikte şirketler, ödedikleri vergiler doğrultusunda bazı teşvik ve indirimlerden de yararlanabilirler. 

Kümülatif Vergi Matrahı Oranları

Kümülatif vergi matrahı, gelir vergisi dilimlerini de gösteren bir kalemdir. Dolayısıyla kümülatif vergi matrahı oranı, aynı zamanda gelir vergisi oranını da temsil eder. Buna göre kümülatif vergi matrahı vergi dilimi ve oranları için gelir vergisi dilimlerine bakabiliriz.

Ücret (Maaş) Gelirleri İçin Gelir Vergisi Dilimleri ve Oranları (2024)
Vergi Dilimi Vergi Oranı
110.000 TL’ye kadar %15
230.000 TL’nin 110.000 TL’lik kısmı için 16.500 TL, fazlası için %20
870.000 TL’nin 230.000 TL’lik kısmı için 40.500 TL, fazlası için %27
3.000.000 TL’nin 870.000 TL’lik kısmı için 213.300 TL, fazlası için %35
3.000.000 TL’den fazlasının 3.000.000 TL’lik kısmı için 958.000 TL, fazlası için %40

Kümülatif Vergi Matrahı Nasıl Hesaplanır?

Kümülatif vergi matrahı tutarı hesaplaması için temel değer, çalışanın brüt maaşıdır. Sonrasında bu maaştan SGK primleri düşülür. Yani kümülatif vergi matrahı brütten nete doğru hesaplanır. Kullanılması gereken formül ise şöyledir: 

  • Kümülatif Vergi Matrahı = Aylık Brüt Maaş - Sigorta Primi Kesintisi - SGK İşsizlik Primi 

Bu formül doğrultusunda kümülatif vergi matrahı hesaplama örneğine de bakalım. Örnekte 30.000 TL brüt maaşı olan bir çalışanın, hiç maaş değişikliği yaşamadan 1 takvim yılını tamamladığını varsayalım. Buna göre kümülatif matrah hesabı şöyle yapılır: 

  • Aylık Sigorta Primi Kesintisi (%14): 30.000 x %14 = 4.200 TL 
  • Aylık SGK İşsizlik Primi (%1): 30.000 x %1 = 300 TL 
  • Aylık Kümülatif Vergi Matrahı: 30.000 - 4.200 - 300 = 25.500 TL 
  • 12 Aylık Kümülatif Vergi Matrahı: 25.500 x 12 = 306.000 TL 

Bu hesaplamaya göre örnekteki çalışan adına işveren tarafından devlete ödenecek gelir vergisi, 306.000 TL’lik kümülatif vergi matrahına göre belirlenecektir. Bu matraha göre 306.000 TL’nin 230.000 TL’ye kadar olan kısmı için vergi tutarı 40.500 TL’dir. Kalan 76.000 TL’lik matrah %27’lik vergi dilimine girer ve bu kısım için de 20.520 TL (76000x0,27) vergi ödenmesi gerekir. Buna göre 306.000 TL’lik kümülatif vergi matrahı için toplamda 61.020 TL vergi ödenir.  

Kümülatif Vergi Matrahı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kümülatif vergi matrahı ile ilgili temel bilgileri ve hesaplama bilgilerini verdiğimize göre konuyla ilgili ihtiyaç duyulabilecek bilgileri içeren sıkça sorulan sorulara geçebiliriz.

Matrah Ne Demek? 

Matrah; ödenecek vergi miktarını hesaplamak için esas alınan ve sınırları yasalar ile belirlenen, kısaca “vergiye tabi tutar” olarak tanımlanabilecek tutardır.  

Kümülatif Vergi Matrahı Nasıl Öğrenilir?

Kümülatif vergi matrahı, iş yerinin ilgili biriminden talep edilebilen kümülatif vergi matrahı evrakı üzerinden öğrenilebilir veya “Aylık Brüt Maaş - Sigorta Primi Kesintisi - SGK İşsizlik Primi” formülü ile hesaplanabilir.  

Kümülatif Vergi Matrahı Nereden Alınır?  

Kümülatif vergi matrahı dökümü, çalışılan iş yerinden alınır. Aktif olarak çalışmayan kişiler ise en son çalıştıkları iş yerinden alabilirler.  

Kümülatif Vergi Matrahı e-Devlet'ten Alınır mı?

Kümülatif vergi matrahı sorgulama işlemi için e-devlet üzerinde yer alan “e-Vergi Levhası Sorgulama” hizmeti kullanılabilir. İlgili dokümandan kümülatif matraha dair detaylara da ulaşılabilir.  

2024 Kümülatif Vergi Matrahı Ne Kadar? 

2024 kümülatif vergi matrahı, yıllık kazancın tutarına bağlı olarak her bir çalışan için ayrı ayrı hesaplanır. Bu nedenle önceden belirlenmiş sabit bir vergi matrahı tutarı yoktur.  

Kümülatif Vergi Matrahı Vermek Zorunlu mu? 

Kümülatif vergi matrahının verilmesinin zorunlu olduğu bir kişi veya kurum yoktur. Fakat resmi bir kurum tarafından talep edilmesi halinde verilmesi gerekir. Bununla birlikte iş değişikliği gibi durumlarda da yeni iş yerinden talep edilebilir.  

Kümülatif Vergi Matrahı Neden İstenir? 

Kümülatif vergi matrahı, kişinin dahil olduğu vergi dilimini tespit etmek ve ödenmesi gereken gelir vergisini hesaplamak için istenir.  

Kümülatif Vergi Matrahı Kimlere Verilir? 

Kümülatif vergi matrahı ile ilgili belgeler, iş yerinin ilgili departmanı tarafından maaşlı çalışanlara ve talep edilmesi halinde devlet kurumlarına verilir.  

Kümülatif Vergi Matrahı Ne Zaman Güncellenir? 

Kümülatif vergi matrahı süresi 1 takvim yılıdır. Her takvim yılı sonunda kümülatif vergi matrahı sıfırlama işlemi yapılır ve hesaplama yeniden başlar. Güncel kümülatif vergi matrahı ise içinde bulunan yıla ve aya göre hesaplanır.  

Kümülatif Vergi Matrahı Taşınabilir mi? 

Kümülatif vergi matrahı taşınması işlemi, iş değişikliği durumunda yapılır. Bu durumda kümülatif vergi matrahı devri yapılır ve hesaplama kaldığı yerden devam eder.Yıl içinde işveren değiştiren ücretlilerin eski ve yeni işverenlerinden aldıkları ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde, işverenleri ile iletişim halinde hareket etmeleri, taleplerini ve kümülatif ücret matrahlarını eski işverenlerinden alarak yeni işverenlerine bildirmeleri gerekir. İşveren değişikliğinde önceki işvereninden elde edilen ücret gelirine ilişkin gelir vergisi matrahını yeni işverene bildirme görevi ücretli çalışana aittir. Yıl içinde elde edilen ücret gelirleri için yıllık beyanname verilip verilmeyeceği konusunda işverenlerin bir sorumluluğu bulunmazken sorumluluk, tek veya birden fazla işverenden ücret geliri elde eden ücretliye aittir. 

Paylaş

GM EFI EFIN 24 00054 272X200
QNB eFinans’a 1 Günde Geçin 14 Gün Ücretsiz Deneyin

Hızlı, kolay ve güvenli e-Faturayı deneyimleyin

14 Gün Ücretsiz Deneyin

İlginizi Çekebilir

Vergi

Kurumlar Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Türkiye’de hem bireylerin hem de işletmelerin belirli vergi yükümlülükleri vardır. Şirketleri incelediğimizde karşımıza geçici vergi, gelir vergisi ve kurumlar vergisi gibi kalemler çıkar. En kapsamlı vergilerden biri olan kurumlar vergisi ise şirketlerin en önemli yasal sorumlulukları arasındadır. Peki, kurumlar vergisi nedir ve kurumlar vergisi mükellefi olan kuruluşlar hangileridir?

26.08.2024 5 Dakika
Adsız (27) (1)
Vergi

Vergi Borcu Yapılandırma: Tüm Detaylar (2024)

Vergi borcu yapılandırması, ülkemizde zaman zaman uygulanan bir yöntemdir. Özellikle yüksek miktarda vergi borcu olan kişi ve kurumların yakından takip ettiği bu uygulama her zaman yürürlükte değildir. Ayrıca yapılandırma ve vergi affı için çeşitli şartlar da vardır. Peki; vergi borcu yapılandırma nedir, nasıl yapılır ve vergi borcu affından nasıl faydalanılır? 

03.09.2024 5 Dakika
Adsız (72) (1)
Vergi

Damga Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Günlük yaşamımızda sıkça duyduğumuz vergi türlerinden biri olan Damga Vergisi, kişi ve kurumlar arasında yapılan anlaşmalar sonrasında ödenir.Peki “Damga Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?” gelin birlikte inceleyelim.

04.10.2023 5 Dakika
1 4 Damga Vergisi Nedir Nasil Hesaplanir 200X200 (1)
Vergi

KDV (Katma Değer Vergisi) Nedir?

Türkiye’de uygulanan vergi mevzuatları gereği en yaygın vergi türlerinin başında Katma Değer Vergisi, halka arasındaki kısaltılmış ismiyle KDV gelmektedir.

Katma Değer Vergisi ya da kısaltılmış ismi ile KDV, mal ve hizmetlerin satışı esnasında kanuni yüklenicisinin yani verginin yükünün taşıyıcısının alıcılar olduğu dolaylı bir vergi türüdür. KDV Kanunu’nun 8. Maddesine göre, KDV’nin mükellefi satıcılardır. KDV’yi yüklenmek nihai tüketicinin sorumluluğunda iken, verginin satış esnasında tahsili ve Maliye’ye iletilmesinin yükümlülüğü satıcıdadır. Zaman zaman KDV oranlarında düzenlemeler yapılabilir. 7 Temmuz 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan mevcut düzenlemeye göre mal ve hizmetlerden alınan KDV oranı %20’dir. Ancak KDV oranları bakımından istisnai durumlar da söz konusu olabilir.

15.10.2024 5 Dakika
2 23 Kdv Katma Deger Vergisi Nedir 200X200

Sizi Arayalım

QNB eFinans ürün ve hizmetleri ile ilgili her türlü talebiniz için bilgilerinizi bırakın biz sizi arayalım.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK” veya “Kanun”) hükümleri gereği, veri sorumlusu sıfatını haiz eFinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. (“QNB eFinans” veya “Şirket”) tarafından Müşteri Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Aydınlatma Metni ile bilgilendirildim. Şirketiniz ile paylaştığım tarafıma ait kimlik (ad-soyad, T.C. Kimlik numarası), iletişim (cep telefonu numarası, e-posta adresi) ve pazarlama verilerinin; Şirketiniz tarafından sunulan hizmetlere yönelik tanıtım, pazarlama, promosyon ve kampanya faaliyetlerinin planlanması/icrası olmak üzere sunulan hizmetlerden tarafımın faydalandırılması için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin yürütülmesi, işlem bilgileri, işlem hacmi, işlem adetleri vb. gibi bilgilerin QNB eFinans tarafından pazarlama, hizmetlerin geliştirilmesi, müşterilerin ihtiyaçlarına odaklı hizmetlerin sunulması, hizmetlerin kalitesinin artırılması gibi amaçlarla kullanılması ve hizmet satışı, çapraz satış, ek kontör alınması aktivitelerinin yerine getirilmesi amacıyla işlenmesine ve ana hissedarınız ve QNB Finansbank grup şirketlerine aktarılmasına ve bu çerçevede QNB eFinans ile paylaşmış olduğum iletişim adreslerime QNB eFinans tarafından ticari elektronik ileti (SMS, telefon araması, e-posta) gönderilmesine; 

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!