İş Yeri Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?

Girişimcilik
15.10.2024 5 Dakika

Son Güncelleme Tarihi : 22.10.2024

2 21 Is Yeri Tescili Nedir 648X324

İlk defa iş yeri açıyorsanız, sigortalı işçi çalıştırma ve vergi ödemelerinin nasıl olduğuna dair konular ile ilk defa karşılaşıyor olabilirsiniz. Öncelikle eğer fiziki bir işletmenin aksine e-Ticaret faaliyetleri yürütmek istiyorum diyorsanız vergi ödemeleriniz için dijital ortamda faturalandırma işlemlerini bilmeniz gerekir. Bu bilgiye ulaşmak içinse yeni başlayanlar için e-Fatura nedir blog’umuzdan e-Faturaya dair tüm detayları öğrenebilirsiniz. Ayrıca elektronik ortamda yapılan ticari faaliyetlerinizin alıcıya fatura edilmesinin bir diğer yöntemi olan QNB eFinans ile e-Arşiv Fatura nasıl kesilir sorusunun cevabına da bloğumuzdan ulaşabilirsiniz.

İş yeri tescili başvurusu kulağa karmaşık bir süreç gibi gelebilir. İş yeri tescil işlemlerinin neler olduğuna, nasıl yapıldığına ve SGK iş yeri tescili başvurusuna dair bütün adımları sizin için yazımızda derledik. Merak ettiğiniz soruların cevaplarını detaylarda inceleyebilirsiniz.

İş Yeri Tescili Nedir?

İş yeri bildirgesi olarak da bilinen iş yeri tescili, ilk defa sigortalı işçi çalıştıracak olan işletme sahipleri tarafından oluşturulması mecburi olan belgeye denir. İş yeri tescili ile gerçek veya tüzel kişilik olan ve tüzel kişiliği olmayan kurumlar, işletme sahipleri olarak iş yerlerini yasal düzlemde kayda geçirmiş olurlar. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu`na göre, iş yeri tescilinin oluşturulması, işverenin yükümlülükleri arasındadır.

İş yeri tescili yapılacak olan işletme, iş sahibinin kendi mülkü ya da kiralık bir çalışma alanı olabilir. Süreç içerisinde esas olan, işverenin vergi mükellefi olmasıdır. İlk defa sigortalı işçi çalıştıracak olmanın yanı sıra başka durumlar da iş yeri tescili formu doldurulmasını gerektirir. Bunlar arasında iş yerinin nakledilmesi, devredilmesi ya da başka bir işletme ile birleşmesi bulunur. Ayrıca iş yeri sahibi, gerçek kişinin vefatı ya da iş ortağı alımında iş yeri tescili başvurusu yapılması gerekir.
İşveren iseniz iş yeri tescili başvuru sürecinin yasal işleyişlerini takip etmek ve uygulamak sizin sorumluluğunuzdadır. Peki, iş yeri tescili nasıl yapılır, tescilin bildirilmesinde izlenmesi gereken adımlar nelerdir?

İş Yeri Tescili Nasıl Yapılır?

İş yeri tescili başvurusu yapmak için öncelikli olarak üzerinde durmanız gereken bazı önemli noktalar bulunur. Örneğin işletme türünün ne olduğunu belirlemek iş tescili başvurusunda size kolaylık sağlar. İşletmeniz bir şahıs veya limited şirket mi yoksa anonim bir şirket mi? Öncelikli olarak bunu belirleyiniz.

Bir diğer soru ise işletmenin ticari faaliyetlerini gerçekleştirebileceğiniz ya da yönetebileceğiniz bir çalışma alanının varlığıdır. İş yerinize ait bir adres olması, başvuru yapmadan önce aşılması gereken önemli adımlardan biridir. İşletmeye ait tapu fotokopisi veya kira sözleşmesi ile adres gösterir ve bu aşamada başarı kaydedebilirsiniz.

Başvurunuzda iş yeri tescili belgesi gerekli evrakların başında gelir. Süreci başlatmak için öncelikli olarak iş yeri tescili başvuru belgesini doldurmanız gerekir. Ek olarak, imza sirküleri, iş ortaklığı durumunda noter onaylı iş sözleşmesi gerekir. Oluşturduğunuz iş yeri tescili belgesinin basılı kopyası ile takiben yedi gün içerisinde bir sosyal güvenlik merkezine başvurarak başvurunuzu tamamlamış olursunuz.

Bugün iş yeri tescil işlemlerini internet aracılığıyla bir tıklama ile gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi ihtiyacınız olan iş yeri tescili belgesini nasıl alabileceğinizi ve hangi yolları takip etmeniz gerektiğini inceleyelim.

  

İş Yeri Tescili Belgesi Nasıl Alınır?

Genel kanının aksine iş yeri bildirgesi kâğıt ortamında değil, elektronik ortamda oluşturulur. Siz de başvurunuzu öncelikle dijital olarak oluşturmalı, daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletmelisiniz. Ardından iş yeri tescili belgesine ulaşmak için e-Devlet üzerinden T.C. kimlik numaranız ile giriş yaparak erişim sağlayabilirsiniz.

İş Yeri Tescili ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İş yeri tescili başvuru sürecine dair hükümler, başvuru kanalları ve istenilen belgeler zaman içerisinde değişim gösterebilir. Bu durum özellikle internet ortamında birbirinden oldukça farklı bilgilere işaret eden cevaplara ulaşmanıza sebep olur. Sıkça sorulan sorularda en güncel bilgileri detayları ile inceleyebilirsiniz.

SGK İş Yeri Tescil Başvurusu Nedir?


SGK iş yeri tescil başvurusu, işletmelerinin bünyesinde 4A tipinde işçi çalıştıracak olan işverenlerin iş yeri bildirgesini doldurarak gerçekleştirdiği süreci ifade eder. Tescili yapılan işletme, çeşitli yasal düzenlemelere tabi tutulabilir.

SGK İş Yeri Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?


SGK iş yeri bildiri başvurusu e-Devlet üzerinden gerçekleştirilir. T.C. Kimlik numaranızla giriş yapmış olduğunuz e-Devlet hesabınızda ana sayfada bulunan arama motoruna “İşyeri Bildirgesi (4a’lı Sigortalı Çalıştırılanlar yönünden)” yazınız. Karşınıza çıkan link, tıkladığınızda sizi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-Sigorta başvuru kanalına yönlendirir. İş yeri tescil başvurusu için izlenmesi gereken adımları bu site üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

SGK İş Yeri Tescil Evrakları Nelerdir?


4A tipinde işçi çalıştırmak için ihtiyacınız olan SGK iş yeri tescil evrakları şu şekildedir:

İş yeri adresinizi gösteren yerleşim belgesi,
Gerçek kişinin veya tüzel kişiliğin temsilcisinin imza sirküleri,
Adi ortaklık var ise noter tarafından onaylanmış iş ortaklığı sözleşmesi,
İhale söz konusu ise, bu işin sözleşmesi ya da iş akdini belirleyen idareden alınan yazı,
İnşaatları kapsayan iş yerlerinde, yapı ruhsat fotokopisi ve varsa inşaat yapımına ilişkin sözleşme,
İş yeri bildirgesinin çıktısı,
Başvuru tüzel bir kişilik tarafından yapılıyor ise bu evraklara Ticari Sicil Gazetesi de eklenmelidir.

İş Yeri Tescili Aynı Gün İçerisinde Yapılır mı?


İş yeri tescili aynı gün içerisinde gerçekleştirilebilir. İşverenin sigortalı çalıştıracağı işçisinin işe başlayacağı tarihe kadar başvurusunu teslim etmesi gerekir. İşçinin işe başladığı tarihte de iş yeri tescili evrakları teslim edilebilir. Ancak, başvurunun son güne bırakılmaması işveren açısından faydalıdır. Başvuru teslimi gecikmeye uğradığı takdirde idari para cezası uygulanır.

İş Yeri Tescil Formu Nasıl Doldurulur?


İş yeri bildirgesini doldurmak için e-Devlet üzerinden ilgili dokümana erişim sağlamanız gerekir. Sizi forma yönlendiren linke tıklandığında ekranda karşınıza Sosyal Güvenlik Kurumu`na ait bir web sayfası çıkar. Başvurunun ilk aşamasında başvuru bildirisini oluşturacak kişi sahip olduğu T.C. Kimlik numarası, nüfusa kayıtlı olduğu il, kimlik kartı cilt numarası ve doğum yılı ile sisteme giriş yapar. İkinci aşamada sistem iş yeri bildirgesini hazırlayabileceğiniz beş farklı bildiri düzenleme seçeneği sunar. Bunlar:

Gerçek kişiye ait iş yeri
Tüzel kamu iş yeri
Tüzel özel iş yeri
Adi ortaklık veya iş yeri ortaklığı
Apartman yönetimi
İlerleyen aşamalarda sırasıyla iş yerinize ait adres bilgilerini, tüzel kişiliğe ait nace kodu ve faaliyet alanını, işverene ait yönetici kişinin bilgilerini sisteme giriniz. Devamında bilgilerinizi bir arada görüntüleyerek gözden geçirme imkânı bulursunuz. “Kaydet” butonuna basarak iş yeri tescil formunu doldurmuş olursunuz. Başvurunuzu teslim ederken diğer belgelerin yanında kaydetmiş olduğunuz formun çıktısını eklemeyi unutmayın.

Bu yazımızda sizler için iş yeri tescili nedir, nasıl yapılır, başvuru esnasında hangi evrakları teslim etmeniz gerekir gibi özellikle vergi mükellefleri tarafından merak edilen soruları ele almaya çalıştık
QNB eFinans’ın işletmenizi başarıya taşıyacak tüm e-Dönüşüm çözümleri için bizimle hemen iletişimle geçebilirsiniz!

Paylaş

GM EFI EFIN 24 00054 272X200
QNB eFinans’a 1 Günde Geçin 14 Gün Ücretsiz Deneyin

Hızlı, kolay ve güvenli e-Faturayı deneyimleyin

14 Gün Ücretsiz Deneyin

İlginizi Çekebilir

Girişimcilik

Tüzel Kişi Nedir? (Gerçek Kişi ile Farkları)

Hukuk alanında tüzel ve gerçek olmak üzere iki farklı kişi tanımı yer alır. Özellikle ortaklı bir ticari kuruluş sahibi olma planı kuran girişimciler tarafından “tüzel kişi nedir?” sorusu sıklıkla gündeme gelir. Hukuki olarak bir ticari ya da sosyal kuruluşun hak ve sorumlulukları tüzel ve gerçek kişi ile birbirinden ayrılır. Bu kavramlar resmi evraklarda sıklıkla karşınıza çıkabilir. “Gerçek ve tüzel kişi ne demek?” diye merak edenlerdenseniz, yazının devamını okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

17.10.2024 5 Dakika
2 34 Tuzel Kisi Nedir 200X200
Girişimcilik

İskonto Nedir? Nasıl Hesaplanır?

İndirim yapmak hemen her sektörde uygulanan bir satış ve pazarlama yöntemidir. Fakat bu indirimlere sadece satışta değil, işin muhasebe tarafında da dikkat etmeniz gerekir. Muhasebede iskonto olarak adlandırılan bu indirimleri doğru bir şekilde hesaplamalı ve faturalandırmalısınız. Peki tam olarak iskonto nedir ve iskonto nasıl hesaplanır?

29.08.2024 5 Dakika
Adsız (47) (1)
Girişimcilik

Ön Muhasebe Nedir? Neden Önemlidir?

Şirketinizin finansal durumunu takip etmek ve kontrol altında tutabilmek adına mali kayıtlara her zaman ihtiyacınız olur. Bununla birlikte vergilendirme gibi yasal süreçler için de mali kayıt tutmanız yani muhasebe yapmanız gerekir. Her ne kadar muhasebeciler muhasebe hizmeti veriyor olsa da şirket içi gelir gider kayıtları için bir ön muhasebe hizmetine ihtiyacınız vardır. Peki, tam olarak ön muhasebe nedir ve genel muhasebe ile farkları nelerdir?

03.09.2024 5 Dakika
Adsız (52) (1)
Girişimcilik

Anonim Şirket Nedir?

‘’Nasıl yeni bir şirket kurabilirim? Var olan şirketimi nasıl büyütebilirim?’’ gibi soruları merak ediyorsanız bu içerik tam size göre! Anonim Şirket Nedir? Anonim Şirket Özellikler Nelerdir? Anonim Şirket Nasıl Kurulur?” gibi soruları sizin için detaylı açıkladık.

14.10.2024 5 Dakika
1 1 Anonim Sirket Nedir 200X200 (1)

Sizi Arayalım

QNB eFinans ürün ve hizmetleri ile ilgili her türlü talebiniz için bilgilerinizi bırakın biz sizi arayalım.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK” veya “Kanun”) hükümleri gereği, veri sorumlusu sıfatını haiz eFinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. (“QNB eFinans” veya “Şirket”) tarafından Müşteri Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Aydınlatma Metni ile bilgilendirildim. Şirketiniz ile paylaştığım tarafıma ait kimlik (ad-soyad, T.C. Kimlik numarası), iletişim (cep telefonu numarası, e-posta adresi) ve pazarlama verilerinin; Şirketiniz tarafından sunulan hizmetlere yönelik tanıtım, pazarlama, promosyon ve kampanya faaliyetlerinin planlanması/icrası olmak üzere sunulan hizmetlerden tarafımın faydalandırılması için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin yürütülmesi, işlem bilgileri, işlem hacmi, işlem adetleri vb. gibi bilgilerin QNB eFinans tarafından pazarlama, hizmetlerin geliştirilmesi, müşterilerin ihtiyaçlarına odaklı hizmetlerin sunulması, hizmetlerin kalitesinin artırılması gibi amaçlarla kullanılması ve hizmet satışı, çapraz satış, ek kontör alınması aktivitelerinin yerine getirilmesi amacıyla işlenmesine ve ana hissedarınız ve QNB Finansbank grup şirketlerine aktarılmasına ve bu çerçevede QNB eFinans ile paylaşmış olduğum iletişim adreslerime QNB eFinans tarafından ticari elektronik ileti (SMS, telefon araması, e-posta) gönderilmesine; 

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!