NACE Kodu Nedir? Ne İşe Yarar?

Girişimcilik
15.10.2024 5 Dakika

Son Güncelleme Tarihi : 22.10.2024

2 28 Nace Kodu Nedir Ne Ise Yarar 648X324

İş kurma sürecinde firmaların, bulundukları sektörde faaliyetlerini profesyonel bir biçimde sürdürebilmesi için bazı yasal düzenlemelere uyum sağlaması gerekmektedir. Bu yasal düzenlemelerden biri de NACE kodu uygulamasıdır.

Bu içeriğimizde “NACE Kodu Nedir? Ne İşe Yarar?” gibi soruları detaylı bir şekilde inceledik.

NACE Kodu Nedir?

NACE kodu, Avrupa Birliği’nde “Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflandırması” anlamına gelmektedir. Tüm dünyada ekonomik faaliyetlerin Uluslararası Standart Sanayi Sınıflaması’nın (ISIC) Avrupa Birliği tarafından kullanılan bir uyarlamasıdır. Daha basit bir anlatımla NACE kodu, iş yerlerinin çalıştıkları alanlara göre tehlike sınıflarını belirleyen sistemin oluşturduğu altı haneli bir koddur.

Yeni iş yeri açacak kişilerin Ticaret Odası’na kayıt yaptırmadan önce mutlaka NACE kodlarını bilmesi gerekir. İş yeri tehlike sınıfının belirlenmesi ve iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında gerekli önlemlerin alınması için bu kodun bilinmesi oldukça önemlidir.

NACE kodu işyerlerinin tehlike durumunu 3 farklı kategoriye ayırır:

  • Az tehlikeli
  • Tehlikeli
  • Çok tehlikeli

İş yerlerinin çalışan güvenliği açısından önlem alabilmesi için NACE kodunu bilmesi gerekmektedir. NACE kodları sayesinde iş yerleri tehlike seviyelerini bilir ve buna göre önlemler alabilirler. NACE kodunun uygun şekilde önlemler alınması çalışan güvenliğini garanti ederken aynı zamanda iş yerlerinin ticari faaliyetlerini sorunsuz bir şekilde yürütülmesine olanak sağlar.

NACE kodunda bulunan altı haneli sayının ilk iki rakamı; genel faaliyet sınıflandırmasını, son dört rakam da alt faaliyet sınıflandırmasını belirtir.

NACE Kodu Değişikliği Nasıl Yapılır?

Firmalar, ticaret sicillerinde bulunan ve ana sözleşmelerinde yazan maddelerin bir veya birden fazlasında faaliyet gösterebilirler. Firmalar zaman içerisinde sektör ya da faaliyet kolunu değiştirebilirler. Bu durumlarda kanunen firmaların sicil kayıtlarını tutmakla sorumlu olan ticaret odasının, üyelerinin NACE kodunun güncellemesi gerekmektedir.

NACE kodu değişikliği için firmalar bağlı oldukları vergi dairesi sicil servisine “NACE Kodu Değişiklik Talep Dilekçesi” vererek kodlarını düzeltebilir veya değiştirebilirler.

E-Ticaret NACE Kodu Nedir?

E-Ticaret yapmak isteyenlerin vergi dairesinde NACE kodu almaları zorunludur. Radyo, televizyon, posta yolu veya internet üzerinden yapılan perakende ticaret/elektrik ve e-ticaret faaliyetleri için; 47.91.14 NACE kodu kullanılmaktadır.

NACE Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?

NACE kodu birden fazla yöntem ile sorgulanabilir;

  • Firmalar bağlı oldukları Ticaret Odasına ait web sitesi üzerinden NACE kodlarını sorgulayabilirler.
  • İlgili bakanlıklar tarafından belirli aralıklarla düzenlenen ve yayınlanan “Güncel İş yeri Tehlike Sınıfları Listesi’nden” NACE kodunu öğrenebilirler. Bu liste için anlaşmalı olduğunuz muhasebeci veya mali müşavirden yardım alabilirsiniz.
  • Yapılan düzenlemeler sonucunda firmalar NACE kodlarını SGK sicil numarası üzerinden de sorgulayabilirler. SGK sicil numarası 26 haneden oluşmaktadır. 1.haneden başlayarak, sicil numarasının 2,3,4,5,6 ve 7. haneleri NACE kodunu belirtir.

QNB eFinans ile e-Fatura İşlemleri

Özellikle e-Ticarete yeni başlayan işletmeler için e-Fatura düzenleme, fatura kesme, arşivleme ve ibraz etme süreçleri karmaşık görülebilir. Ancak QNB eFinans;

  • Kolay fatura kesebilmenize;
  • 7/24 Müşteri Hizmet Merkezimiz ile tüm sorularınıza cevap bulabilmenize,
  • e-Faturalarınızı e-Ticaret ile entegre edebilmenize,
  • Bulut altyapıdan faydalanarak işlemlerinizi erişebilir hale getirmenize,
  • e-Fatura şablonları tasarlayabilmenize,
  • Çeşitli kullanıcı rolleri tanımlayabilmenize;
  • İş akışı oluşturarak faturalarınızın dağılımını takip etmenize,

ve daha birçok avantajdan yararlanabilmenize olanak tanır. Bu sayede tüm faturalama süreçlerinizi hızlı, kolay ve profesyonel bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Paylaş

GM EFI EFIN 24 00054 272X200
QNB eFinans’a 1 Günde Geçin 14 Gün Ücretsiz Deneyin

Hızlı, kolay ve güvenli e-Faturayı deneyimleyin

14 Gün Ücretsiz Deneyin

İlginizi Çekebilir

Girişimcilik

Tüzel Kişi Nedir? (Gerçek Kişi ile Farkları)

Hukuk alanında tüzel ve gerçek olmak üzere iki farklı kişi tanımı yer alır. Özellikle ortaklı bir ticari kuruluş sahibi olma planı kuran girişimciler tarafından “tüzel kişi nedir?” sorusu sıklıkla gündeme gelir. Hukuki olarak bir ticari ya da sosyal kuruluşun hak ve sorumlulukları tüzel ve gerçek kişi ile birbirinden ayrılır. Bu kavramlar resmi evraklarda sıklıkla karşınıza çıkabilir. “Gerçek ve tüzel kişi ne demek?” diye merak edenlerdenseniz, yazının devamını okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

17.10.2024 5 Dakika
2 34 Tuzel Kisi Nedir 200X200
Girişimcilik

İskonto Nedir? Nasıl Hesaplanır?

İndirim yapmak hemen her sektörde uygulanan bir satış ve pazarlama yöntemidir. Fakat bu indirimlere sadece satışta değil, işin muhasebe tarafında da dikkat etmeniz gerekir. Muhasebede iskonto olarak adlandırılan bu indirimleri doğru bir şekilde hesaplamalı ve faturalandırmalısınız. Peki tam olarak iskonto nedir ve iskonto nasıl hesaplanır?

29.08.2024 5 Dakika
Adsız (47) (1)
Girişimcilik

Ön Muhasebe Nedir? Neden Önemlidir?

Şirketinizin finansal durumunu takip etmek ve kontrol altında tutabilmek adına mali kayıtlara her zaman ihtiyacınız olur. Bununla birlikte vergilendirme gibi yasal süreçler için de mali kayıt tutmanız yani muhasebe yapmanız gerekir. Her ne kadar muhasebeciler muhasebe hizmeti veriyor olsa da şirket içi gelir gider kayıtları için bir ön muhasebe hizmetine ihtiyacınız vardır. Peki, tam olarak ön muhasebe nedir ve genel muhasebe ile farkları nelerdir?

03.09.2024 5 Dakika
Adsız (52) (1)
Girişimcilik

Anonim Şirket Nedir?

‘’Nasıl yeni bir şirket kurabilirim? Var olan şirketimi nasıl büyütebilirim?’’ gibi soruları merak ediyorsanız bu içerik tam size göre! Anonim Şirket Nedir? Anonim Şirket Özellikler Nelerdir? Anonim Şirket Nasıl Kurulur?” gibi soruları sizin için detaylı açıkladık.

14.10.2024 5 Dakika
1 1 Anonim Sirket Nedir 200X200 (1)

Sizi Arayalım

QNB eFinans ürün ve hizmetleri ile ilgili her türlü talebiniz için bilgilerinizi bırakın biz sizi arayalım.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK” veya “Kanun”) hükümleri gereği, veri sorumlusu sıfatını haiz eFinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. (“QNB eFinans” veya “Şirket”) tarafından Müşteri Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Aydınlatma Metni ile bilgilendirildim. Şirketiniz ile paylaştığım tarafıma ait kimlik (ad-soyad, T.C. Kimlik numarası), iletişim (cep telefonu numarası, e-posta adresi) ve pazarlama verilerinin; Şirketiniz tarafından sunulan hizmetlere yönelik tanıtım, pazarlama, promosyon ve kampanya faaliyetlerinin planlanması/icrası olmak üzere sunulan hizmetlerden tarafımın faydalandırılması için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin yürütülmesi, işlem bilgileri, işlem hacmi, işlem adetleri vb. gibi bilgilerin QNB eFinans tarafından pazarlama, hizmetlerin geliştirilmesi, müşterilerin ihtiyaçlarına odaklı hizmetlerin sunulması, hizmetlerin kalitesinin artırılması gibi amaçlarla kullanılması ve hizmet satışı, çapraz satış, ek kontör alınması aktivitelerinin yerine getirilmesi amacıyla işlenmesine ve ana hissedarınız ve QNB Finansbank grup şirketlerine aktarılmasına ve bu çerçevede QNB eFinans ile paylaşmış olduğum iletişim adreslerime QNB eFinans tarafından ticari elektronik ileti (SMS, telefon araması, e-posta) gönderilmesine; 

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!