Müşterilerinize e-Fatura kesin, iş ortaklarınızdan e-Fatura alın ve tüm süreci her an her yerden yönetin.
İş kurma sürecinde firmaların, bulundukları sektörde faaliyetlerini profesyonel bir biçimde sürdürebilmesi için bazı yasal düzenlemelere uyum sağlaması gerekmektedir. Bu yasal düzenlemelerden biri de NACE kodu uygulamasıdır.
Bu içeriğimizde “NACE Kodu Nedir? Ne İşe Yarar?” gibi soruları detaylı bir şekilde inceledik.
NACE Kodu Nedir?
NACE kodu, Avrupa Birliği’nde “Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflandırması” anlamına gelmektedir. Tüm dünyada ekonomik faaliyetlerin Uluslararası Standart Sanayi Sınıflaması’nın (ISIC) Avrupa Birliği tarafından kullanılan bir uyarlamasıdır. Daha basit bir anlatımla NACE kodu, iş yerlerinin çalıştıkları alanlara göre tehlike sınıflarını belirleyen sistemin oluşturduğu altı haneli bir koddur.
Yeni iş yeri açacak kişilerin Ticaret Odası’na kayıt yaptırmadan önce mutlaka NACE kodlarını bilmesi gerekir. İş yeri tehlike sınıfının belirlenmesi ve iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında gerekli önlemlerin alınması için bu kodun bilinmesi oldukça önemlidir.
NACE kodu işyerlerinin tehlike durumunu 3 farklı kategoriye ayırır:
- Az tehlikeli
- Tehlikeli
- Çok tehlikeli
İş yerlerinin çalışan güvenliği açısından önlem alabilmesi için NACE kodunu bilmesi gerekmektedir. NACE kodları sayesinde iş yerleri tehlike seviyelerini bilir ve buna göre önlemler alabilirler. NACE kodunun uygun şekilde önlemler alınması çalışan güvenliğini garanti ederken aynı zamanda iş yerlerinin ticari faaliyetlerini sorunsuz bir şekilde yürütülmesine olanak sağlar.
NACE kodunda bulunan altı haneli sayının ilk iki rakamı; genel faaliyet sınıflandırmasını, son dört rakam da alt faaliyet sınıflandırmasını belirtir.
NACE Kodu Değişikliği Nasıl Yapılır?
Firmalar, ticaret sicillerinde bulunan ve ana sözleşmelerinde yazan maddelerin bir veya birden fazlasında faaliyet gösterebilirler. Firmalar zaman içerisinde sektör ya da faaliyet kolunu değiştirebilirler. Bu durumlarda kanunen firmaların sicil kayıtlarını tutmakla sorumlu olan ticaret odasının, üyelerinin NACE kodunun güncellemesi gerekmektedir.
NACE kodu değişikliği için firmalar bağlı oldukları vergi dairesi sicil servisine “NACE Kodu Değişiklik Talep Dilekçesi” vererek kodlarını düzeltebilir veya değiştirebilirler.
E-Ticaret NACE Kodu Nedir?
E-Ticaret yapmak isteyenlerin vergi dairesinde NACE kodu almaları zorunludur. Radyo, televizyon, posta yolu veya internet üzerinden yapılan perakende ticaret/elektrik ve e-ticaret faaliyetleri için; 47.91.14 NACE kodu kullanılmaktadır.
NACE Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?
NACE kodu birden fazla yöntem ile sorgulanabilir;
- Firmalar bağlı oldukları Ticaret Odasına ait web sitesi üzerinden NACE kodlarını sorgulayabilirler.
- İlgili bakanlıklar tarafından belirli aralıklarla düzenlenen ve yayınlanan “Güncel İş yeri Tehlike Sınıfları Listesi’nden” NACE kodunu öğrenebilirler. Bu liste için anlaşmalı olduğunuz muhasebeci veya mali müşavirden yardım alabilirsiniz.
- Yapılan düzenlemeler sonucunda firmalar NACE kodlarını SGK sicil numarası üzerinden de sorgulayabilirler. SGK sicil numarası 26 haneden oluşmaktadır. 1.haneden başlayarak, sicil numarasının 2,3,4,5,6 ve 7. haneleri NACE kodunu belirtir.
QNB eFinans ile e-Fatura İşlemleri
Özellikle e-Ticarete yeni başlayan işletmeler için e-Fatura düzenleme, fatura kesme, arşivleme ve ibraz etme süreçleri karmaşık görülebilir. Ancak QNB eFinans;
- Kolay fatura kesebilmenize;
- 7/24 Müşteri Hizmet Merkezimiz ile tüm sorularınıza cevap bulabilmenize,
- e-Faturalarınızı e-Ticaret ile entegre edebilmenize,
- Bulut altyapıdan faydalanarak işlemlerinizi erişebilir hale getirmenize,
- e-Fatura şablonları tasarlayabilmenize,
- Çeşitli kullanıcı rolleri tanımlayabilmenize;
- İş akışı oluşturarak faturalarınızın dağılımını takip etmenize,
ve daha birçok avantajdan yararlanabilmenize olanak tanır. Bu sayede tüm faturalama süreçlerinizi hızlı, kolay ve profesyonel bir şekilde tamamlayabilirsiniz.