Özel entegratör kullanmak, e-Belge uygulamalarına geçtiğinizde Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) size sunduğu üç alternatiften biri. Diğer alternatiflerinizden biri GİB Portal’ı kullanmak, diğeri ise işletmenizde kendinize özel bir yazılım geliştirmek. GİB Portal’ın sınırlı özellikler sunması ve özel bir yazılım geliştirmenin yüksek maliyetlerinden dolayı ise özel entegratörler daha sık tercih ediliyor. Peki, bu özel entegratörler nasıl çalışıyor ve neler sunuyor?
Elektronik imza, tıpkı ıslak imzalarda olduğu gibi imza sahiplerinin bir belgenin şartlarını onaylamasını veya kabul etmesini sağlar. Elektronik imza esas olarak, imzalayanın kimliğini doğrulamak ve belgenin bütünlüğünü onaylamak için teknolojinin kullanıldığı bir süreçtir.
Mali müşavirler, muhasebeciler, KOBİ’ler, işletme sahipleri, vergi mükellefleri ve sektör okuyucularının ilgilendiği kavramlardan biri de Mali Mühür terimidir. "Siz de Mali Mühür nedir?” ve “Mali Mühür kimler tarafından temin edilebilir?” gibi soruların cevaplarını arıyorsanız bilmeniz gereken tüm detayları yazımızda inceleyebilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı, e-Belge kullanımında yeni bir düzenlemeye gidildiğini duyurdu. Gelir İdaresi Başkanlığının belirlemiş olduğu standartlara göre düzenlemelerini yapmakla yükümlü olan e-Belge kullanıcıları için bu yazımızda e-Belgelerde Karekod Kullanım Zorunluluğu ve detaylarını ele aldık. Gelir İdaresi Başkanlığının yayınlamış olduğu düzenlemede ne gibi değişiklikler kullanıcıları bekliyor gelin yazımızda birlikte inceleyelim.
İş akışlarının her geçen gün dijitalleşmesi sonucunda karşımıza çıkan; bilgilerin elektronik ortamlarda düzenlenmesini, depolanmasını hatta paylaşılmasını sağlayan dijitalleşme süreçleri, özel sektörde olduğu gibi kamuda da sıkça tercih edilmektedir.
Dijitalleşmeyle birlikte özellikle iş hayatında birçok işlem ve uygulama online platformlarda gerçekleştirilebilir. Dijital dönüşümün bir parçası olan e-beyanname uygulaması da vergi süreçlerinin, kâğıt gerektirmeksizin online olarak hazırlandığı ve vergi dairelerine iletildiği bir sistemdir. Siz de “e-beyanname nasıl verilir?” ve “e-Beyanname nasıl hazırlanır?” gibi sorularının yanıtları için detaylara göz atabilirsiniz.
Hayatımızın her anında neredeyse bir zorunluluk haline gelen dijitalleşme, artık kurumsal hayatın da ayrılmaz bir parçası oldu. Firmalar hızla iş yapış şekillerini bu değişime uyumlu hale getirerek operasyonel yük, maliyet ve zaman kaybı yaratan süreçlerini dijitale taşıyor. Firmaların dijitale taşıdığı süreçlerinin başında ise bir zorunluluğa dönüşen e-Fatura geliyor.geliyor. Peki, e-Fatura nedir? e-Fatura ile ilgili önemli detaylar nelerdir?
Günümüzde elektronik ortamda yapılan uygulamanın yaygınlaşmasıyla birlikte, faturalama sisteminin de bu dönüşüme dahil edilmesi e-Arşiv Fatura'yı, e-Dönüşüm ürünleri arasında en sık kullanılan uygulamalardan biri haline getirdi. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konulan ve kolayca uygulanabilen e-Arşiv Fatura, fatura işlemlerini önemli ölçüde kolaylaştırdı.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan düzenlemelerle birlikte birçok mali belge dijital ortama taşınmış durumda. Şirketler için e-Dönüşüm yolunu açan bu uygulamalardan biri de e-İrsaliye. Sevk irsaliyesini elektronik ortama taşıyan e-İrsaliye uygulaması birçok avantajı beraberinde getirirken bazı firmalar için de zorunlu tutuluyor.
Muhasebe kayıtları söz konusu olduğunda akla ilk gelen unsurlardan biri defterlerdir. Mali işlemlerin kayıt altına alındığı bu defterleri tutmanın en kolay yolu ise e-Defter uygulamasına geçmektir. Fiziki defterlere göre çok sayıda avantajı olan e-Defter hakkında bilinmesi gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Elektronik belge kullanımı yaygınlaştığı için kâğıt olarak kullanılan birçok resmi belge de dijitale taşındı. e-Tebligat da dijital kullanımına geçilen resmi evraklardan biridir. Bu yenilik, elektronik belge kullanımının sağladığı avantajlardan, tebligatlar için de faydalanmayı sağladı.
Özel entegratör kullanmak, e-Belge uygulamalarına geçtiğinizde Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) size sunduğu üç alternatiften biri. Diğer alternatiflerinizden biri GİB Portal’ı kullanmak, diğeri ise işletmenizde kendinize özel bir yazılım geliştirmek. GİB Portal’ın sınırlı özellikler sunması ve özel bir yazılım geliştirmenin yüksek maliyetlerinden dolayı ise özel entegratörler daha sık tercih ediliyor. Peki, bu özel entegratörler nasıl çalışıyor ve neler sunuyor?
API (Uygulama Programlama Arayüzü) Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital sistemlerde son kullanıcı çok sayıda işlemi tek bir uygulama içerisinden yapabilir. Ancak kullanıcı tek uygulama kullansa da arka planda birden fazla uygulama birbirine bağlanarak çalışır. Bu imkânı yaratan ise API sistemidir. Peki, tam olarak API nedir ve ne için kullanılır?
Yazılım çözümleri, işletmelerin birçok ihtiyacını kısa yoldan çözmesini sağlar. Uzun süren karmaşık işlemleri kolaylaştıran yazılımlar, iş süreçlerini de hızlandırır. Söz konusu yazılımlar, çalışma prensiplerine göre gruplara ayrılır. En yaygın olan gruplardan biri ise kısaca SaaS olarak adlandırılır. Peki, SaaS nedir, nasıl çalışır ve SaaS çözümü örnekleri nelerdir?
Dijital Pazarlama: Yeni Başlayanlar İçin Rehber (2024)
İnternetin ulaşılabilir olmasıyla birlikte birçok konu dijitale taşındı. Pazarlama da bunlardan biri. Çoğunlukla e-Ticaret ile ilişkilendirilen dijital pazarlama, aslında geleneksel ticaret yapan fiziki mağaza sahipleri tarafından da yaygın bir şekilde tercih ediliyor. İnsanların internet ortamında uzun zaman geçirmesiyle oluşan pazarda pazarlama yapmak ise satışlara doğrudan etki ediyor. Şimdi, “Dijital pazarlama nedir, nasıl yapılır?” sorusuna kapsamlı bir cevap verelim.
Ticaret Bakanlığı, daha güvenli bir e-Ticaret deneyimi için birçok uygulama geliştiriyor. Güven damgası da bu uygulamalardan biri. Belirli standartları karşılayan e-Ticaret sitelerine eklenen bu etiket, TOBB güven damgası olarak da biliniyor. Bu uygulama sayesinde tüketiciler, e-Ticaret sitelerini diğerlerinden ayırarak güvenli seçeneklere yöneliyor. Dolayısıyla bir alışveriş siteniz varsa bu etiketi almanız oldukça önemli. Peki, güven damgası nasıl alınır ve sistem nasıl çalışır?
Pazar yerleri, e-Ticaret sektörünün en hareketli alanlarının başında gelir. Büyük şirketlerden butik işletmelere kadar birçok firma, kendi e-Ticaret sitesinin yanında sanal pazar yerlerinde de satış yapar. Birden fazla pazar yerinde satış yapmak ise işleri takip etmeyi zorlaştırırken bu noktada pazar yeri entegrasyonu çözümleri devreye girer. Aynı anda farklı pazar yerlerinde satış yapıyorsanız pazar yeri entegrasyonlarından faydalanabilirsiniz. Peki, bu sistem tam olarak nasıl çalışır ve pazar yeri entegrasyonu nasıl yapılır?
Hukuk alanında tüzel ve gerçek olmak üzere iki farklı kişi tanımı yer alır. Özellikle ortaklı bir ticari kuruluş sahibi olma planı kuran girişimciler tarafından “tüzel kişi nedir?” sorusu sıklıkla gündeme gelir. Hukuki olarak bir ticari ya da sosyal kuruluşun hak ve sorumlulukları tüzel ve gerçek kişi ile birbirinden ayrılır. Bu kavramlar resmi evraklarda sıklıkla karşınıza çıkabilir. “Gerçek ve tüzel kişi ne demek?” diye merak edenlerdenseniz, yazının devamını okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
İndirim yapmak hemen her sektörde uygulanan bir satış ve pazarlama yöntemidir. Fakat bu indirimlere sadece satışta değil, işin muhasebe tarafında da dikkat etmeniz gerekir. Muhasebede iskonto olarak adlandırılan bu indirimleri doğru bir şekilde hesaplamalı ve faturalandırmalısınız. Peki tam olarak iskonto nedir ve iskonto nasıl hesaplanır?
Şirketinizin finansal durumunu takip etmek ve kontrol altında tutabilmek adına mali kayıtlara her zaman ihtiyacınız olur. Bununla birlikte vergilendirme gibi yasal süreçler için de mali kayıt tutmanız yani muhasebe yapmanız gerekir. Her ne kadar muhasebeciler muhasebe hizmeti veriyor olsa da şirket içi gelir gider kayıtları için bir ön muhasebe hizmetine ihtiyacınız vardır. Peki, tam olarak ön muhasebe nedir ve genel muhasebe ile farkları nelerdir?
Uygulamada olan vergi türlerinden en yaygın olanlarından biri, daha geniş bir kitleyi ilgilendirmesinden dolayı gelir vergisidir. Temel olarak kişi ve kurumların gelirlerini esas alan gelir vergisi, çeşitli kalemler dikkate alınarak hesaplanır. Gelir vergisi hesaplamasında dikkate alınan kalemlerden biri ise kümülatif vergi matrahı olarak bilinir. Peki, kümülatif vergi nedir ve matrah hesabı nasıl yapılır?
Türkiye’de hem bireylerin hem de işletmelerin belirli vergi yükümlülükleri vardır. Şirketleri incelediğimizde karşımıza geçici vergi, gelir vergisi ve kurumlar vergisi gibi kalemler çıkar. En kapsamlı vergilerden biri olan kurumlar vergisi ise şirketlerin en önemli yasal sorumlulukları arasındadır. Peki, kurumlar vergisi nedir ve kurumlar vergisi mükellefi olan kuruluşlar hangileridir?
Vergi borcu yapılandırması, ülkemizde zaman zaman uygulanan bir yöntemdir. Özellikle yüksek miktarda vergi borcu olan kişi ve kurumların yakından takip ettiği bu uygulama her zaman yürürlükte değildir. Ayrıca yapılandırma ve vergi affı için çeşitli şartlar da vardır. Peki; vergi borcu yapılandırma nedir, nasıl yapılır ve vergi borcu affından nasıl faydalanılır?