e-Tebligat Nedir? Ne İşe Yarar?

E-Dönüşüm
04.12.2023 5 Dakika

Son Güncelleme Tarihi : 04.12.2024

Adsız 1 (1)

Elektronik belge kullanımı yaygınlaştığı için kâğıt olarak kullanılan birçok resmi belge de dijitale taşındı. e-Tebligat da dijital kullanımına geçilen resmi evraklardan biridir. Bu yenilik, elektronik belge kullanımının sağladığı avantajlardan, tebligatlar için de faydalanmayı sağladı. Ayrıca e-Tebligat zorunluluğu nedeniyle bu belgenin kullanımı da yaygınlaşmış durumda. Peki, kimler e-Tebligat gönderebilir ve e-Tebligat sistemine kayıt için gerekenler nelerdir

e-Tebligat Nedir?

e-Tebligat, tebligat gönderme yetkisi bulunan kurumların, kişi ve kurumlara elektronik ortamda tebligat göndermesini sağlayan bir e-Belge türüdür. 7201 sayılı Tebligat Kanunu ile yetkilendirilmiş kurumlar, Elektronik Tebligat Yönetmeliği esaslarına göre hazırladıkları tebligatları, değiştirilemez dijital bir dosya şeklinde, e-Tebligat olarak alıcılara iletirler.  

Tebligat gönderme yetkisi bulunan resmi kurumlar, bu gönderileri Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) yoluyla iletirler. UETS, PTT’nin tebligat gönderimleri için kişi ve kurumlara ait kimlik bilgilerini, ticari bilgileri ve adresleri kaydettiği bir sistemdir. e-Tebligatlar, bu sistemde kayıtlı olan iletişim adreslerine ulaşır. Dolayısıyla kişiler ve şirketler için e-Tebligat kullanımı da bu sisteme kayıt olmayı gerektirir.  

e-Tebligat Ne İşe Yarar?

e-Tebligat, önceden kâğıt olarak fiziki adrese postalanan tebligatların dijital belge olarak, elektronik iletişim adreslerine iletilmesine yarar. Bununla birlikte e-Tebligatların hukuki geçerliliği de olduğu için gönderici ve alıcı tarafların sorumlulukları da resmi olarak kayıt altına alınmış olur. Alıcının adreste bulunamaması ve evrakın kaybolması gibi sorunların önüne geçmeye yarayan e-Tebligat, değiştirilemez nitelikte olduğu için de güvenlidir.  

Baskı, gönderim, arşivleme gibi konularda maliyetleri minimuma indirmek gibi avantajları bulunan e-Tebligat’ın kullanım alanları arasında ise vergi bildirimleri, idari cezalar ve mahkeme kararları gibi resmi tebliğleri gösterebiliriz. Bu doğrultuda e-Tebligatı, gerçek ve tüzel kişilerin online tebligat almalarına yarayan bir sistem olarak da tanımlayabiliriz.  

e-Tebligat Başvurusu Nereden ve Nasıl Yapılır?

Gerçek ve tüzel kişilerin tebligatlarını elektronik olarak alabilmeleri için, e-Tebligat sistemine başvuru yapmaları ve Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’ne dahil olmaları gerekir. e-Tebligat sistemi başvuru yeri olarak PTT’ye ait e-Tebligat resmi web sitesi (etebligat.gov.tr) kullanılır. Tüzel kişilerin bu site üzerinden online başvuru yapması gereklidir. Gerçek kişiler ise etebligat.gov.tr adresinin yanında PTT şubeleri ve e-Tebligat e-Devlet ekranı üzerinden de başvuru yapabilirler. 

e-Tebligat başvuru süreci ve başvuru adımları şu şekildedir: 

  1. etebligat.gov.tr adresine gidin. 
  2. Orta bölümdeki “Online Başvuru” butonuna tıklayın. 
  3. Açılan sayfadaki aydınlatma metnini okuyup “Okudum, anladım ve onaylıyorum” butonuna tıklayarak devam edin. 
  4. Size uygun işlem tipini seçip e-Tebligat başvuru formunu doldurarak başvurunuzu tamamlayın. 

e-Tebligat başvurusu ücretsizdir fakat ek hizmetler için PTT tarafından ücret tahsil edilir. PTT e-Tebligat ücretleri için resmi sitedeki “Ücretler” sayfasından bilgi alınabilir.  

e-Tebligat Sorgulama Nasıl Yapılır?

e-Tebligat sorgulama yöntemleri PTT UETS ve e-Devlet GİB hizmet sayfası şeklindedir. PTT’ye ait e-Tebligat sistemine giriş yapmak için “PTT UETS Giriş” ekranı kullanılabilir. Bu ekran üzerinden UETS şifresi, e-Devlet şifresi, e-İmza veya mobil imza ile giriş yapıldığında gelen e-Tebligatları kontrol etmek ve sorgulamak mümkündür.    

e-Tebligat e-Devlet sorgulaması için e-Devlet sisteminde bulunan, GİB’e ait “e-Tebligat Başvuru ve Görüntüleme” hizmeti kullanılır. e-Devlet şifresi ile giriş işleminden sonra sorgulama yapılabilir v tebligatlar görüntülenebilir.

e-Tebligat ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

e-Tebligat ile ilgili temel bilgileri verdiğimize göre konu hakkında sıkça sorulan sorulara geçebilir, daha detaylı bilgilere bakabiliriz.  

Neden e-Tebligat Gelir?

e-Tebligatlar; idari cezalar, vergi bildirimleri, mahkeme kararları, ödeme emirleri ve bunlara benzer resmi yazışmalar için gönderilir. Bir kişi veya kuruma e-Tebligat gelme nedeni, bu tür konularla ilgili bir durum olmasıdır.   

e-Tebligat Sistemine Kayıt Olmak Zorunlu mu?

e-Tebligat sistemine kayıt olmak gerçek kişiler için zorunlu değilken bazı kişi ve kurumlara e-Tebligat zorunluluğu getirilmiştir. e-Tebligat zorunlu olan kişiler ve kurumlar şu şekildedir:  

  • Kanunla kurulanlar da dahil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri (anonim şirketler, limited şirketler, dernek, vakıflar, kooperatifler, kollektif şirketler ve komandit şirketler) 
  • Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde bulunan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar 
  • Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nda tanımlanan mahaliî idareler 
  • Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları. 
  • Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri 
  • Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar 
  • Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları 
  • Noterler 
  • Baro levhasına yazılı avukatlar 
  • Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler 

“Kanunla kurulanlar da dahil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri” maddesi dışında kalan gerçek ve tüzel kişiler, isteğe bağlı bir şekilde e-Tebligat sistemine geçebilirler.  

e-Tebligatları Kimler Gönderebilir?

e-Tebligatları adliye, mahkeme, avukat, vergi dairesi, noter, belediye ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gibi tebligat gönderme yetkisi bulunan kişi ve kurumlar gönderebilir.  

e-Tebligat Açılırsa Ne Olur?

e-Tebligat açıldığında, tebligatın bildirim konusu ile ilgili yasal süre başlamış olur. Açılmayan elektronik tebligatlar için bu süre beş gündür. e-Tebligatın alıcısına ulaştığı günü takip eden beşinci günün sonunda tebligat kabul edilmiş sayılır ve yasal süre başlar.  

e-Tebligata Cevap Verilebilir mi?

Kişiler ve kurumlar, kendilerine gelen e-Tebligatlara cevap verebilirler. e-Tebligatlar UETS üzerinden iletilir fakat e-Tebligat cevaplama işlemi için KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) sistemi kullanılır. Yani e-Tebligatlara KEP üzerinden, ilgili belgenin barkod numarası ve gönderen kurumun sistem numarası (DETSİS NO) ile cevap verilebilir.  

e-Tebligat Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır? 

e-Tebligat başvuru sonucu için bir bekleme süresi yoktur. Bilgi ve belgelerin, doğru ve eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi halinde, başvurunun tamamlanmasıyla birlikte e-Tebligat aktifleştirilebilir. 

e-Tebligat Görüntüleme Nasıl Yapılır?

e-Tebligatlar PTT UETS web sisteminden, PTT UETS mobil uygulamasından, e-Devlet üzerindeki “PTT UETS (Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi)” veya “e-Tebligat Başvuru ve Görüntüleme” sayfasından görüntülenebilir.  

Tarafıma Gelen Tebligatlar e-Devlet Üzerinde Görünür mü?

Kişilere ve kurumlara gelen e-Tebligatlar, e-Devlet üzerinde de görünür. Bunun için “PTT UETS (Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi)” veya “e-Tebligat Başvuru ve Görüntüleme” hizmetleri kullanılabilir.  

e-Tebligatları Görmek için e-İmza Olması Gerekir mi? 

e-Tebligatlar e-İmza, mobil imza, e-Devlet şifresi ve tek kullanımlık şifre ile görüntülenebilir. e-Tebligat sisteminde e-İmza kullanımı zorunlu değildir.  

Tasfiye Sürecine Girmiş Şirketler e-Tebligat Kapsamında mıdır? 

Tasfiye sürecinde e-Tebligat kullanma yükümlülüğü ortadan kalkmaz. Dolayısıyla tasfiye sürecine girmiş şirketler de e-Tebligat kapsamındadır.  

Paylaş

GM EFI EFIN 24 00054 272X200
QNB eFinans’a 1 Günde Geçin 14 Gün Ücretsiz Deneyin

Hızlı, kolay ve güvenli e-Faturayı deneyimleyin

14 Gün Ücretsiz Deneyin

İlginizi Çekebilir

E-Dönüşüm

e-Belgelerde Karekod Kullanım Zorunluluğu

Gelir İdaresi Başkanlığı, e-Belge kullanımında yeni bir düzenlemeye gidildiğini duyurdu. Gelir İdaresi Başkanlığının belirlemiş olduğu standartlara göre düzenlemelerini yapmakla yükümlü olan e-Belge kullanıcıları için bu yazımızda e-Belgelerde Karekod Kullanım Zorunluluğu ve detaylarını ele aldık. Gelir İdaresi Başkanlığının yayınlamış olduğu düzenlemede ne gibi değişiklikler kullanıcıları bekliyor gelin yazımızda birlikte inceleyelim.

17.10.2023 5 Dakika
1 8 E Belgelerde Karekod Kullanim Zorunlulugu 200X200 (1)
E-Dönüşüm

Özel Entegratör Nedir? Ne İşe Yarar?

Özel entegratör kullanmak, e-Belge uygulamalarına geçtiğinizde Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) size sunduğu üç alternatiften biri. Diğer alternatiflerinizden biri GİB Portal’ı kullanmak, diğeri ise işletmenizde kendinize özel bir yazılım geliştirmek. GİB Portal’ın sınırlı özellikler sunması ve özel bir yazılım geliştirmenin yüksek maliyetlerinden dolayı ise özel entegratörler daha sık tercih ediliyor. Peki, bu özel entegratörler nasıl çalışıyor ve neler sunuyor?

27.08.2024 5 Dakika
Adsız (57) (1)
E-Dönüşüm

e-İmza Nedir? Ne İşe Yarar?

Elektronik imza, tıpkı ıslak imzalarda olduğu gibi imza sahiplerinin bir belgenin şartlarını onaylamasını veya kabul etmesini sağlar. Elektronik imza esas olarak, imzalayanın kimliğini doğrulamak ve belgenin bütünlüğünü onaylamak için teknolojinin kullanıldığı bir süreçtir.

27.08.2024 5 Dakika
Picture1
E-Dönüşüm

Mali Mühür Nedir? (Kimler Başvurabilir?)

Mali müşavirler, muhasebeciler, KOBİ’ler, işletme sahipleri, vergi mükellefleri ve sektör okuyucularının ilgilendiği kavramlardan biri de Mali Mühür terimidir. "Siz de Mali Mühür nedir?” ve “Mali Mühür kimler tarafından temin edilebilir?” gibi soruların cevaplarını arıyorsanız bilmeniz gereken tüm detayları yazımızda inceleyebilirsiniz.

15.10.2024 5 Dakika
2 25 Mali Muhur Nedir 200X200

Sizi Arayalım

QNB eFinans ürün ve hizmetleri ile ilgili her türlü talebiniz için bilgilerinizi bırakın biz sizi arayalım.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK” veya “Kanun”) hükümleri gereği, veri sorumlusu sıfatını haiz eFinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. (“QNB eFinans” veya “Şirket”) tarafından Müşteri Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Aydınlatma Metni ile bilgilendirildim. Şirketiniz ile paylaştığım tarafıma ait kimlik (ad-soyad, T.C. Kimlik numarası), iletişim (cep telefonu numarası, e-posta adresi) ve pazarlama verilerinin; Şirketiniz tarafından sunulan hizmetlere yönelik tanıtım, pazarlama, promosyon ve kampanya faaliyetlerinin planlanması/icrası olmak üzere sunulan hizmetlerden tarafımın faydalandırılması için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin yürütülmesi, işlem bilgileri, işlem hacmi, işlem adetleri vb. gibi bilgilerin QNB eFinans tarafından pazarlama, hizmetlerin geliştirilmesi, müşterilerin ihtiyaçlarına odaklı hizmetlerin sunulması, hizmetlerin kalitesinin artırılması gibi amaçlarla kullanılması ve hizmet satışı, çapraz satış, ek kontör alınması aktivitelerinin yerine getirilmesi amacıyla işlenmesine ve ana hissedarınız ve QNB Finansbank grup şirketlerine aktarılmasına ve bu çerçevede QNB eFinans ile paylaşmış olduğum iletişim adreslerime QNB eFinans tarafından ticari elektronik ileti (SMS, telefon araması, e-posta) gönderilmesine; 

Tebrikler!

Talebiniz tarafımıza ulaştı. En kısa sürede geri dönüş yapacağız.