Mali Mühür Nedir? (Kimler Başvurabilir?)

E-Dönüşüm
15.10.2024 5 Dakika

Son Güncelleme Tarihi : 22.10.2024

2 25 Mali Muhur Nedir 648X324

Mali müşavirler, muhasebeciler, KOBİ’ler, işletme sahipleri, vergi mükellefleri ve sektör okuyucularının ilgilendiği kavramlardan biri de Mali Mühür terimidir. "Siz de Mali Mühür nedir?” ve “Mali Mühür kimler tarafından temin edilebilir?” gibi soruların cevaplarını arıyorsanız bilmeniz gereken tüm detayları yazımızda inceleyebilirsiniz.

Mali Mühür Nedir?

Mali Mühür, resmi nitelikteki mali evrakların düzenlenmesi ve işlemlerin sürdürülmesi için gereken damga mührü anlamına gelir. Türkiye’de Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından verilen Mali Mühür, vergi mükelleflerinin işlemlerde gerekli görülen bilgilerini taşır. Mali Mühür tarafından taşınan bilgiler arasında vergi kimlik numarası, tüzel kuruluş ya da şahıs adı başta olmak üzere birtakım ayrıntılar yer alır. Mali Mühür, genel olarak işletmeler, vergi mükellefleri ve mali müşavirler tarafından resmi mali belgelerin tasdik edilmesi için kullanılır. Fatura, makbuz ve muhasebe kayıtları gibi resmi mali evrakların geçerliliğe sahip olması için Mali Mühür damgasına ihtiyaç vardır.

Mali Mühür Ne İşe Yarar?

Yeni nesil teknolojilere uygun olarak kaşenin elektronik versiyonu niteliğine sahip olan Mali Mühür, gerekli koşullara sahip olup başvurusunu eksiksiz biçimde gerçekleştiren kişilere TÜBİTAK Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından ulaştırılır. Fiziki görüntü olarak USB flash bellek ile benzerlik taşıyan Mali Mühür, E-Dönüşüm: e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv, e-İrsaliye gibi dijital evrakların geçerliliğini tasdik etmek için kullanılır. Mali Mühür kullanımı sayesinde bu evrakların kaynakları ve içerikleri dijital ortamda garanti altına alınır. Mali Mühür olmadan elektronik fatura düzenlenmesi mümkün değildir. Bu anlamda, Mali Mühürün işlevi hem kolaylık hem de güvenlik bakımından önemlidir. Zira Mali Mühür faturaların tasdikinin yanı sıra kesin, şeffaf ve güvenli bir şekilde aktarımını ve saklanmasını da sağlar.

Kimler Mali Mühür Kullanabilir?

Mali Mühür başvurusu ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri Mali Mühür kullanımının kimler tarafından gerçekleştirilebileceği ile ilgilidir. Mali Mühür kullanımı için bir şirket sahibi olmak ve elektronik ortamda mali evrak düzenlemek gereklidir. e-Fatura işlemleri sırasında firmaların GİB sisteminde tanımlı olması gereklidir ve bu konuda Mali Mühür güvencesine ihtiyaç vardır. Buna bağlı olarak Mali Mühür alabilmek ve e-Fatura, e-Arşiv, e-İrsaliye veya e-Defter kullanabilmek için şirket sahibi olmak veya bir şirketin yetkilisi konumunda olmak gerekir. Ticari faaliyetlerini ve vergi mükellefiyetini sürdürürken dijital mali evrak düzenlemek isteyen herkes başvurularını tamamlayıp ödemelerini gerçekleştirdikten sonra Mali Mühür alabilir.

Mali Mühür Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılır?

Mali Mühür almak için ilk olarak TÜBİTAK Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin internet sitesi üzerinden başvuru gerçekleştirmeniz gereklidir. Bu sitede yer alan formdaki gerekli bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde belirttikten sonra Mali Mühür için gerekli olan ücreti ödemelisiniz. Mali Mühür için gerekli ödemeyi anlaşmalı bankalar üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunuzun sonucu Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin internet sitesindeki Online İşlemler sayfasında ilan edilir. Başvuru sorgulama işlemi için düzenli olarak bu platformu takip etmenizde yarar var. Şayet başvurunuz olumlu karşılanırsa şahsınıza Mali Mühür Sertifikası tanımlanır. Mali Mühür Sertifikası, yalnızca başvuruyu yapan kişi adına ya da başvuru sırasında vekalet verilen kişiler adına düzenlenebilir.

Başvurunuz hem GİB hem de Kamu Sertifika Merkezi tarafından olumlu değerlendirilirse başvurudaki yetkiliye ait olan e-posta adresine bir bağlantı adresi ve barkod numarası gönderilir. Başvurunun tamamlanması bu adres ve numarayı kullanarak sağlanır.

Mali Mühür Fiyatları

Mali mühür maliyeti, yıllık olarak belirlenen ücretler çerçevesinde şekillenir. Kamu Sertifika Merkezine başvuru yapıldığı sırada mali mühür için tüzel kişiler ve gerçek kişiler adına farklı başvuru ücretleri talep edilir. Bu başvuru ücreti, mali mühür sertifikası ve akıllı kart okuyucu fiyatını da kapsar. Halihazırdaki güncel mali mühür ücretlerine Kamu SM üzerinden ulaşabilirsiniz.

Mali mühür başvuruları ve ödenen ücretlerin karşılığı üç yıl süreyle geçerliliğe sahiptir. Ancak, bu üç yıllık süreç dahilinde firmanın ticari unvanı ya da ismi değişirse mali mühür geçerliliğini kaybeder. Eğer sahibi ya da yetkilisi olduğunuz kuruluşun isminde değişikliğe giderseniz yeniden bir mali mühür başvuru yapmanız gerekir.

Mali Mühür ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Mali Mühür ile ilgili olarak firma sahipleri ve yetkilileri tarafından sıklıkla dile getirilen birtakım sorular vardır. İşte mali mühür ile ilgili sıkça sorulan sorular ve yanıtları:

Mali Mühür Sertifikası Nedir?


Mali Mühür Sertifikası, mali mühür kullanımının e-Fatura, e-Defter, e-Arşive ve e-İrsaliye gibi belgelerde yetkilendirilmesi için tüzel kişilere verilen sertifika türüdür. TÜBİTAK’a bağlı Kamu Sertifika Merkezi (Kamu SM) tarafından verilir.

Mali Mühür ile e-İmza Arasındaki Fark Nedir?


Mali Mühür ve e-İmza, işlevsel açıdan benzerlikler taşısa da birtakım temel farklarda ayrılırlar. Bu farklar arasında en önemlisi; Mali Mühür tüzel kişilere verilirken e-İmza gerçek kişilere verilir ve ıslak imza yerine geçer. Mali Mühür almak için bir firma sahibi olmak ya da firma adına yetkilendirilmiş olmak gereklidir. Bununla birlikte şahıs firmasına sahip olan kişiler e-Fatura düzenlemek için Mali Mühür kullanmak zorunda değildir. Bu işlem için e-İmza kullanımı yeterlidir.

Bir diğer fark ise Mali Mühür, firmaların e-Fatura sistemlerinden yararlanması için zorunlu olmasıdır. e-İmza için böyle bir zorunluluk söz konusu değildir.

Süresi Biten Mali Mühür Nasıl Yenilenir?


Mali mühür için öngörülen üç yıllık sürenin son üç ayı, iki ayı, bir ayı ve bir haftasında yetkili kişiye hatırlatma mesajı iletilir. Yetkilinin bu süreçte yenileme başvurusu talebinde bulunması ve Mali Mühür süresi dolmadan gerekli prosedürleri yerine getirmesi gerekir. Mali Mühür zamanında yenilenmezse yeniden Mali Mühür başvurusu yapmak gerekir.

QNB eFinans ile e-Belge Süreçlerinizi Kolayca Yönetin!

Siz de mali mührünüzü alarak QNB eFinans’ın ayrıcalıklarla dolu e-Fatura sistemini hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

QNB eFinans’ın e-Fatura sisteminde e-Faturalarınız oluşturulur, Mali Mühür ile imzalanır, gönderilir ve alınır. Muhasebe entegrasyonuyla muhasebe uygulamanıza aktarılır.

QNB eFinans’ın e-Fatura ve diğer e-Dönüşüm çözümlerinden hemen yararlanmak için siz de bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Bir sonraki içeriğimizde görüşmek üzere.

Paylaş

GM EFI EFIN 24 00054 272X200
QNB eFinans’a 1 Günde Geçin 14 Gün Ücretsiz Deneyin

Hızlı, kolay ve güvenli e-Faturayı deneyimleyin

14 Gün Ücretsiz Deneyin

İlginizi Çekebilir

E-Dönüşüm

e-Belgelerde Karekod Kullanım Zorunluluğu

Gelir İdaresi Başkanlığı, e-Belge kullanımında yeni bir düzenlemeye gidildiğini duyurdu. Gelir İdaresi Başkanlığının belirlemiş olduğu standartlara göre düzenlemelerini yapmakla yükümlü olan e-Belge kullanıcıları için bu yazımızda e-Belgelerde Karekod Kullanım Zorunluluğu ve detaylarını ele aldık. Gelir İdaresi Başkanlığının yayınlamış olduğu düzenlemede ne gibi değişiklikler kullanıcıları bekliyor gelin yazımızda birlikte inceleyelim.

Elektronik belgeler, dijital dönüşüm sürecinde kâğıt belgelerin yerini alan, tamamen dijital ortamda düzenlenen dokümanlardır. Elektronik belgeler sayesinde verileri saklama maliyetleri azalırken aynı zamanda kâğıt kullanımında da büyük bir düşüş elde edilir. Güvenlik, tüm bilgilere ortamdan bağımsız ulaşabilme imkânı elektronik belgelerin diğer avantajları arasında yer alır. Elektronik belgelerde bulunması gereken birçok bilgi vardır. Bu bilgilerle ilgili zaman içerisinde bazı değişiklikler de yapılır. Son zamanlardaki en önemli değişikliklerden biri ise e-Belgelerde karekod kullanımı.

Yapılan son değişikliklerle birlikte elektronik belgelerin büyük bir çoğunluğuna karekod kullanım zorunluluğu getirildi. 1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan e-belgelerde karekod kullanım zorunluluğu, karekodda bazı bilgilerin mutlaka yer alması gerektiğini de içeriyor. Bu bilgiler ise 17 Şubat 2023 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kılavuz halinde paylaşıldı. Bu kılavuz doğrultusunda mükellefler bundan böyle ilgili şartları sağlayacak şekilde belgelerine karekod eklemek durumunda.

17.10.2023 5 Dakika
1 8 E Belgelerde Karekod Kullanim Zorunlulugu 200X200 (1)
E-Dönüşüm

Özel Entegratör Nedir? Ne İşe Yarar?

Özel entegratör kullanmak, e-Belge uygulamalarına geçtiğinizde Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) size sunduğu üç alternatiften biri. Diğer alternatiflerinizden biri GİB Portal’ı kullanmak, diğeri ise işletmenizde kendinize özel bir yazılım geliştirmek. GİB Portal’ın sınırlı özellikler sunması ve özel bir yazılım geliştirmenin yüksek maliyetlerinden dolayı ise özel entegratörler daha sık tercih ediliyor. Peki, bu özel entegratörler nasıl çalışıyor ve neler sunuyor?

27.08.2024 5 Dakika
Adsız (57) (1)
E-Dönüşüm

e-İmza Nedir? Ne İşe Yarar?

Elektronik imza, tıpkı ıslak imzalarda olduğu gibi imza sahiplerinin bir belgenin şartlarını onaylamasını veya kabul etmesini sağlar. Elektronik imza esas olarak, imzalayanın kimliğini doğrulamak ve belgenin bütünlüğünü onaylamak için teknolojinin kullanıldığı bir süreçtir.

27.08.2024 5 Dakika
Picture1
E-Dönüşüm

e-Belge Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

İş akışlarının her geçen gün dijitalleşmesi sonucunda karşımıza çıkan; bilgilerin elektronik ortamlarda düzenlenmesini, depolanmasını hatta paylaşılmasını sağlayan dijitalleşme süreçleri, özel sektörde olduğu gibi kamuda da sıkça tercih edilmektedir.

05.06.2023 5 Dakika
1 9 E Belge Nedir Cesitleri Nelerdir 200X200 (1)

Sizi Arayalım

QNB eFinans ürün ve hizmetleri ile ilgili her türlü talebiniz için bilgilerinizi bırakın biz sizi arayalım.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK” veya “Kanun”) hükümleri gereği, veri sorumlusu sıfatını haiz eFinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. (“QNB eFinans” veya “Şirket”) tarafından Müşteri Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Aydınlatma Metni ile bilgilendirildim. Şirketiniz ile paylaştığım tarafıma ait kimlik (ad-soyad, T.C. Kimlik numarası), iletişim (cep telefonu numarası, e-posta adresi) ve pazarlama verilerinin; Şirketiniz tarafından sunulan hizmetlere yönelik tanıtım, pazarlama, promosyon ve kampanya faaliyetlerinin planlanması/icrası olmak üzere sunulan hizmetlerden tarafımın faydalandırılması için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin yürütülmesi, işlem bilgileri, işlem hacmi, işlem adetleri vb. gibi bilgilerin QNB eFinans tarafından pazarlama, hizmetlerin geliştirilmesi, müşterilerin ihtiyaçlarına odaklı hizmetlerin sunulması, hizmetlerin kalitesinin artırılması gibi amaçlarla kullanılması ve hizmet satışı, çapraz satış, ek kontör alınması aktivitelerinin yerine getirilmesi amacıyla işlenmesine ve ana hissedarınız ve QNB Finansbank grup şirketlerine aktarılmasına ve bu çerçevede QNB eFinans ile paylaşmış olduğum iletişim adreslerime QNB eFinans tarafından ticari elektronik ileti (SMS, telefon araması, e-posta) gönderilmesine; 

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!