Müşterilerinize e-Fatura kesin, iş ortaklarınızdan e-Fatura alın ve tüm süreci her an her yerden yönetin.
Ticari faaliyet içinde bulunan işletmeler için istisna faturası kavramı önemlidir. KDV’li olarak kesilmesi gereken faturalar, bazı durumlarda KDV oranları 0 olduğunda istisna faturası şeklinde kesilir. Genellikle ihracat yapan işletmelerde görülen istisna faturalarının ne olduğunu ve nasıl kesildiğini tüm işletmeler bilmelidir. Siz de istisna faturası ile ilgili merak ettikleriniz için detayları inceleyebilirsiniz.
İstisna Faturası Nedir?
“İstisna faturası nedir?” sorusunun yanıtı, özellikle ticari hayata yeni giren işletme sahipleri tarafından merak edilir. Adından da anlaşılacağı üzere istisna faturası, istisnai durumlarda kesilen fatura türüdür. Belli şekillerde belirli olan ve kanunlara göre KDV uygulanan ürün ve hizmetlere kesilen faturalar dışındakiler, bu istisna kapsamında değerlendirilir. Yani KDV uygulamasının olmadığı durumlarda istisna faturası kesilmesi gerekir. KDV istisna faturası, işletmelerin ödeyecekleri vergilerin doğru hesaplanabilmesi açısından oldukça önemlidir. Çünkü istisna faturalarına göre bu işletmelerin yer aldığı vergi dilimi değişiklik gösterir.
İstisna faturasında bulunması gereken diğer bilgiler ise mal veya hizmetin detayları, işlem tutarı, satıcı ve alıcı bilgileridir. Bu faturalarda KDV tutarı yerine KDV istisnası teriminin kullanılma nedeni ise KDV oranının 0 olmasıdır. İhracat yapan işletmeler, istisna faturası sayesinde vergi iadesi alabilir. Tabii ki bu ihracat işlemlerini belgelemek gerekir. Bunun için de KDV istisnası dahi olsa vergi işlemlerinin doğruluğu için mutlaka istisna faturası kesmelisiniz.
İstisna Faturası Neden Kesilir?
KDV’den muaf tutulan, ihracat ve ihraç kayıtlı olan satışlar için istisna faturası kesmek gerekir. KDV kanununa göre ihraç edilen ürünler, yurt dışına gönderildiği için KDV alınmaz. Üreticiler, ihraç kayıtlı fatura keserken KDV’yi fatura içine dahil etmez. İhracatı gerçekleştiren işletmelerden alınmayan KDV, Vergi dairesinden KDV iadesi olarak talep edilebilir. Yani istisna faturası keserken herhangi bir zarar söz konusu değildir. Üreticiler, KDV oranı 0 olan faturaları kesmeye devam edebilir.
İstisna faturası kesilmesinin nedenlerinden biri de GİB tarafından belirlenen standartlara sahip ürün ve hizmetlerin satışının KDV’siz gerçekleştirilmesidir. GİB belirlediği bu ürün ve hizmetlerin satışından KDV alınmaması gerektiğini açıkça belirtmiştir. Özellikle ihracat işlemlerinde gerçekleştirilen bu istisna faturası kesimi, yurtdışına yapılan satışların KDV’den muaf tutulmasından kaynaklanır.
İstisna Faturası Nasıl Kesilir?
İstisnayı diğer faturalardan ayıran tek özellik, kesim esnasında fatura tipini istisna faturası olarak seçmektir. İstisna faturası keserken ise bunlara özellikle dikkat etmelisiniz:
Fatura bilgileri kısmına 0 KDV oranı girmelisiniz.
Ürün veya hizmetin GİB tarafından belirlenen kodunu girmelisiniz.
Açılan ekrandan KDV muafiyet sebebi ile ilgili bilgileri yazmalısınız.
Fatura düzenleme programı ya da elektronik fatura sistemini kullanarak istisna faturasının dijital formatını hazırlayabilirsiniz.
İstisna faturası internet aracılığıyla kesildiği için kolay bir şekilde işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden fatura kesimi ve karekod kullanım zorunluluğu ile ilgili detaylı bilgi edinerek doğru koşullarda fatura kesebilirsiniz.
İstisna faturaları kestiğinizde muhasebe kaydını düzenli ve doğru bir şekilde tutmanız çok önemlidir. Bu sayede KDV muafiyeti olan satış işlemlerinizi daha kolay takip edebilirsiniz. Dilerseniz, istisna faturası keserek yaptığınız satışları takip etmek amacıyla ayrı bir hesap ya da bölüm açabilirsiniz. İstisna faturalarının muhasebe kaydını yaparken şu adımları izlemelisiniz:
Öncelikle KDV muafiyetli satışlar için ayrı bir bölüm açmalısınız. Bu hesabı, istisna faturalarının muhasebe kaydını izlemek ve raporlamak için kullanmalısınız. Ancak istisna faturalarıyla ilgili satış gelirleri hesapta artar, KDV hesabı bundan etkilenmez veya sıfıra yakındır.
Muhasebe kaydı esnasında vergi kodu ve istisna kodunu da belirlemelisiniz. Vergi kodu sayesinde işlemi tanımlayabilir, istisna kodu ile de KDV muafiyet sebebini belirtebilirsiniz.
KDV beyannamesini hazırlarken istisna faturalarıyla ilgili KDV tutarlarını, ayrı bir bölümde yazmalısınız. İstisna türünü doğru şekilde beyan etmeye ve buna uygun olarak düzenlemeye dikkat etmelisiniz.
İstisna Faturası Uygulanabilen Ürünler
İstisna faturasının uygulanabildiği ürünler birkaç tanedir. Bu ürünlerin satışı esnasında istisna faturası kesilmezse, 0 KDV avantajından yararlanılamaz. İstisna faturası uygulanan ürünler arasında şunlar bulunur:
Yurt dışına mal veya hizmet satışı yapan işletmelerin 0 KDV ödemesi yapması için istisna faturası kesmesi gerekir.
Bazı taşımacılık işlemlerinde KDV istisnası uygulanabilir. Uluslararası yolcu taşımacılığı ve denizyolu taşımacılığı buna örnek verilebilir. Bu durumlarda istisna faturası kesilmelidir.
Serbest bölgelere yapılan mal ve hizmet teslimlerinde KDV istisnası uygulanabilir.
Özel durumların bazılarında petrol araması, araç satışı ya da teşvikli satışlarda KDV istisnası geçerlidir. Bu tür satışlarda istisna faturası kesilmelidir.
İstisna faturası, bazı uluslararası kuruluşlar ve diplomatik misyonlara yapılan mal ve hizmet teslimleri için de istisna faturası kullanılabilir.
Bazı askeri harcamalar, sosyal hizmetler ve kamu yararına yapılan giderler KDV istisnasına dahil edilir. Bu işlemler esnasında KDV istisna fatura düzenlenmesi gerekir.
Tüm bu ürünler için istisna faturası örneği görmeniz mümkündür. Eğer satışını gerçekleştirdiğiniz mal ve hizmetler bu kategorilerde yer alıyorsa, istisna faturası kesmeniz gerekir. Böylece bu ürünlerden vergi ödemeden satışınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Sıkça Karşılaşılan İstisna Faturası Kodları ve Anlamları
GİB istisna faturası çeşitleri için farklı kodlar belirlemiştir. Bu kodlar, içerik ve anlam bakımından birbirinden farklılık gösterir. İstisna faturası kodları ve anlamları aşağıda verilmiştir.
301 İstisna Kodu
İstisna faturası keserken karşılaşacağınız 301 kodu, mal ihracatı esnasında kullanılır.
311 İstisna Kodu
Uluslararası taşımacılık için istisna faturası kesecekseniz, kullanmanız gereken kod 311’dir.
323 İstisna Kodu
Ürün senetlerinin ticaret borsalarınca teslim edilmesi esnasında kullanacağınız istisna kodu ise 323’tür.
350 İstisna Kodu
Toptan ya da perakende kitap satışları esnasında düzenleyeceğiniz elektronik faturalar için e-fatura tipi olarak istisna ve kod olarak 350’yi seçmeniz gerekir.
351 İstisna Kodu
Düzenlediğiniz fatura, istisna faturası kapsamında yer almıyorsa 351 kodunu seçmelisiniz. Bu kodun anlamı “istisna olmayan diğer” şeklindedir.
600 İstisna Kodu
İhracat teslimi haricindeki istisna faturaları için 600 istisna kodu kullanılır.
601 İstisna Kodu
Yapım işleri ve bunlarla birlikte yürütülen mimarlık, mühendislik, etüt ve proje hizmetleri için fatura keserken mutlaka 601 istisna kodunu seçmelisiniz.
İstisna faturası işlemlerinizi kolay bir şekilde gerçekleştirmek için siz de QNB eFinans’ın hizmetlerine güvenebilirsiniz. İstisna faturası kesmek için GİB’e yapacağınız başvuru sonrasında KDV işlemlerinizi QNB Finansbank mobil ya da internet bankacılığı uygulamaları sayesinde takip edebilirsiniz. Ayrıca tevkifatlı fatura gibi farklı fatura türleri için detaylı bilgiye QNB eFinans aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
İstisna Faturası ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bir Faturada Birden Fazla İstisna Olması Mümkün mü?
Bir fatura birden fazla istisna tipi içerebilir ve bu fatura tek seferde kesilebilir. Bu istisna faturasını keserken ayrı ayrı istisna kodlarını girmek gerekir. Aksi halde karışıklık ortaya çıkabilir.
İstisna Faturası Nasıl İşlenir?
İstisna faturası işlenirken KDV muafiyet açıklama bölümüne, durumun kodu yazılır ve açıklama yapılır. Günümüzde muhasebe programları, açıklama kısmı olmadan istisna faturalarını doldurmaya izin vermez. Bu sayede oldukça güvenli bir şekilde istisna faturası kesmeniz ve işlenmesi mümkündür.
Kodu Nereye Yazılır?
İstisna faturası keserken öncelikle fatura ekranına giriş yapmalısınız. Ardından detaylar kısmına giderek KDV muafiyet kodu bölümünden KDV muafiyet kodunu seçmelisiniz.
QNB eFinans ile e-Dönüşüme Hemen Başlayın!
QNB eFinans ile hızlı ve güvenilir e-Dönüşüm’e başlayın, işletmenizi geleceğe taşıyacak tüm e-Dönüşüm çözümlerine hemen ulaşın. Kampanya ve fırsatlardan yararlanmak için QNB eFinans web sitesini hemen ziyaret edin.