İnternet Vergi Dairesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Vergi
20.11.2024 5 Dakika

Son Güncelleme Tarihi : 21.11.2024

Adsız 1 (6)

Dijitalleşmenin her alanda yaygınlaşmasıyla birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi ve buna bağlı birçok işlemi de dijitale taşıdı. Dijital vergi işlemlerinin yapılmasına imkân veren İnternet Vergi Dairesi, kişi ve kurumların bu konuda yaşadığı zaman kaybını da ortadan kaldırdı. Zaman tasarrufunun yanında önemli oranda kolaylık da sunan İnternet Vergi Dairesi (İVD) ne işe yarar ve hangi işlemlerin online yapılmasını sağlar? 

İnternet Vergi Dairesi Nedir?

İnternet Vergi Dairesi, vergi dairelerinde yapılabilen işlemleri dijital ortama taşıyan online bir platformdur. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yönetilen bu platform, Dijital Vergi Dairesi’nin başlıca uygulamalarından biridir. Fiziki vergi dairesi müdürlüklerine ve veznelerine pratik bir alternatif olarak hizmete açılan İnternet Vergi Dairesi hem gerçek hem de tüzel kişilere hizmet verir.

İnternet Vergi Dairesi Ne İşe Yarar?

İnternet Vergi Dairesi; vergi ve mükellefiyet işlemlerinin daha kolay, hızlı ve verimli bir şekilde yapılabilmesine yarar. Bu platform sayesinde kişiler ve kurumlar, vergi dairesine gitmeye gerek kalmadan online vergi borcu ödeme, beyanname verme, vergi levhası oluşturma ve benzeri birçok işlemi internet üzerinden halledebilirler. Yani vergi dairelerinin iş yükünü azaltan İnternet Vergi Dairesi, mükelleflere de kolaylık sağlar.  

İnternet Vergi Dairesi’nde Hangi İşlemler Yapılabilir?

Kapsamlı bir şekilde hizmet veren İnternet Vergi Dairesi’nde gelir vergisi beyanından e-Faturaya, iş yeri açılışından kurumlar vergisi bildirimlerine kadar onlarca farklı işlem yapılabilir. Önceden ayrı bir platform olan İnternet Vergi Dairesi’nin günümüzde Dijital Vergi Dairesi altında hizmet verdiğini; bu nedenle bazı işlemlerin Dijital Vergi Dairesi menüsüne, bazı işlemlerin ise İnteraktif Vergi Dairesi menüsüne taşınmış olabileceğini hatırlatmakta da fayda vardır.  

Başlıca İnternet Vergi Dairesi işlemleri ise şu şekildedir: 

Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme

İnternet Vergi Dairesi’nin en temel hizmeti, vergi borcu sorgulama işlemidir. Bir çeşit vergi ödeme platformu da olan İnternet Vergi Dairesi üzerinden, sorgulanan vergi borçlarını banka ve kredi kartları ile kolayca ödemek de mümkündür.  

Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannameleri Gönderme 

Online vergi beyanı işlemlerinin de yapılabildiği İnternet Vergi Dairesi, özellikle mükelleflerin işlerini önemli ölçüde kolaylaştırır. Mükellefler, gelir ve kurumlar vergisi için elektronik beyanname gönderme işlemlerini İVD üzerinden yapabilirler.  

MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) Sorgulama ve Ödeme 

İnternet Vergi Dairesi, MTV ödeme süreci için de kullanışlı bir platformdur. Platform üzerinden sorgulama yapıldığında ilgili T.C. kimlik numarasına kayıtlı araçların vergi borçları görüntülenebilir. Motorlu taşıtlar vergisi ödemek için ise vergi dairesine gitmeye veya farklı kanalları kullanmaya gerek yoktur. Doğrudan İVD üzerinden MTV ödenebilir.  

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura İşlemleri 

İnternet Vergi Dairesi’nden e-Fatura ve e-Arşiv fatura işlemleri de yapılabilir. Platform üzerinden bu e-Belgelerle ilgili sicil değişikliği, mükellefiyet iptali, uygulama yöntemi değişikliği gibi konular için online dilekçe verilebilir.  

Vergi Levhası Oluşturma ve Görüntüleme

Mükellefler, vergi levhası oluşturma işlemleri için İnternet Vergi Dairesi’nden faydalanabilir. e-Vergi Levhası Oluştur hizmeti kullanılarak vergi levhası görüntülemek ve bu belgeyi bilgisayara indirebilmek mümkündür. İndirilen belgenin çıktısı alınabilir ve gerekli işlemlerde kullanılabilir.   

Kira Geliri Beyanı

Kira beyanname sistemi de İnternet Vergi Dairesi hizmetleri arasında yer alır. Bu hizmet ile mülk sahipleri kira gelirlerini Gelir İdaresi Başkanlığına bildirerek vergilendirebilirler. Aynı zamanda kiracılar da bu platformdan kira bildirim formu doldurarak beyanda bulunabilirler.  

Mükellefiyet Durumu Sorgulama

Vergi odağında bir sisteme sahip olan İVD, mükellefiyet işlemleri için de pratik bir platformdur. Platform üzerinden mükellefiyet durumu sorgulanabilir, sorgulanan mükellefiyetle ilgili vergi işlemleri ve çeşitli bildirimler online olarak yapılabilir.  

Tapu Harcı ve Diğer Harç Ödemeleri 

İnternet Vergi Dairesi, tapu harcı ödeme platformu olarak da kullanılabilir. Tapu harcı ödeme adımları bu platform üzerinden takip edilebilir ve vergi dairesi veznelerine gitmeye gerek kalmadan ödemeler yapılabilir.  

İş Yeri Açılış ve Kapanış Bildirimleri

Yeni iş kuran mükellefler, iş yeri açılış bildirimleri için İnternet Vergi Dairesi’ni kullanırlar. Aynı şekilde olası kapanışlarda iş yeri kapanış bildirimi vermek için de İVD kanalını kullanmak mümkündür.  

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Beyanı 

İVD üzerinden yapılabilecek bir diğer işlem de Özel Tüketim Vergisi beyanıdır. Platformdaki e-Beyanname ve Hazır Beyan Sistemi gibi özellikler üzerinden ÖTV beyan işlemleri kolayca yapılabilir.  

Vergi Dairesine Başvuru ve Dilekçe Gönderme

Vergi dairesine dilekçe göndermek için de İVD kanalı kullanılabilir. İnternet Vergi Dairesi üzerinden birçok farklı konuda özel veya genel amaçlı dilekçeler Gelir İdaresi Başkanlığı ve diğer ilgili birimlere gönderilebilir.   

Vergi Affı ve Yapılandırma Başvuruları

Türkiye’de bazı dönemlerde vergi borcu olanlar için af çıkar ve vergi affı başvurusu, İnternet Vergi Dairesi’nden yapılır. Sonrasında vergi affı başvuru süreci de yine bu platformdan online olarak takip edilir. Sadece af değil, vergi yapılandırma başvurusu için de İVD kullanılır. Yapılandırılan vergi borçlarının taksitlerinin bu kanaldan ödenmesi de mümkündür.  

Vergi İadesi Talebi ve Takibi

Vergi iadesi talep etmek ve bu taleplerin takibini İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapmak, mükelleflere zaman kazandıran bir başka işlemdir. Bu işlem sayesinde mükellefler vergi iadelerinin durumunu anlık olarak izleyebilirler.   

e-Tebligat Bildirimlerini Görüntüleme

e-Tebligat bildirimleri yapmak isteyen kişi ve kurumlar da İVD kanalını kullanabilirler. e-Tebligat aktivasyon işlemlerini tamamlayan kullanıcılar, gönderilen ve alınan tebligatları online olarak görüntüleyebilir ve inceleyebilir.  

İnternet Vergi Dairesi’ne Nasıl Giriş Yapılır?

İnternet Vergi Dairesi’ne girmek için izlenmesi gereken adımları şu şekildedir: 

  1. Dijital Vergi Dairesi adresine gidin. 
  2. Orta bölümde yer alan “İnternet Vergi Dairesi” butonuna veya sağ üst köşedeki “Kullanıcı Girişi” butonuna tıklayın.  
  3. Önceden kaydınız varsa açılan ekranda gerekli bilgileri yazarak giriş yapın.  
  4. Kaydınız yoksa “e-Devlet ile Kayıt Ol” butonuna tıklayın veya kayıt işlemi yapmadan giriş yapmak için e-Devlet ile Giriş Yap” butonuna tıklayın.  
  5. e-Devlet şifrenizi girdikten sonra açılan ekranın orta bölümünde yer alan “İnternet Vergi Dairesi” butonu ile bu hizmet altındaki işlemlere ulaşabilirsiniz.  
  6. Diğer işlemler için Dijital Vergi Dairesi menüsünü kullanabilir veya yine orta bölümden “İnteraktif Vergi Dairesi” butonuna tıklayabilirsiniz.   

İnternet Vergi Dairesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Şimdi de platformla ilgili detaylara ve İnternet Vergi Dairesi hakkında sıkça sorulan sorulara yakından bakalım.  

İnternet Vergi Dairesi ile İnteraktif Vergi Dairesi Arasındaki Fark Nedir?

İnteraktif Vergi ve İnternet Vergi Dairesi farkı, işlem tipleri ve işlem sayıları konusunda ortaya çıkar. İnternet Vergi Dairesi üzerindeki birçok işlem, İnteraktif Vergi Dairesi’nin açılmasıyla buraya taşındı. Bununla birlikte her iki platformun arayüzü ve kullanım tarzı da farklıdır. Ortak noktaları ise her iki kanalın da Dijital Vergi Dairesi platformunda yer alıyor olmasıdır.  

İnternet Vergi Dairesi’ni Kullanmak Ücretsiz mi?

İnternet Vergi Dairesi’ni kullanmak ücretsizdir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ücretsiz olarak hizmete açılan bu platformda sadece ücrete tabi işlemler gerçekleştirildiğinde ödeme yapılması gerekir.  

Kimler İnternet Vergi Dairesi’ni Kullanabilir?

İnternet Vergi Dairesi’ni gerçek ve tüzel kişilerin tamamı kullanabilir. Platformu kullanmak için sisteme kaydolmak veya e-Devlet şifresine sahip olmak gerekir.  

İnternet Vergi Dairesi Kullanıcı Kodu Nasıl Öğrenilir?

İnternet Vergi Dairesi kullanıcı kodu, Dijital Vergi Dairesi ekranının sol tarafındaki menüden “Bilgilerim > Sicil Bilgilerim” adımları izlenerek öğrenilebilir.  

İnternet Vergi Dairesi Üzerinden Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Online vergi borcu öğrenmek için İnternet veya Dijital Vergi Dairesi’ne girmek yeterlidir. Dijital Vergi Dairesi ana sayfasının üst kısmında otomatik olarak vergi borçları görünür. Burada vadesi geçmiş, vadesi gelmemiş ve toplam borçların yazılı olduğu bir bölüm vardır. Bunun dışında sol taraftaki menüde yer alan Ödeme ve Borç İşlemleri butonu ile de vergi borcu sorgulanabilir.   

İnternet Vergi Dairesi Üzerinden Borç Ödeme Nasıl Yapılır?

İnternet Vergi Dairesi üzerinden borç ödemek için Dijital Vergi Dairesi ekranı kullanılmalıdır. Bu ekrandan online vergi borcu ödeme adımları, “Ödeme ve Borç İşlemleri > Borç Ödeme ve Detay” şeklindedir. Ödeme ekranında anlaşmalı bankaların kartları ile online ödeme yapılabilir.  

İnternet Vergi Dairesi Üzerinden Vergi Levhası Alınabilir mi?

İnternet Vergi Dairesi üzerinden vergi levhası alabilmek mümkündür. Bu işlem için Dijital Vergi Dairesi ekranı kullanılmalıdır. Ekranın sol tarafındaki menüden “Sorgulamalar/Doğrulamalar > e-Vergi Levhası Sorgulama” adımları izlenerek vergi levhaları görüntülenebilir ve alınabilir.  

İnternet Vergi Dairesi Üzerinden Adres Değişikliği İşlemi Nasıl Yapılıyor?

İnternet Vergi Dairesi’nden iş yeri adres değişikliği bildirimi yapmak mümkündür. Bu işlem için İnteraktif Vergi Dairesi ekranı kullanılmalıdır. Ekranın solundaki menüden “İşlem Başlat > Mükellefiyet İşlemleri” adımları izlenerek adres değişikliği bildirme işlemi yapılabilir.  

İnternet Vergi Dairesi Şifremi Kaybettim, Nasıl Yenileyebilirim?

İnternet Vergi Dairesi şifre yenileme işlemi için kullanıcı girişi ekranında yer alan “Şifremi Unuttum” butonuna tıklanmalıdır. Ardından e-Devlet ile giriş yaparak veya talep edilen bilgiler girilerek işleme devam edilebilir. Güvenlik adımları geçildikten sonra şifre kolayca yenilenebilir. 

Paylaş

GM EFI EFIN 24 00054 272X200
QNB eFinans’a 1 Günde Geçin 14 Gün Ücretsiz Deneyin

Hızlı, kolay ve güvenli e-Faturayı deneyimleyin

14 Gün Ücretsiz Deneyin

İlginizi Çekebilir

Vergi

Kümülatif Vergi Matrahı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Uygulamada olan vergi türlerinden en yaygın olanlarından biri, daha geniş bir kitleyi ilgilendirmesinden dolayı gelir vergisidir. Temel olarak kişi ve kurumların gelirlerini esas alan gelir vergisi, çeşitli kalemler dikkate alınarak hesaplanır. Gelir vergisi hesaplamasında dikkate alınan kalemlerden biri ise kümülatif vergi matrahı olarak bilinir. Peki, kümülatif vergi nedir ve matrah hesabı nasıl yapılır?

29.08.2024 5 Dakika
Adsız (18) (1)
Vergi

Kurumlar Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Türkiye’de hem bireylerin hem de işletmelerin belirli vergi yükümlülükleri vardır. Şirketleri incelediğimizde karşımıza geçici vergi, gelir vergisi ve kurumlar vergisi gibi kalemler çıkar. En kapsamlı vergilerden biri olan kurumlar vergisi ise şirketlerin en önemli yasal sorumlulukları arasındadır. Peki, kurumlar vergisi nedir ve kurumlar vergisi mükellefi olan kuruluşlar hangileridir?

26.08.2024 5 Dakika
Adsız (27) (1)
Vergi

Vergi Borcu Yapılandırma: Tüm Detaylar (2024)

Vergi borcu yapılandırması, ülkemizde zaman zaman uygulanan bir yöntemdir. Özellikle yüksek miktarda vergi borcu olan kişi ve kurumların yakından takip ettiği bu uygulama her zaman yürürlükte değildir. Ayrıca yapılandırma ve vergi affı için çeşitli şartlar da vardır. Peki; vergi borcu yapılandırma nedir, nasıl yapılır ve vergi borcu affından nasıl faydalanılır? 

03.09.2024 5 Dakika
Adsız (72) (1)
Vergi

Damga Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Günlük yaşamımızda sıkça duyduğumuz vergi türlerinden biri olan Damga Vergisi, kişi ve kurumlar arasında yapılan anlaşmalar sonrasında ödenir.Peki “Damga Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?” gelin birlikte inceleyelim.

04.10.2023 5 Dakika
1 4 Damga Vergisi Nedir Nasil Hesaplanir 200X200 (1)

Sizi Arayalım

QNB eFinans ürün ve hizmetleri ile ilgili her türlü talebiniz için bilgilerinizi bırakın biz sizi arayalım.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK” veya “Kanun”) hükümleri gereği, veri sorumlusu sıfatını haiz eFinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. (“QNB eFinans” veya “Şirket”) tarafından Müşteri Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Aydınlatma Metni ile bilgilendirildim. Şirketiniz ile paylaştığım tarafıma ait kimlik (ad-soyad, T.C. Kimlik numarası), iletişim (cep telefonu numarası, e-posta adresi) ve pazarlama verilerinin; Şirketiniz tarafından sunulan hizmetlere yönelik tanıtım, pazarlama, promosyon ve kampanya faaliyetlerinin planlanması/icrası olmak üzere sunulan hizmetlerden tarafımın faydalandırılması için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin yürütülmesi, işlem bilgileri, işlem hacmi, işlem adetleri vb. gibi bilgilerin QNB eFinans tarafından pazarlama, hizmetlerin geliştirilmesi, müşterilerin ihtiyaçlarına odaklı hizmetlerin sunulması, hizmetlerin kalitesinin artırılması gibi amaçlarla kullanılması ve hizmet satışı, çapraz satış, ek kontör alınması aktivitelerinin yerine getirilmesi amacıyla işlenmesine ve ana hissedarınız ve QNB Finansbank grup şirketlerine aktarılmasına ve bu çerçevede QNB eFinans ile paylaşmış olduğum iletişim adreslerime QNB eFinans tarafından ticari elektronik ileti (SMS, telefon araması, e-posta) gönderilmesine; 

Tebrikler!

Talebiniz tarafımıza ulaştı. En kısa sürede geri dönüş yapacağız.