Müşterilerinize e-Fatura kesin, iş ortaklarınızdan e-Fatura alın ve tüm süreci her an her yerden yönetin.
İş hayatında ve ticaret dünyasında kadın girişimcilerin sayısı her geçen gün artıyor. Kadınların her alanda daha görünür olması ve ülke ekonomisine katkı sunması için devlet kuruluşları ve özel sektör tarafından çeşitli girişimci destek programları uygulanır.
Kadın girişimci destekleri, kadınların pek çok sektörde nitelikli işletmeler kurup üretime başlamasına katkı sağlar. Kadın girişimciler için sağlanan destekler özellikle e-İhracat ve e-Ticaret alanlarında büyük önem taşır. Eğer siz de Türkiye’de kadın girişimcilik destekleri hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz konu hakkındaki ayrıntıları aşağıdaki başlıklarda bulabilirsiniz.
Kadın Girişimci Desteği Nedir?
Kadın girişimci desteği, kadınların sosyal, ekonomik ve kültürel alanda daha özgür ve üretken olması için kimi zaman kamu kuruluşları tarafından kimi zaman ise özel sektör ve finansal kuruluşlar tarafından sağlanan ayrıcalıkların bütünüdür. Kadın girişimciler için uygulanan destek programları arasında mali nitelikteki teşvikler, eğitimler, fonlar ve kredi ayrıcalıkları gibi unsurlar yer alır. Gerekli şartları karşılayan ve taahhütleri sunan tüm kadın girişimciler, bu destekler aracılığıyla işletmelerini kolayca faaliyete geçirebilirler.
Kadın Girişimci Desteği Nasıl Alınır?
“Kadın girişimci desteği nelerdir?” sorusunun yanı sıra kadınların hangi desteklerden nasıl yararlanabilecekleri de önemli bir soru işaretidir. Kadın girişimcilerin, devlet ya da özel sektör tarafından sunulan desteklerden yararlanması için her bir destek programı özelinde ilgili yerlere başvuru yapması ve öngörülen şartları taşıması gerekir. Bununla birlikte başvuru sürecinde evrakların ibrazı ve gerekli durumlarda mülakat görüşmeleri son derece önemlidir. Yerli ve uluslararası kadın girişimci destekleri, kurumların belirlediği şartlar ve takvim çerçevesinde başvurulara açılır ve kadın girişimci adayları bu kapsamda ilgili başvuruları ileterek süreci başlatabilir.
Kadın Girişimci Destekleri Nelerdir?
Kadın girişimci teşvikleri, hem devlet kuruluşlarının sürekli olarak sunduğu destek programları hem de özel sektörde hizmet sunan kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından sunulur. Bu anlamda destek programlarını da devlet ve özel kadın girişim destekleri olarak iki farklı başlıkta incelemek mümkündür.
Devlet Destekleri
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kadınlar için sunduğu destek programları kamu kuruluşları ve bakanlıklara bağlı kurumlar aracılığıyla sağlanır. Devlet desteklerinin amacı, kadınların ekonomiye katkı sağlaması için kamusal nitelikte bir teşvik hizmeti sağlamaktır. Her kurumun farklı destek programları ve başvuru şartları vardır.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği, kadınlara kendi işletmelerini kurmak için sağlanan bir tür maddi destektir. Türkiye’de en yaygın kadın girişimci fonları arasında yer alan KOSGEB desteğinin miktarı her yıl değişiklik gösterebilir. Destekten KOSGEB’in belirlediği şartları taşıyan herkes yararlanabilir.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği, kadınlara kendi işletmelerini kurmak için sağlanan bir tür maddi destektir. Türkiye’de en yaygın kadın girişimci fonları arasında yer alan KOSGEB desteğinin miktarı her yıl değişiklik gösterebilir. Destekten KOSGEB’in belirlediği şartları taşıyan herkes yararlanabilir.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteğini Alma Şartları
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği`nden yararlanmak isteyen kadın girişimci başvuru şartları şunlardır:
- 18 yaşını tamamlamış olmak
- KOSGEB’den eğitim alarak Girişimcilik Sertifikası elde etmek
- Herhangi bir terör örgütü ile bağlantılı olmamak
- Daha önce KOSGEB’den teşvik veya hibe almamış olmak
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Desteği
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu tarafından sağlanan destek, bir tür hibe programıdır ve her yıl belli sayıda kadın girişimci için teşvik sağlanır. “Kız Kardeşim Hibe Programı” olarak adlandırılan desteği almaya hak kazanan kadınlar, her yıl törenle duyurulur.
İŞKUR Desteği
İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR), kadın girişimci eğitimi ile her yıl çok sayıda kadın girişimciyi ekonomiye dahil etmek için hizmet sunar. İŞKUR yalnızca eğitim sunup iş bulma hizmetleriyle sınırlı kalmayarak çeşitli teşvik ve destek programları da sürdürür.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Destekleri
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kadın girişimcilerin kendi işletmelerini kurup faaliyete başlamaları için gerekli finansal çözümlerin elde edilmesini kolaylaştırır. Bakanlık desteği ile sunulan kredi olanakları sayesinde kadın girişimciler kendi işyerlerini uygun ödeme koşullu krediler ile açabilirler.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)
Kadınların tarım faaliyetlerinde ekonomik faaliyetlere katılım sağlaması için destek sunan TKDK, çeşitli teşvik ve hibe programları ile ilgili alana yönelik projelere destek sağlar.
Kredi Garanti Fonu (KGF) Desteği
Sahibi kadın olan gerçek kişi şahıs şirketleri veya ortaklarının en az yüzde 50’si kadın olan tüzel kişi şirketler için destek sağlayan KGF, yüzde 90 oranında kefalet oranını üstlenir. Kefalet üst limiti, her yıl değişiklik gösterebilir.
Özel Sektör Destekleri
Özel sektörde hem kamusal işlevleri ön plana çıkan sivil toplum kuruluşları hem de anonim şirket niteliğindeki pek çok büyük kuruluş, kadınlar için girişimcilik destekleri sunar. Özel sektör destekleri arasında finansal çözümler ön plana çıkar.
Kadın Girişimcilere Özel Kredi Destekleri
Kadın girişimciler için sunulan kredi destekleri, farklı türdeki kredilere kıyasla daha düşük faiz ve uygun ödeme koşulları ile sunulur. Uzun vadede kadınların ekonomik kalkınmaya desteği için büyük katkı sunan kredi destekleri, Türkiye’deki kadın girişimcilerin en çok başvurduğu destekler arasında yer alır.
QNB Kadın Girişimci Destekleri
QNB Kadın Girişimci Desteği programları kapsamında Kadın Girişimcilere Destek Kredisi ve Kadın Girişimci İhracat Kredisi hizmetleri ön plana çıkar.
QNB Kadın Girişimci Desteğini Alma Şartları
QNB Kadın Girişimcilere Destek Kredisi programından yararlanmak isteyen kişilerin başvurularını KOBİ vasfına sahip kadın yöneticisi bulunan ya da kadın girişimci olan firma yönetim ve faaliyetlerinde aktif katılımı bulunan gerçek veya tüzel kişi işletmeleri olarak yapmaları gerekir.
QNB Kadın Girişimci İhracat Kredisi ayrıcalıklarından yararlanmak isteyen kadın girişimcilerin ise işletmelerinin en az yüzde 50 oranında kadın ortaklara ait olması gerekli ve şirketin ihracat yapan bir niteliğe sahip olması gereklidir.
KAGİDER
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), diğer destek ve teşvik programlarından farklı olarak finansal bir destek ya da sponsorluk desteği sunmaz. Bunun yanı sıra kadın girişimciler için eğitim ve mentorluk desteği veren kurum, kâr amacı gütmeyen bir STK olarak kadınların ekonomik faaliyetlerde daha görünür olmasına katkı sağlar. Eğitim ve mentorluk hizmetleri için KAGİDER’in internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Kadın Girişimci Destekleri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Kadın girişimci destekleri hakkında birtakım sorular çok sayıda insan tarafından sorulur. Merak edilenleri sizin için derledik.
Kadın Girişimci Destekleri Ne Kadardır?
Kadın girişimci destekleri, 2023 yılında 15 bin liradan başlayan kredi destekleri ile birlikte 300 bin TL seviyelerine kadar ulaşabilir.
Kadın Girişimci Olarak Ne Yapabilirim?
Kadın girişimci olmak isteyen kişiler için yaygın iş fikirleri arasında güzellik salonu, takı atölyesi, kozmetik mağazası veya e-ticaret gibi alanların yanı sıra çeviri hizmetleri, dijital pazarlama, grafik tasarım, SEO, web tasarım ve içerik yazarlığı gibi faaliyetler ön plana çıkar.
Kadın Girişimci Desteğinde Yaş Sınırı Var mı?
Kadın girişimci desteğinden yararlanmak için 18 yaşını tamamlamış olmak gereklidir.
Kadın girişimcilerin ekonomik hayata dahil olmasında finansal çözümler öncelikli öneme sahiptir. Siz de etkileyici kadın girişimci hikayeleri arasında yer almak isterseniz hemen QNB eFinans çözümlerine başvurarak e-Dönüşüm sektörüne adım atabilir ve kendi iş yerinizi kolaylıkla açabilirsiniz.