Müşterilerinize e-Fatura kesin, iş ortaklarınızdan e-Fatura alın ve tüm süreci her an her yerden yönetin.
Muhasebe ve finans alanında borcu gösteren veya ödeme yapılması gerektiğini bildiren çeşitli belgeler kullanılır. Bunlardan biri de tahakkuk fişidir. Çoğunlukla vergi süreçlerinde karşımıza çıkan bu belgenin kullanımı, aslında farklı alanlarda da tercih edilir. Vergi, ödeme, borç, faturalandırma gibi kullanım alanları bulunan tahakkuk fişi ile ilgili tüm detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Tahakkuk Fişi Nedir?
Tahakkuk fişi, ödenmesi gereken bir borcun bildirimi için kullanılan belgedir. Birincil kullanım amacı vergi ödemeleridir ve mükelleflere, ödenmesi gereken vergiler bu belge ile tahakkuk ettirilir. Fiş üzerinde ödenecek borç ile ilgili detayların yanında ödeme tarihi de yer alır. Tahakkuk fişi ile ilgili yasal düzenlemeler Vergi Usul Kanunu (VUK) başta olmak üzere çeşitli vergi kanunları kapsamında yapılmıştır.
Vergi Usul Kanunu’nun “Tahakkuk fişi esası” başlıklı 25. maddesinde “Vergi kanunlarına göre beyan üzerinden alınan vergiler ‘Tahakkuk fişi’ ile tarh ve tahakkuk ettirilir. Tahakkuk fişinin mükellefe verilen nüshası aynı zamanda beyannamenin makbuzu yerine geçer” bilgisi yer alır. Buna göre tahakkuk fişinin hukuki geçerliliğe sahip bir belge olduğunu da söyleyebiliriz. Fakat aynı maddede, gerekli durumlarda tahakkuk fişi yerine ihbarname kullanılabileceği bilgisinin yer aldığını hatırlatmakta da fayda vardır.
Tahakkuk Fişi Ne İşe Yarar?
Tahakkuk fişi; bir kişi veya kuruma, kesinleşen bir borcun ödenmesi ile ilgili bildirimde bulunulmasına yarar. Vergilendirme sürecinde vergi tahakkuk ettirmek ve söz konusu vergi borcunu beyan etmek için kullanılır. Beyanname alınması halinde tanzim edilmesi de mümkün olduğu için, tahakkuk fişi beyanname makbuzu yerine de geçer. Bir nüshası vergi dairesine, diğer nüshası ise vergi mükellefine verilen tahakkuk fişi ile mükellefin ödeyeceği vergi borcu kesinleşmiş ve ödeme bildirimi yapılmış olur.
Tahakkuk Fişinde Yazan Bilgiler Nelerdir?
Tahakkuk fişinde bulunması gereken bilgiler şu şekildedir:
- Mükellefin adı ve soyadı (tüzel kişilerde unvanı)
- Mükellefin açık adresi
- Mükellefin vergi kimlik numarası
- Tahakkuk fiş numarası
- Verginin nevi
- Vergi beyannamesinin tarihi
- Fişin tanzim tarihi
- Verginin matrahı
- Verginin hesabı
- Verginin miktarı
- Beyannamenin ilgili bulunduğu vergilendirme dönemi
- Vergi mahkemesinde dava açılması ve düzeltme ile ilgili hükümlere ait kısa bilgi
Tahakkuk fişi bilgilerinin eksiksiz olması gerekir.
Tahakkuk Fişi Kullanım Alanları
Tahakkuk fişi, çeşitli alanlarda kullanılabilen bir belgedir. Belgenin içeriği ve amacı, kullanım alanına göre değişiklik gösterebilir. Tahakkuk fişi kullanım alanları ise şu şekildedir:
Vergi Hesaplamaları
Tahakkuk fişinin başlıca kullanım alanı vergi hesaplamalarıdır. Vergi daireleri ve gelir idareleri, mükellef beyannamelerine dayanarak yaptıkları vergi hesaplamalarını vergi tahakkuk fişi düzenleyerek kesinleştirirler.
Muhasebe İşlemleri
Vergi ile ilgili hemen her durum muhasebenin de ilgi alanındadır. Dolayısıyla tahakkuk fişinin muhasebede kullanımı da oldukça doğaldır. Muhasebede tahakkuk fişi kayıtları tutulur ve bu kayıtlar sadece vergi süreçlerinde düzenlenenleri değil, diğer alanlarda kullanılan fişleri de kapsar.
Maliyet Hesaplamaları
Maliyet hesaplamalarında tahakkuk fişi, maliyet oluşturan bir giderin gerçekleşmesi halinde kullanılır. Üretim ve tedarik maliyetlerinin yanında işletme ve personel giderleri de maliyet muhasebesinin gider tahakkuku kalemine dahil edilir. Kayıtlar tahakkuk fişi düzenlenerek tutulur.
Bordro İşlemleri
Tahakkuk fişi ve bordro işlemleri konusu da aslında muhasebeyi ilgilendiren bir konudur. Çünkü bordro, tahakkuk fişi hazırlanarak değil, kayıt yapılarak düzenlendir. Ücret tahakkuk kaydı olarak bilinen bu işlem zorunludur ve her çalışan için yapılır.
Kamu Kurumları
Kamu kurumlarında tahakkuk fişi kullanımı, tahakkuk esaslı devlet muhasebesi uygulamalarında karşımıza çıkar. Bu kurumlarda varlıklar, tahakkuk eden gelir ve giderler üzerinden tespit edilir. Kamu kurumlarında tahakkuk fişi, çoğunlukla tahsilat ve harcama birimlerinin işlemlerinde kullanılır.
Faturalandırma Süreci
Faturalandırmada tahakkuk fişi kullanımı, ödemenin alınması halinde başvurulan bir yöntemdir. Mal ve hizmet satışlarından doğan alacaklar müşteriden tahsil edildiğinde, bu durumu gösteren belge olarak tahakkuk fişi kullanılır.
Bütçe Takibi
Tahakkuk fişi, bütçe kontrolü ve takibi için de kullanılabilir. Bir kuruma tahakkuk eden gelir ve giderlerin kayıtları bu belge ile tutulduğu takdirde bütçe yönetimi kolaylaşır. Yani bütçe takibi ve tahakkuk fişi konusunda önemli olan, kayıtların eksiksiz ve doğru tutulmasıdır.
Tahakkuk Fişi Nasıl Alınır?
Tahakkuk fişinin nasıl alınacağı, kullanım alanına bağlı olarak farklı süreçleri içerebilir. Vergi tahakkuk fişi almak için bağlı olunan vergi dairesine beyanname vermek gerekir. Beyannameye göre iki tahakkuk fişi nüshası oluşturulup biri mükellefe verilir. Mükellefin tahakkuk fişini almaması durumunda da tahakkuk işlemi devam eder ve ilgili nüsha, mükellefe ayrıca gönderilir.
Diğer alanlardaki borç ve alacaklarda tahakkuk fişi düzenleme süreci çoğunlukla satıcı tarafından yürütülür. Yapılan bir ödemeye bağlı tahakkuk fişi almak için, satıcı tarafındaki kişi veya kurumdan belgenin düzenlenmesi talep edilmelidir.
Tahakkuk Fişi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Genel bilgilere ek olarak, tahakkuk fişi ile ilgili bazı detayların bilinmesinde de fayda vardır. Bu doğrultuda tahakkuk fişi hakkında sıkça sorulan soruların cevaplarına bakalım.
Tahakkuk Fişi Neden Kesilir?
Tahakkuk fişi, vergi ödeme yükümlülüğünün doğması nedeniyle kesilir. Ödenmesi gereken vergiye dair detaylı bilgiler bu fiş ile tahakkuk ettirilir. Ayrıca fatura, muhasebe, ücret ve bütçe ile ilgili durumlarda da tahakkuk fişi kesmek mümkündür.
Tahakkuk Fişi ile Ödeme Nasıl Nasıl Yapılır?
Tahakkuk fişi ile ödeme yapmak için fişin vergi dairesi veznelerine veya anlaşmalı bankalara götürülmesi gerekir. İnternetten tahakkuk fişi ile ödeme süreci için Dijital Vergi Dairesi’nde bulunan “Belge Numarası İle Ödeme” sayfası kullanılabilir. Gerekli bilgiler doldurulduktan sonra “Ödeme Planı Belge Numarası / Tahakkuk Fiş Numarası” bölümüne de tahakkuk fişinde bulunan numara yazılır. Sonrasında internet ödemelerine açık olan bir banka veya kredi kartı ile vergi tahakkuk fişi ödeme işlemi tamamlanır.
Tahakkuk Fişi Ödenmezse Ne Olur?
Tahakkuk fişi ödeme süresi içerisinde ödenmezse vergi borcu gecikmeye girer. Dolayısıyla tahakkuk fişi ödenmezse sonuçları gecikme faizi ve yasal takip olur.
Tahakkuk Fişi Nereye Ödenir?
Tahakkuk fişi bağlı olunan vergi dairesi veznelerine, anlaşmalı banka şubelerine, anlaşmalı bankaların internet ve mobil kanallarına ya da Dijital Vergi Dairesi’ne ödenir.
Tahakkuk Fişini Kim Düzenler?
Tahakkuk fişi düzenleyen kurumlar Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı vergi daireleridir. Her mükellef, bağlı bulunduğu vergi dairesine beyanname verir ve tahakkuk fişi de yine aynı vergi dairesi tarafından düzenlenir.
Tahakkuk Fişi Nereden Görüntülenir?
Tahakkuk fişi görüntülemek ve tahakkuk fişi bilgilerine ulaşmak için GİB resmi web sitesi, Dijital Vergi Dairesi ve e-Devlet “Vergi Borcu Sorgulama” ekranı üzerinden sorgulama yapılabilir.
Tahakkuk Fiş No Nedir? Nerede Yazar?
Tahakkuk fiş no; belgenin belirli bir mükellefe, belirli bir vergi borcu özelinde düzenlendiğini gösteren, benzersiz bir belge kimlik numarasıdır. Bu numara, tahakkuk fişinin sağ üst tarafında yazar.