Vergi Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vergi
18.10.2024 5 Dakika

Son Güncelleme Tarihi : 22.10.2024

2 37 Vergi Numarasi Sorgulama 648X324

Türkiye’de her vatandaş ve her işletme, yürürlükte olan çeşitli vergilerden en az birini mutlaka öder. Doğrudan veya dolaylı bir şekilde ödenen bu vergilerin takibi ise vergi numarası üzerinden yapılır. Özellikle kurumların resmi vergi işlemleri için vergi numarası oldukça önemlidir. Peki, vergi numarası nedir ve vergi numarası sorgulaması nasıl yapılır?

Vergi Numarası Nedir?

Vergi numarası, Türkiye’deki vergi mükelleflerinin vergiyle ilgili süreçlerini yönetmek ve takip etmek için kullanılan benzersiz bir sayısal kimlik numarasıdır. Vergi mükellefiyetini gösteren bu numara toplam 10 haneden oluşurken bireysel tüketiciler için 11 haneli T.C. kimlik numarası da vergi numarası olarak kullanılır. Her bir mükellefin vergi numarası, diğerinden farklıdır. Dolayısıyla vergisel yükümlülükler için bu numarayı bilmek önem taşır.

Vergi Numarasının Önemi

Vergi numaraları, bireysel ve kurumsal ticari vergi bilgilerinin kaydı için oldukça önemlidir. Bu numara sayesinde vergi idaresi birimleri; mükellefleri kolayca tanır, mükellefin sorumluluğundaki vergi kalemlerini görüp vergi hesaplaması yapabilir ve ödeme alabilir. Birçok işlemde resmi geçerliliğin göstergesi olan vergi numarası, şeffaf vergi yönetimi ve vergi kaçakçılığını önleme gibi durumlar için de önemlidir.

Kişiler ve kurumların vergisel işlemleri için de vergi numarası önemlidir. Başta vergi ödemeleri yapmak ve beyanname vermek olmak üzere tüm vergi yükümlülüklerinin yerine getirilmesi için kullanılır. Vergi sisteminin düzenli bir şekilde işlemesini sağlayan bu numara; gelir vergisi, KDV, kurumlar vergisi ve diğer çeşitli vergilerin tümü için kullanılır. Ayrıca mükellefin vergi dilimi belirlenirken de vergi numarasına göre işlem yapılır.

Kimler Vergi Numarası Almak Zorundadır?

Vergi numarası zorunluluğu bulunan ilk grup, ticari faaliyet gerçekleştirenlerdir. Bu kapsamda türü fark etmeksizin tüm şirketler ve işletmeler, vergi numarasına sahip olmak zorundadırlar. Şirket ve işletmelerin vergi levhası alma durumları bulunur ve bu belge de vergi numarasını gerektirir.

İşletme ve şirket dışında kalan tüzel kişilikler de vergi numarası almak zorundadırlar. Bu tüzel kişiliklere vakıf, kooperatif, dernek, sendika gibi örnekler verebiliriz. Türkiye’de çalışan yabancı uyruklu vatandaşlar da vergi numarası zorunluluğu bulunan bir diğer gruptur. Yabancı uyruklu kişilerin yerel vergiler konusundaki işlemleri, vergi numaraları üzerinden yapılır.

Bunların dışında bütün T.C. vatandaşlarının bireysel vergi numarası vardır. Kazanılan maaşlar veya yapılan alışverişler doğrultusunda ödenmesi gereken dolaylı vergilerde bireylerin T. C. kimlik numaraları vergi numarası olarak kullanılır.

Vergi Numarası Sorgulama Nereden Yapılır?

Vergi numaranızı bilmiyorsanız veya doğruluğunu teyit etmek istiyorsanız vergi numarası sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Vergi numarası öğrenme işlemi için dijital kanalları kullanabilir veya bizzat vergi dairesine gidebilirsiniz. Eğer internete bağlanabilen bir cihaza erişiminiz kolaysa dilediğiniz yerden birkaç dakika içinde vergi numaranızı sorgulayabilirsiniz.

Başlıca vergi numarası sorgulama yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz:
1. GİB Dijital Vergi Dairesi üzerinden sorgulama
2. e-Devlet üzerinden sorgulama
3. Vergi dairesine giderek sorgulama

Vergi Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vergi numarası kontrolü için kullanabileceğiniz üç farklı kanal var. Peki, bu kanallar üzerinden vergi numarası sorgulaması nasıl yapılır? Şimdi, vergi numarası öğrenme işlemlerine adım adım bakalım.

GİB Dijital Vergi Dairesi ile Vergi Numarası Sorgulama

  • Gelir İdaresi Başkanlığı Dijital Vergi Dairesi resmi sitesine gidin.
  • Sağ üst kısımda yer alan “Kullanıcı Girişi” butonuna tıklayın.
  • Daha önce kayıt yaptıysanız kullanıcı bilgilerinizle, kayıt yapmadıysanız e-Devlet şifrenizle sisteme giriş yapın.
  • Giriş yaptıktan sonra açılan ana ekranın sol tarafındaki menüden, mükellef kimlik bilgilerine ulaşabileceğiniz “Bilgilerim” sekmesine tıklayın.
  • Ardından sicil bilgilerinizin olduğu sayfaya erişebilir. Buradan vergi numaranızı öğrenebilirsiniz.

e-Devlet ile Vergi Numarası Sorgulama

  • Kullanıcı adı ve şifrenizle e-Devlet sistemine (turkiye.gov.tr) giriş yapın.
  • Arama bölümünden “Vergi Kimlik Numarası Doğrulama” hizmetini bulun.
  • Hizmet sayfasına giriş yaparak gerekli onayları verin.
  • Onay verdikten sonra sistem sizi Dijital Vergi Dairesi ekranına yönlendirir.
  • Dijital Vergi Dairesi’ne giriş yaptıktan sonra sol taraftaki menüde yer alan “Bilgilerim” sayfası üzerinden vergi kimlik numaranızı öğrenebilirsiniz.

Vergi Dairesinden Vergi Numarası Sorgulama

  • Size en yakın vergi dairesine veya sistemde kayıtlı olduğunuz vergi dairesine gidin.
  • T.C. kimlik kartınızı (nüfus cüzdanı, pasaport veya ehliyet) hazırlayın.
  • Şirket adına vergi numarası sorgulayacaksanız yetkinizi gösteren bir belgeyi de yanınızda bulundurun.
  • Sıranız geldiğinde yetkiliye vergi numarası sorgulama talebinizi iletin.
  • Vergi numaranızı sözlü olarak alıp not edin veya üzerinde vergi numaranızın yazdığı bir belge alın.
  • Hangi vergi dairesine kayıtlı olduğunuzu bilmiyorsanız yukarıdaki dijital kanallardan vergi dairesi sorgulama işlemi yaparak öğrenebilirsiniz.

Vergi Numarası ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Vergi numarası hakkında detaylı bilgiler verdiğimize göre sıkça sorulan soruların cevaplarına geçebiliriz. Şimdi, “Vergi numarası kaç hanelidir, ticaret sicil numarası ile vergi numarası aynı mı, vergi numarası ücreti var mı?” gibi çeşitli sorulara cevap verelim.

Vergi Numarası e-Devletten Alınır mı?

Devlet dairelerindeki hizmetleri online olarak yapmamızı sağlayan e-Devlet, vergi hizmetleri için de kullanılabilir. e-Devlet üzerinden vergi numarası öğrenilebilir, fakat yeni vergi numarası alınamaz. Vergi numarası alma konusundaki prosedür farklı yollarla işler.

Şirket veya işletme adına vergi numarası almak için ticaret sicili kaydı yapılmalıdır. Ticaret sicil kaydı sırasında vergi numarası kaydı da yapılır. Yabancı uyruklu vatandaşlar ise bir vergi dairesine gidip gerekli belgeleri ibraz ederek vergi numarası alabilirler. T.C. vatandaşları ise T.C. kimlik numaralarını kullanabildikleri için vergi numarası almalarına gerek yoktur.

Herkesin Vergi Kimlik Numarası Var mı?

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre herkesin bir vergi kimlik numarası vardır. Hem gerçek hem de tüzel kişilikler, ülkemizdeki vergi sistemi dolayısıyla birer vergi kimliğine sahiptirler. Günümüzde vergi kimlikleri fiziki olarak kullanılmasa da sistemde kişi ve kurum ile ilgili vergisel kayıtlar için kullanılır.

KDV Numarası Vergi Numarası Yerine Geçer mi?

Katma değer vergisi numarası ile vergi numarası birbirinden farklıdır. KDV kimlik numarası, şirket ve işletmelerin bu vergi kalemine özel beyanname işlemlerinin yürütülebilmesi ve KDV yükümlülüklerinin yerine getirilmesi için kullanılır. Vergi kimlik numarası ise tüm vergisel işlemler için geçerlidir.

Vergi Numarası Kaç Hanelidir?

Vergi numarası; şirketler, işletmeler, tüzel kişilikler ve yabancı uyruklu vatandaşlar için 10 hanelidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bireysel vergi numarası ise T.C. kimlik numarası olduğu için 11 hanelidir. Fakat T.C. vatandaşlarının, vergi sisteminde kayıtlı olan ve T.C. kimlik numarasından farklı olan 10 haneli vergi numarası da mevcuttur.

Ticaret Sicil Numarası ile Vergi Numarası Aynı Şey mi?

Ticaret sicil numarası ile vergi numarası aynı değildir. Vergi numarası 10 haneli iken ticaret sicil numarası 16 hanelidir. Gerçek ve tüzel kişiliklerin ticari varlığının göstergesi olan sicil kaydı numarası, MERSİS üzerinden tanımlanır.

Vergi Numarası Almak Ücretli mi?

Vergi numarası başvurusu yapmak ve vergi kimlik numarası almak ücretsizdir. Fakat vergi numarası alma adımına gelene kadar hazırlanması gereken belgeler ve yapılması gereken kayıtlar için bazı ücretler söz konusu olabilir. Bu süreç; gerçek kişiler, tüzel kişiler ve yabancı uyruklu vatandaşlar için farklı işler. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise doğrudan T.C. kimlik numaralarını kullanabildikleri için herhangi bir işlem yapmalarına ve ücret ödemelerine gerek yoktur.

Bir şirketiniz veya işletmeniz varsa gerekli kayıt işlemlerini tamamladığınızda vergi numaranıza bağlı bir vergi levhanız olur. Vergi levhası, alınması zorunlu bir belge olup almayanlar için idari para cezası söz konusudur. Vergi levhası ile ilgili detaylı bilgiler için “Vergi Levhası Nedir? Nasıl Alınır?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Paylaş

GM EFI EFIN 24 00054 272X200
QNB eFinans’a 1 Günde Geçin 14 Gün Ücretsiz Deneyin

Hızlı, kolay ve güvenli e-Faturayı deneyimleyin

14 Gün Ücretsiz Deneyin

İlginizi Çekebilir

Vergi

Kümülatif Vergi Matrahı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Uygulamada olan vergi türlerinden en yaygın olanlarından biri, daha geniş bir kitleyi ilgilendirmesinden dolayı gelir vergisidir. Temel olarak kişi ve kurumların gelirlerini esas alan gelir vergisi, çeşitli kalemler dikkate alınarak hesaplanır. Gelir vergisi hesaplamasında dikkate alınan kalemlerden biri ise kümülatif vergi matrahı olarak bilinir. Peki, kümülatif vergi nedir ve matrah hesabı nasıl yapılır?

29.08.2024 5 Dakika
Adsız (18) (1)
Vergi

Kurumlar Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Türkiye’de hem bireylerin hem de işletmelerin belirli vergi yükümlülükleri vardır. Şirketleri incelediğimizde karşımıza geçici vergi, gelir vergisi ve kurumlar vergisi gibi kalemler çıkar. En kapsamlı vergilerden biri olan kurumlar vergisi ise şirketlerin en önemli yasal sorumlulukları arasındadır. Peki, kurumlar vergisi nedir ve kurumlar vergisi mükellefi olan kuruluşlar hangileridir?

26.08.2024 5 Dakika
Adsız (27) (1)
Vergi

Vergi Borcu Yapılandırma: Tüm Detaylar (2024)

Vergi borcu yapılandırması, ülkemizde zaman zaman uygulanan bir yöntemdir. Özellikle yüksek miktarda vergi borcu olan kişi ve kurumların yakından takip ettiği bu uygulama her zaman yürürlükte değildir. Ayrıca yapılandırma ve vergi affı için çeşitli şartlar da vardır. Peki; vergi borcu yapılandırma nedir, nasıl yapılır ve vergi borcu affından nasıl faydalanılır? 

03.09.2024 5 Dakika
Adsız (72) (1)
Vergi

Damga Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Günlük yaşamımızda sıkça duyduğumuz vergi türlerinden biri olan Damga Vergisi, kişi ve kurumlar arasında yapılan anlaşmalar sonrasında ödenir.Peki “Damga Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?” gelin birlikte inceleyelim.

04.10.2023 5 Dakika
1 4 Damga Vergisi Nedir Nasil Hesaplanir 200X200 (1)

Sizi Arayalım

QNB eFinans ürün ve hizmetleri ile ilgili her türlü talebiniz için bilgilerinizi bırakın biz sizi arayalım.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK” veya “Kanun”) hükümleri gereği, veri sorumlusu sıfatını haiz eFinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. (“QNB eFinans” veya “Şirket”) tarafından Müşteri Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Aydınlatma Metni ile bilgilendirildim. Şirketiniz ile paylaştığım tarafıma ait kimlik (ad-soyad, T.C. Kimlik numarası), iletişim (cep telefonu numarası, e-posta adresi) ve pazarlama verilerinin; Şirketiniz tarafından sunulan hizmetlere yönelik tanıtım, pazarlama, promosyon ve kampanya faaliyetlerinin planlanması/icrası olmak üzere sunulan hizmetlerden tarafımın faydalandırılması için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin yürütülmesi, işlem bilgileri, işlem hacmi, işlem adetleri vb. gibi bilgilerin QNB eFinans tarafından pazarlama, hizmetlerin geliştirilmesi, müşterilerin ihtiyaçlarına odaklı hizmetlerin sunulması, hizmetlerin kalitesinin artırılması gibi amaçlarla kullanılması ve hizmet satışı, çapraz satış, ek kontör alınması aktivitelerinin yerine getirilmesi amacıyla işlenmesine ve ana hissedarınız ve QNB Finansbank grup şirketlerine aktarılmasına ve bu çerçevede QNB eFinans ile paylaşmış olduğum iletişim adreslerime QNB eFinans tarafından ticari elektronik ileti (SMS, telefon araması, e-posta) gönderilmesine; 

Tebrikler!

Talebiniz tarafımıza ulaştı. En kısa sürede geri dönüş yapacağız.