İnternetin hayatımıza girmesi ile berabere-Ticaret kavramı, ticareti önemli ölçüde etkilemiştir. e-Ticaret uygulamalarındaki artış ise bu süreci hızlandırmıştır. e-Ticaretin birçok tanımı bulunmaktadır. Bazı görüşlerde e-Ticaret, her türlü malın ve hizmetin ilgili teknolojileri kullanarak satılması veya satın alınmasıdır. Bir diğer görüşe göre ise e-Ticaret, ödeme işlemlerinin internet aracılığıyla yapıldığı ticari faaliyetler olarak ifade edilir.
Ülkemizde geçerli olan yasal mevzuatlar gereği, ticari faaliyetleri neticesinde kazanç sağlayan işletmeler, bu kazançlarına istinaden gelir vergisi ödemekle mükelleftir. Gelir vergisi uygulamaları, Gelir Vergisi Kanunu'nda belirlenen esaslar çerçevesinde uygulanır. Gelir vergisi süreci uygulamalarından biri de geçici vergidir. Geçici vergi nedir ve nasıl hesaplanır, geçici vergi oranları nelerdir gibi daha birçok sorunun yanıtını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Şirketlerin, girişimlerin, küçük işlemlerin kazanç vemasraflarını net olarak görebilmesi adına gelir tablosu hazırlamayı bilmeleri gerekmektedir. Hem kişisel muhasebe hesaplamaları hem de şirket hesaplamalarını düzenleyebilmek için gelir tablosuna aşina olmak önem arz etmektedir. Gelir tablosu karmaşık bir yapıda görünse de gelir ve gider hesaplama süreçlerini oldukça hızlandırmaktadır.
İşletme sahibi olup düzenli kazanç elde etmeye başladıysanız ödemeniz gereken vergiler, atlamamanız gereken önemli bir husus olma niteliği taşıyor. Bu içeriğimizde işletmelerin dikkat etmesi gereken önemli konulardan olan “Gelir Vergisi Nedir?” sorusunu detaylı bir şekilde inceledik.
Ticari faaliyetler sadece alım ve satımla sınırlı değildir. Alım ve satım dışında en çok gerçekleşen işlemlerden biri de iadedir. Tüketiciler, satın aldıkları ürünleri iade etme hakkına sahiptirler. Bu durumun gerçekleştiği durumlarda ise iade işlemleri sorumluluğu satıcının üzerindedir. Satıcı, iade işlemlerini yapmalı ve iade faturası kesmelidir. Peki, iade faturası nedir, fatura kesme işlemleri nasıl yapılır ve iade faturası kesme süresi ne kadardır?
İmza sirküsü kuruluşları temsil eden yetkili kişilerin kimlik bilgilerinin ve açık adreslerinin net bir şekilde belirtildiği bir belgedir. Şirket veya kurumların datalarını güvence altına almaları için ise son derece önemlidir. Peki, resmi işlemler esnasında sıkça karşımıza çıkan“İmza Sirküsü Nedir?” Tüm detaylarıyla birlikte inceleyelim.
QNB eFinans’ın kullanıcılarına sunduğu bir diğer avantajlı ürün “İş Akışı’dır.” İş Akışı’nın kullanıcılara sağladığı temel fayda; gelen e-Faturaların, belirlenen kurallara göre otomatik olarak şirket birimlerinin onayına sunulmasıdır. Bu sayede firmaya gelen e-Faturalar, Onay Mekanizması dahilinde faturayla ilgisi olan tüm birimlerin onayından geçerek en son birimin onayının alınıp, uygulama yanıtının gönderilmesi sağlanır.
Sanal POS, fiziki POS cihazlarının yerine kullanılabilen internet tabanlı ödeme sistemine verilen isimdir. Günlük yaşantımızda alışverişlerimizde kullandığımız fiziki POS cihazları ile aynı mantığa sahiptir. Sanal pos ve fiziki pos arasındaki en büyük fark, karta temas etmeden yalnızca doğru kart bilgileri ile ödeme işleminin yapılabilmesidir.
Ülkemizde ticari faaliyet gösteren işletmelerin bu faaliyetlerini kayıt altına alması yasal olarak zorunludur. Bu zorunluluk kapsamında işletmeler çeşitli muhasebe defterleri kullanırlar. Defterlere yapılan kayıtlar hem denetimler için hem de işletmenin gelir - gider dengesini görebilmesi için faydalıdır. Söz konusu defterlerden biri ise işletme defteri adı ile karşımıza çıkar. Dahil olduğunuz tüccarlık grubuna göre işletme defteri tutmak zorunda olabilirsiniz.
Bu doğrultuda sizin için “İşletme defteri nedir, işletme defteri nasıl tutulur ve işletme defteri tutma hadleri ne kadardır?” gibi sorulara cevap verdik.
Özellikle girişimciler tarafından sıklıkla tercih edilen şahıs şirketi, bireysel olarak kurabileceğiniz şirket türüdür. Genellikle tek kişi olarak kurulsa da az ortaklı olarak da faaliyet gösterebilir. Şahıs şirketlerinde, tüm ortakların onayı olmadan ortaklık paylarının satılması ya da devredilmesi mümkün değildir.
Alıcı ve satıcılar arasında düzenlenen proforma fatura, ticari hayatın merak edilen konularından bir tanesi. Büyük veya küçük ölçekli tüm işletmelerin kullanabileceği bu evrak, bir nevi işlerin düzenli ve disiplinli ilerlemesi için gerçekleştirilir. Resmi bir hukuki dayanağı olmadığı için iş dünyasında sıkça kafa karıştıran proforma faturayı tüm detaylarıyla sizler için derledik.
İnternet üzerinden satış yaparak gelir elde etmek, her geçen gün daha çok kişi tarafından tercih edilen bir iş modeli haline geldi. Yurt dışına satış yapmaya imkân sağlayan e-ihracat ise e-ticaret firmaları arasında popülerleşen bir ihracat türüdür. Döviz cinsinden kazanılan bu ihracat türü hakkında detaylı bilgi edinmek ister misiniz? Gelin birlikte inceleyelim.
Özel entegratör kullanmak, e-Belge uygulamalarına geçtiğinizde Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) size sunduğu üç alternatiften biri. Diğer alternatiflerinizden biri GİB Portal’ı kullanmak, diğeri ise işletmenizde kendinize özel bir yazılım geliştirmek. GİB Portal’ın sınırlı özellikler sunması ve özel bir yazılım geliştirmenin yüksek maliyetlerinden dolayı ise özel entegratörler daha sık tercih ediliyor. Peki, bu özel entegratörler nasıl çalışıyor ve neler sunuyor?
API (Uygulama Programlama Arayüzü) Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital sistemlerde son kullanıcı çok sayıda işlemi tek bir uygulama içerisinden yapabilir. Ancak kullanıcı tek uygulama kullansa da arka planda birden fazla uygulama birbirine bağlanarak çalışır. Bu imkânı yaratan ise API sistemidir. Peki, tam olarak API nedir ve ne için kullanılır?
Yazılım çözümleri, işletmelerin birçok ihtiyacını kısa yoldan çözmesini sağlar. Uzun süren karmaşık işlemleri kolaylaştıran yazılımlar, iş süreçlerini de hızlandırır. Söz konusu yazılımlar, çalışma prensiplerine göre gruplara ayrılır. En yaygın olan gruplardan biri ise kısaca SaaS olarak adlandırılır. Peki, SaaS nedir, nasıl çalışır ve SaaS çözümü örnekleri nelerdir?
Dijital Pazarlama: Yeni Başlayanlar İçin Rehber (2024)
İnternetin ulaşılabilir olmasıyla birlikte birçok konu dijitale taşındı. Pazarlama da bunlardan biri. Çoğunlukla e-Ticaret ile ilişkilendirilen dijital pazarlama, aslında geleneksel ticaret yapan fiziki mağaza sahipleri tarafından da yaygın bir şekilde tercih ediliyor. İnsanların internet ortamında uzun zaman geçirmesiyle oluşan pazarda pazarlama yapmak ise satışlara doğrudan etki ediyor. Şimdi, “Dijital pazarlama nedir, nasıl yapılır?” sorusuna kapsamlı bir cevap verelim.
Ticaret Bakanlığı, daha güvenli bir e-Ticaret deneyimi için birçok uygulama geliştiriyor. Güven damgası da bu uygulamalardan biri. Belirli standartları karşılayan e-Ticaret sitelerine eklenen bu etiket, TOBB güven damgası olarak da biliniyor. Bu uygulama sayesinde tüketiciler, e-Ticaret sitelerini diğerlerinden ayırarak güvenli seçeneklere yöneliyor. Dolayısıyla bir alışveriş siteniz varsa bu etiketi almanız oldukça önemli. Peki, güven damgası nasıl alınır ve sistem nasıl çalışır?
Pazar yerleri, e-Ticaret sektörünün en hareketli alanlarının başında gelir. Büyük şirketlerden butik işletmelere kadar birçok firma, kendi e-Ticaret sitesinin yanında sanal pazar yerlerinde de satış yapar. Birden fazla pazar yerinde satış yapmak ise işleri takip etmeyi zorlaştırırken bu noktada pazar yeri entegrasyonu çözümleri devreye girer. Aynı anda farklı pazar yerlerinde satış yapıyorsanız pazar yeri entegrasyonlarından faydalanabilirsiniz. Peki, bu sistem tam olarak nasıl çalışır ve pazar yeri entegrasyonu nasıl yapılır?
Hukuk alanında tüzel ve gerçek olmak üzere iki farklı kişi tanımı yer alır. Özellikle ortaklı bir ticari kuruluş sahibi olma planı kuran girişimciler tarafından “tüzel kişi nedir?” sorusu sıklıkla gündeme gelir. Hukuki olarak bir ticari ya da sosyal kuruluşun hak ve sorumlulukları tüzel ve gerçek kişi ile birbirinden ayrılır. Bu kavramlar resmi evraklarda sıklıkla karşınıza çıkabilir. “Gerçek ve tüzel kişi ne demek?” diye merak edenlerdenseniz, yazının devamını okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
İndirim yapmak hemen her sektörde uygulanan bir satış ve pazarlama yöntemidir. Fakat bu indirimlere sadece satışta değil, işin muhasebe tarafında da dikkat etmeniz gerekir. Muhasebede iskonto olarak adlandırılan bu indirimleri doğru bir şekilde hesaplamalı ve faturalandırmalısınız. Peki tam olarak iskonto nedir ve iskonto nasıl hesaplanır?
Şirketinizin finansal durumunu takip etmek ve kontrol altında tutabilmek adına mali kayıtlara her zaman ihtiyacınız olur. Bununla birlikte vergilendirme gibi yasal süreçler için de mali kayıt tutmanız yani muhasebe yapmanız gerekir. Her ne kadar muhasebeciler muhasebe hizmeti veriyor olsa da şirket içi gelir gider kayıtları için bir ön muhasebe hizmetine ihtiyacınız vardır. Peki, tam olarak ön muhasebe nedir ve genel muhasebe ile farkları nelerdir?
Uygulamada olan vergi türlerinden en yaygın olanlarından biri, daha geniş bir kitleyi ilgilendirmesinden dolayı gelir vergisidir. Temel olarak kişi ve kurumların gelirlerini esas alan gelir vergisi, çeşitli kalemler dikkate alınarak hesaplanır. Gelir vergisi hesaplamasında dikkate alınan kalemlerden biri ise kümülatif vergi matrahı olarak bilinir. Peki, kümülatif vergi nedir ve matrah hesabı nasıl yapılır?
Türkiye’de hem bireylerin hem de işletmelerin belirli vergi yükümlülükleri vardır. Şirketleri incelediğimizde karşımıza geçici vergi, gelir vergisi ve kurumlar vergisi gibi kalemler çıkar. En kapsamlı vergilerden biri olan kurumlar vergisi ise şirketlerin en önemli yasal sorumlulukları arasındadır. Peki, kurumlar vergisi nedir ve kurumlar vergisi mükellefi olan kuruluşlar hangileridir?
Vergi borcu yapılandırması, ülkemizde zaman zaman uygulanan bir yöntemdir. Özellikle yüksek miktarda vergi borcu olan kişi ve kurumların yakından takip ettiği bu uygulama her zaman yürürlükte değildir. Ayrıca yapılandırma ve vergi affı için çeşitli şartlar da vardır. Peki; vergi borcu yapılandırma nedir, nasıl yapılır ve vergi borcu affından nasıl faydalanılır?