Türkiye’de her vatandaş ve her işletme, yürürlükte olan çeşitli vergilerden en az birini mutlaka öder. Doğrudan veya dolaylı bir şekilde ödenen bu vergilerin takibi ise vergi numarası üzerinden yapılır. Özellikle kurumların resmi vergi işlemleri için vergi numarası oldukça önemlidir. Peki, vergi numarası nedir ve vergi numarası sorgulaması nasıl yapılır?
Hem geleneksel hem de elektronik ticaret dünyasındaki işleyiş, farklı iş modellerinin verdiği hizmetlerle tamamlanır. Bu iş modelleri; şirket profili, iş stratejisi, ticari taraflar ve faaliyet alanı gibi noktalarda birbirlerinden ayrılır. Yaygın bir iş modeli olan B2B ise özellikle tedarik zincirinde önemli rollere sahip olduğu için daha sık karşımıza çıkar. Peki, B2B iş modeli nedir, özellikleri ve örnekleri nelerdir?
Teknolojik inovasyon ve dijital çözümler çağında, finansal yönetime modern bir yaklaşım olarak ortaya çıkan dijital cüzdan, kendi alanında bir devrim olarak nitelendirilmektedir. Kullanıcıların güvenli bir şekilde işlem yapmalarını, fonları yönetmelerini ve finansal faaliyetlerini çevrim içi olarak kolaylaştırmalarını sağlar. Dijital cüzdan nedir sorusu, ödeme bilgilerini saklamaya yarayan sanal bir kasa olarak da cevaplanabilir ama dijital ekonominin hayat kolaylaştıran detaylarını görebilmek için konuya daha yakından bakmak gerekir.
İş hayatında ve ticaret dünyasında kadın girişimcilerin sayısı her geçen gün artıyor. Kadınların her alanda daha görünür olması ve ülke ekonomisine katkı sunması için devlet kuruluşları ve özel sektör tarafından çeşitli girişimci destek programları uygulanır.
Muhtasar beyanname, vergi mükelleflerinin gelir vergisi kesintilerini, sigorta primlerini ve diğer stopajlarını bildirdikleri bir vergi beyannamesi türüdür.
Mal veya hizmetlerin alım satımıyla doğan Katma Değer Vergisi alıcı tarafından ödenirken devlete aktarılması satıcıya yüklenir. Bir mal satıldığında işleme konu olan vergiler alıcı tarafından ödenen fiyata eklenerek ya da fiyata dahil olacak şekilde satıcının hesabına yatırılır. Satıcılar ise tahsil ettiği bu vergiyi dönemsel olarak beyan ederek devlete ödemesini gerçekleştirir. Tevkifatlı faturalarda söz konusu vergiler alıcı ile satıcı arasında değişen oranlarda paylaştırılır. “Tevkifatlı fatura nedir?”, “Tevkifatlı faturalar hangi durumlarda ve nasıl kesilir?” gibi soruların yanıtları için yazımızı okuyabilirsiniz.
Özgün bir eser ortaya konulduğunda, bu eserin kopyalanması ve izinsiz bir şekilde çoğaltılıp satılması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Dolayısıyla bir fikrin veya bu fikre bağlı eserin hak ihlallerine karşı korunması oldukça önemlidir. Bu korunma, genellikle telif hakkı ile sağlanır. Peki, fikri eser ve ürün sahiplerini koruyan telif hakkı nedir ve telif hakkı nasıl alınır?
Mali kayıtlar, taraflar arası mutabakat süreçleri için önem taşırken şirket içi muhasebesel işlemlerin de doğru yönetimlesini sağlamaktadır. Bu doğrultuda ortak iş yapan şirketler arasında, şirket ile Metin girmek için buraya tıklayın.mal ve hizmet temin edilen tedarikçiler arasında ve mal ve hizmet satışının tarafı olan müşteriler ile söz konusu şirket arasında yapılan para alışverişleri, cari hesap adı altında kaydedilmektedir. Peki, cari hesap nedir ve hesap takibinde nelere dikkat etmek gerekmektedir?
Keyifli bir alışveriş deneyimi için genellikle indirim günleri beklenir. İndirimler de çoğu zaman özel günlerde yapılır. Alışveriş ve indirim günleri konusundaki en popüler günler düşünüldüğünde ise akla ilk gelen Black Friday’dir. Black Friday dönemi geldiğinde küçük, büyük birçok firma yüksek oranda indirim yaparken bu dönemde satışlar da artar.
Dijitalleşme ve elektronik belge kullanımı, günümüzde uluslararası satışlarda da karşılaşabileceğimiz bir durum. Global pazara açılmak için önemli bir adım olan ihracat işlemlerinde firmalar elektronik fatura kullanma hakkına sahip.
Özel entegratör kullanmak, e-Belge uygulamalarına geçtiğinizde Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) size sunduğu üç alternatiften biri. Diğer alternatiflerinizden biri GİB Portal’ı kullanmak, diğeri ise işletmenizde kendinize özel bir yazılım geliştirmek. GİB Portal’ın sınırlı özellikler sunması ve özel bir yazılım geliştirmenin yüksek maliyetlerinden dolayı ise özel entegratörler daha sık tercih ediliyor. Peki, bu özel entegratörler nasıl çalışıyor ve neler sunuyor?
API (Uygulama Programlama Arayüzü) Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital sistemlerde son kullanıcı çok sayıda işlemi tek bir uygulama içerisinden yapabilir. Ancak kullanıcı tek uygulama kullansa da arka planda birden fazla uygulama birbirine bağlanarak çalışır. Bu imkânı yaratan ise API sistemidir. Peki, tam olarak API nedir ve ne için kullanılır?
Yazılım çözümleri, işletmelerin birçok ihtiyacını kısa yoldan çözmesini sağlar. Uzun süren karmaşık işlemleri kolaylaştıran yazılımlar, iş süreçlerini de hızlandırır. Söz konusu yazılımlar, çalışma prensiplerine göre gruplara ayrılır. En yaygın olan gruplardan biri ise kısaca SaaS olarak adlandırılır. Peki, SaaS nedir, nasıl çalışır ve SaaS çözümü örnekleri nelerdir?
Dijital Pazarlama: Yeni Başlayanlar İçin Rehber (2024)
İnternetin ulaşılabilir olmasıyla birlikte birçok konu dijitale taşındı. Pazarlama da bunlardan biri. Çoğunlukla e-Ticaret ile ilişkilendirilen dijital pazarlama, aslında geleneksel ticaret yapan fiziki mağaza sahipleri tarafından da yaygın bir şekilde tercih ediliyor. İnsanların internet ortamında uzun zaman geçirmesiyle oluşan pazarda pazarlama yapmak ise satışlara doğrudan etki ediyor. Şimdi, “Dijital pazarlama nedir, nasıl yapılır?” sorusuna kapsamlı bir cevap verelim.
Ticaret Bakanlığı, daha güvenli bir e-Ticaret deneyimi için birçok uygulama geliştiriyor. Güven damgası da bu uygulamalardan biri. Belirli standartları karşılayan e-Ticaret sitelerine eklenen bu etiket, TOBB güven damgası olarak da biliniyor. Bu uygulama sayesinde tüketiciler, e-Ticaret sitelerini diğerlerinden ayırarak güvenli seçeneklere yöneliyor. Dolayısıyla bir alışveriş siteniz varsa bu etiketi almanız oldukça önemli. Peki, güven damgası nasıl alınır ve sistem nasıl çalışır?
Pazar yerleri, e-Ticaret sektörünün en hareketli alanlarının başında gelir. Büyük şirketlerden butik işletmelere kadar birçok firma, kendi e-Ticaret sitesinin yanında sanal pazar yerlerinde de satış yapar. Birden fazla pazar yerinde satış yapmak ise işleri takip etmeyi zorlaştırırken bu noktada pazar yeri entegrasyonu çözümleri devreye girer. Aynı anda farklı pazar yerlerinde satış yapıyorsanız pazar yeri entegrasyonlarından faydalanabilirsiniz. Peki, bu sistem tam olarak nasıl çalışır ve pazar yeri entegrasyonu nasıl yapılır?
Hukuk alanında tüzel ve gerçek olmak üzere iki farklı kişi tanımı yer alır. Özellikle ortaklı bir ticari kuruluş sahibi olma planı kuran girişimciler tarafından “tüzel kişi nedir?” sorusu sıklıkla gündeme gelir. Hukuki olarak bir ticari ya da sosyal kuruluşun hak ve sorumlulukları tüzel ve gerçek kişi ile birbirinden ayrılır. Bu kavramlar resmi evraklarda sıklıkla karşınıza çıkabilir. “Gerçek ve tüzel kişi ne demek?” diye merak edenlerdenseniz, yazının devamını okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
İndirim yapmak hemen her sektörde uygulanan bir satış ve pazarlama yöntemidir. Fakat bu indirimlere sadece satışta değil, işin muhasebe tarafında da dikkat etmeniz gerekir. Muhasebede iskonto olarak adlandırılan bu indirimleri doğru bir şekilde hesaplamalı ve faturalandırmalısınız. Peki tam olarak iskonto nedir ve iskonto nasıl hesaplanır?
Şirketinizin finansal durumunu takip etmek ve kontrol altında tutabilmek adına mali kayıtlara her zaman ihtiyacınız olur. Bununla birlikte vergilendirme gibi yasal süreçler için de mali kayıt tutmanız yani muhasebe yapmanız gerekir. Her ne kadar muhasebeciler muhasebe hizmeti veriyor olsa da şirket içi gelir gider kayıtları için bir ön muhasebe hizmetine ihtiyacınız vardır. Peki, tam olarak ön muhasebe nedir ve genel muhasebe ile farkları nelerdir?
Uygulamada olan vergi türlerinden en yaygın olanlarından biri, daha geniş bir kitleyi ilgilendirmesinden dolayı gelir vergisidir. Temel olarak kişi ve kurumların gelirlerini esas alan gelir vergisi, çeşitli kalemler dikkate alınarak hesaplanır. Gelir vergisi hesaplamasında dikkate alınan kalemlerden biri ise kümülatif vergi matrahı olarak bilinir. Peki, kümülatif vergi nedir ve matrah hesabı nasıl yapılır?
Türkiye’de hem bireylerin hem de işletmelerin belirli vergi yükümlülükleri vardır. Şirketleri incelediğimizde karşımıza geçici vergi, gelir vergisi ve kurumlar vergisi gibi kalemler çıkar. En kapsamlı vergilerden biri olan kurumlar vergisi ise şirketlerin en önemli yasal sorumlulukları arasındadır. Peki, kurumlar vergisi nedir ve kurumlar vergisi mükellefi olan kuruluşlar hangileridir?
Vergi borcu yapılandırması, ülkemizde zaman zaman uygulanan bir yöntemdir. Özellikle yüksek miktarda vergi borcu olan kişi ve kurumların yakından takip ettiği bu uygulama her zaman yürürlükte değildir. Ayrıca yapılandırma ve vergi affı için çeşitli şartlar da vardır. Peki; vergi borcu yapılandırma nedir, nasıl yapılır ve vergi borcu affından nasıl faydalanılır?